Liefde laten zien

G. Hoogakker / Geen reacties

01-04-2014, 08:21

Vraag

Hoe geef je liefde aan je vriendin, als zij zegt dat zij niet weet wat liefde is? (vanwege verdrietige omstandigheden uit het verleden). Hoe kan je dat het beste laten zien?


Antwoord

Beste vragensteller,

Uit het stellen van de vraag blijkt dat je veel om haar geeft en dit wil laten blijken aan haar, een mooi uitgangspunt. Jullie hebben elkaar gevonden, dus hoe dan ook heeft zij enige liefde/genegenheid ervaren van jouw kant. Kan je vriendin benoemen wat dat is geweest?

Voor zowel jou als je vriendin, begin bij de bron van liefde: God! Hij geeft in de Bijbel veel antwoorden op de vraag wat liefde is (denk bijvoorbeeld aan het bekende hoofdstuk 1 Kor. 13).
Op deze manier kun je haar het beste jouw liefde voor haar laten zien. God is de volmaakte liefde. Vraag Hem om die liefde te openbaren aan je vriendin

In het boek “De vijf talen van de liefde” van Gary Chapman worden vijf ‘liefdestalen’ beschreven, manieren om te laten zien dat we van de ander houden: liefhebbende woorden, behulpzame daden, tijd voor de ander vrijmaken, attente cadeautjes, lichamelijke genegenheid. Wat vind jij en wat vindt jouw vriendin prettig? Sluit aan bij wat zij fijn vindt. Liefde is toewijding en actie, niet alleen maar gebaseerd op wat wij voelen. Meer dan jouw liefde tonen aan haar kun jij niet doen, het helpt niet om te forceren. Dit vraagt tijd en geduld.

Daarnaast is er een ander punt. Uit je vraag maak ik op dat er vanuit het verleden een blokkade is waardoor ze jouw liefde niet kan ontvangen. Door onverwerkte omstandigheden/emoties kan deze blokkade blijven bestaan. Ik weet niet wat er heeft gespeeld in het leven van je vriendin maar wellicht is het goed hier met een hulpverlener over te praten.

Hartelijke groet,
Germa  Hoogakker

Lees meer artikelen over:

blokkadecommunicatie
Dit artikel is beantwoord door

G. Hoogakker

 • Geboortedatum:
  17-11-1984
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Elst (Gld.)
 • Status:
  Inactief
22 artikelen
G. Hoogakker

Bijzonderheden:
Maatschappelijk werkster

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. IJsselstein. Op dit moment maak ik een depressieve episode door, gepaard gaande met angsten. Nu krijg ik daar wekelijks begeleiding bij een psychiater en een psycholoog. Vaak lees ik kleine st...
Geen reacties
01-04-2022
Is het niet oneerbiedig om foto's te nemen tijdens een doop- of belijdenisdienst?
Geen reacties
01-04-2019
Mijn man en ik zijn al lange tijd getrouwd en we hebben kinderen. Mijn man ging thuis altijd twee keer per zondag naar de kerk. Hij ‘moest’ altijd, zegt hij. Bij ons thuis waren we gewend om één kee...
1 reactie
01-04-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering