Iemand loslaten

C. M. Chr. Rots - de Weger | 1 reactie | 01-04-2015| 13:14

Vraag

Hoe kun je iemand loslaten? Wat je wel met verstand wilt doen, maar je gevoel dat kan omdat de liefde er nog blijft voor iemand. Je verstand echter zegt dat het niet kan. Liefde blijft in je hart. Hoe moet je dan iemand met verstand en gevoel loslaten?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Wat gaat er allemaal schuil achter deze vraag? Iemand loslaten is een keuze die je soms móét maken. Dat kan door zoveel omstandigheden noodzakelijk blijken... ik kan niet raden waar de vraag precies over gaat! Tja, dat betekent dan niet automatisch dat er geen liefde meer is. Liefde kan inderdaad in je hart blijven. En in je gebed!

Als er niet (of niet meer) de mogelijkheid is om de liefde te uiten, is het gevoel niet als vanzelf verdwenen. Verstandelijke keuzes hebben echter wél consequenties. Mét bijbehorende emoties, die soms ‘in de binnenkamer’ verwerkt dienen te worden! Hoe dan ook, veel sterkte toegewenst.

Gode bevolen,
Marijke Rots

Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1543 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Lees hier een interview dat Refoweb met Marijke had.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
CorineHotting
01-04-2015 / 21:26
Ik weet niet precies wat de achtergrond is van je vraag, maar het lijkt op een 'onmogelijke' liefde, omdat de relatie over is, of omdat de relatie er niet mag zijn.

Ik zou het twee kanten uit willen beantwoorden:
1) Het is belangrijk dat gevoel en verstand niet te ver uit elkaar liggen. Maar soms druist je gevoel in tegen je verstand.
- Wat is je norm? Leg wat je doet en kiest langs Gods wet. Dat is in feite de bodem waar je op staat. Dat gaat voor alles, boven verstand en gevoel uit. Die geeft richting aan wat je kiest om te doen.
- Daarna komt het feit dat je met je verstand kunt overwegen wat de gevolgen zijn als je je gevoel volgt. Je gevoel volgen kan, hoeft niet, leiden tot schade. Daarom moet het samengaan.
- Gevoel is vluchtig. Het gaat weer over. Dus een gevoel van liefde kan intens zijn, maar dat blijft het niet.
- Liefde in de kern van het woord: is een keuze. Ik wil van jou houden, inclusief verstand en gevoel, of als het niet kan: ik kies ervoor om me af te keren van jou omdat een relatie niet kan (vanuit Gods wet, omstandigheden). En dan volgen je verstand en uiteindelijk ook je gevoel.

2) Een behoefte aan liefde en geborgenheid is heel reëel en mag er zijn. En die behoefte kan het gevoel naar die ander blijven oproepen. De behoefte kun je niet weghalen en hoef je niet weg te halen. Maar het gaat er dus om dat het in een 'mogelijke' liefdesrelatie een plek krijgt.

Het belangrijkste is dat je eerste liefde God is. Hij staat op de eerste plek!
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Geloofsleven of religieus gevoel

Kun je als je in het dagelijkse leven (hoog)gevoelig bent ook geestelijk dat zijn? Diep van binnen weet ik dat ik door Gods genade veilig geborgen ben in Hem, maar zodra een predikant of ouderling pra...
Geen reacties
31-03-2022

Lid van vrijzinnige PKN

Op deze site lees ik vaak dat je je eigen kerkverband trouw moet blijven. Nu wil het geval dat wij lid zijn van de PKN. Binnen onze gemeente is veel toegestaan zoals: vrouwelijke ambtsdragers en predi...
5 reacties
31-03-2016

Gevoel is weg

Ik heb vorig jaar onder de prediking de liefde van Christus in mijn leven ervaren. Ik heb mogen zien wie ik ben voor Hem en heb ook ervaren wat Christus gedaan heeft voor mij! Ik wilde toen ook aan he...
Geen reacties
31-03-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering