Houten kruis gemaakt
Ds. G.A. van den Brink | 5 reacties | 24-04-2014| 16:27
Vraag
Ik heb, omdat ik dit een mooi symbool vind, een houten kruis gemaakt en in mijn slaapkamer neergezet. Het is ongeveer 40 centimeter hoog. Is dit prima om zomaar te maken en neer te zetten, of is het bijbels te onderbouwen dat dit beter is om niet te doen?
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Antwoord
Beste vragensteller,
Het kruis is voor ons zo bekend, dat we nauwelijks meer beseffen wat een kruis was en hoe een tijdgenoot van Paulus of Petrus daarover dacht. Het kruis was het meest afschuwelijke martelwerktuig van de oudheid. In het bijzijn van kinderen werd niet over kruisiging gesproken. Cicero schreef dat een beschaafd mens het kruis niet alleen uit zijn woorden maar zelfs uit zijn gedachten verbande.
De kruisdood was ronduit luguber. De naakte gekruisigde stierf na een soms dagen lang durende doodsstrijd, een ontluisterende verstikkingsdood. Een gekruisigde was voor de Romeinen verachtelijk, voor de Joden een vervloekte. Zo iemand was door de bodem van menselijkheid en medemenselijkheid heen gezakt. Als je meer wilt lezen over de kruisiging, lees dan Crucifixion van Martin Hengel.
Een kruis had voor iemand in de oudheid dezelfde gevoelswaarde als voor ons een galg, of een guillotine. Niemand die het toen in zijn hoofd zou halen om een houten kruis in zijn kamer te plaatsen! Als je het doet, zou ik zeggen, doe het dan door Gal. 3:13 erbij te schrijven: “Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet door voor ons een vloek te worden, want er staat geschreven: Vervloekt is ieder die aan een hout hangt.”
Met vriendelijke groet,
Ds. G. A. van den Brink
Dit artikel is beantwoord door
Ds. G.A. van den Brink
- Geboortedatum:05-01-1974
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Apeldoorn
- Status:Actief
Bijzonderheden:
-Vragen aan ds. Van den Brink kunnen tot nader bericht niet worden ingediend.
-Emeritus-predikant. Sinds september 2020 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de TUA.
-Bekijk ook: