Brood met kleine- of hoofdletter

Herziene Statenvertaling | Geen reacties | 13-11-2014| 08:11

Vraag

In Johannes 6:34 staat "Heere, geef ons altijd dit Brood." In de SV staat Brood met een hoofdletter. In de HSV staat het met een kleine letter. "Heere, geef ons altijd dat brood." Welk B(b)rood wordt hier bedoeld?


Antwoord

Er is geen verschil tussen de betekenis van Joh 6:34 in de SV en de HSV. Hierbij moeten we ons realiseren dat in de oorspronkelijke editie van de SV, het woord “brood” eveneens met een kleine letter geschreven stond. Pas in recentere edities is de hoofdletter ingevoerd. Zie het plaatje hieronder.



De herzieners hebben het gebruik van de hoofdletters heroverwogen en in bepaalde gevallen teruggedraaid. Als het om een naam gaat, zoals in de uitdrukking “Brood des levens”, gebruikt de HSV wel degelijk een hoofdletter. In vers 34 wordt “brood” echter niet zozeer als naam gebruikt, maar als een verwijzing naar geestelijk brood. Ten diepste verwijst dat natuurlijk naar de Heere Jezus, zoals ook de Kanttekeningen duidelijk maken. Maar de Statenvertalers vonden een hoofdletter hier kennelijk niet nodig en de herzieners zijn dat met hen eens.

Hartelijke groet,
Reinier de Blois

Dit artikel is beantwoord door

Herziene Statenvertaling

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
98 artikelen
Herziene Statenvertaling

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Zaligsprekingen

Wat zijn zaligsprekingen?
2 reacties
13-11-2017

God schept het onheil

Ik kwam net iets lastigs tegen. In Jesaja 45:7 zegt God dat Hij het onheil schept. In klaagliederen 3:38 en Amos 3:6 wordt iets soortgelijks over God beweerd. Hoe moet ik dat zien?
Geen reacties
13-11-2015

Ambt staat hoger dan het gezin

Aan ds. N. den Ouden. In een preek van uit 2 Koningen 4 heeft u iets gezegd over “Uw knecht, mijn man”, dat het ambt hoger staat dan het gezin. Kunt u dat eens nader uitleggen? Eerst kerk, dan gezin, ...
4 reacties
13-11-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering