Man ook zwakbegaafd en autistisch

C. M. Chr. Rots - de Weger | 4 reacties | 13-08-2013| 10:09

Vraag

Graag wil ik uw advies vragen over het volgende: Ik ben veertien jaar getrouwd, moeder van twee kinderen, van wie de jongste zwakbegaafd en autistisch blijkt te zijn. Mijn man en ik hebben moeizame jaren achter de rug in onze relatie. Communicatie verloopt heel moeizaam en mijn man heeft grote moeite met sociale contacten, veranderingen, verantwoordelijkheid nemen. Ik heb altijd gedacht dat dit kwam door zijn moeilijke jeugd en onzekerheid. Ik heb in de loop der jaren praktisch alle verantwoording op mij genomen omdat mijn man chronisch vermoeid en regelmatig depressief is en praktische zaken maar ook de opvoeding bijna niet aankan. Hij heeft veel angsten en sluit zich regelmatig op "in zichzelf". De kinderen lijden onder zijn gedrag en de spanningen in huis. Nu we sinds een aantal jaar weten dat de jongste zwakbegaafd en autistisch is, en hulpverleners met ons gezin meekijken, blijkt mijn man ook zwakbegaafd en autistisch. Ik heb zelf een hoge opleiding. Het valt me steeds zwaarder om met hem samen te leven en ben regelmatig wanhopig hoe het verder moet. Mijn vraag is, wil God echt dat ik, hoe dan ook, de rest van mijn leven bij mijn man blijf? Ik vind het erg zwaar.


Antwoord

Beste mevrouw,

Als ik uw verhaal lees, kan ik niet anders dan bevestigen dat u in uw huwelijk niet de gemakkelijkste weg krijgt te gaan. Of het Gods wil is dat u -hoe dan ook, zoals u zelf zegt- de rest van uw (huwelijks)leven zo door moet gaan is “een open deur.” Wat zou u willen? Dat lijkt me een betere vraag. Verandering, ongetwijfeld. Daar kunt u aan werken. Niet door uw echtgenoot te willen veranderen, maar door ánders te leren kijken naar de situatie.

U bent veertien jaar geleden een verbintenis voor het leven aangegaan met uw echtgenoot toen u met hem bent getrouwd. U hebt samen twee kinderen en daarmee veel verantwoordelijkheid gekregen. Een opgave? Ja zeker! Ik vlak de problemen niet uit, hoef ze ook niet af te zwakken, maar: hoe u met al uw zorgen en verantwoordelijkheden omgaat is te bespreken met de hulpverleners die reeds ingeschakeld zijn. Daarnaast is er misschien een mogelijkheid te creëren voor een vorm van mantelzorg voor uzelf door een vriendin in te schakelen met wie u leuke dingen onderneemt. Of een ‘maatje’ te vinden die bij u past, waardoor u ook aan eigen plezier, ontspanning en/of ontwikkeling toe kunt komen.

Ik kan niet beoordelen of u denkt aan een scheiding. Maar wees ervan overtuigd, dat dát heel veel andere zorgen en problemen met zich meebrengt. Naast een brok verdriet!

Ik wens u veel sterkte, Gode bevolen,
Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

handicaprelatieproblemen
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1529 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
altijdwat
14-08-2013 / 00:01
lieve vraagstelster, ik voel een intens meeleven voor je toen ik je vraag las. Je bent (gelukkig) niet de enige die in deze situatie zit. Er zijn lotgenoten.. mogelijk kan dat steunend zijn. Bijv van Helpende Handen (gergem), maar ook van andere organisaties. Ook zijn er cursussen voor partners van... Maar wat betreft je vraag, ik ben zelf gescheiden.. (wel een andere situatie) maar wat mij geholpen heeft is het volgende: God vraagt wel zelfverloochening, maar geen zelfvernietiging.
Maar het is zoals Marijke Rots zegt, scheiden is ook een enorme verlieservaring en is ook niet dé oplossing, integendeel... Wel denk ik, dat als je nog maar kort weet dat je man zwakbegaafd en autisme heeft, je in een rouwproces terecht bent terechtgekomen. Neem de tijd voor dat rouwproces, zoek steun en (professionele) hulp om hier ook doorheen te komen en mogelijk voor jezelf sterker uit te komen. Hoe de weg ook zal gaan... Heel veel sterkte
AHHK76
16-08-2013 / 11:07
Als er iets met één van de ouders is en de kinderen worden groter, dan wordt de situatie vaak ook moeilijker! Ik hoop dat jullie als gezin en echtpaar goede hulp en begeleiding hebben.... zodat je er niet helemaal alleen voor staat maar steun hebt van anderen!
Wanneer de problemen van jouw man de kinderen beschadigen dan kan er een moment komen, dat het beter is om uit elkaar te gaan! Sterkte en wijsheid toegwenst...
Cees1977
20-08-2013 / 22:30
Het kan ook helpen om af en toe een paar dagen je man naar familie te sturen. Ik heb ook wel eens gehoord dat een gezin de vader een tijdje in een camper in de buurt lieten bivakkeren. Niet permanent, maar wel op frequente basis.
Het is goed om dit onderling goed af te spreken. Ik geloof niet dat van je gevraagd wordt om 24 uur op elkaars lip te zitten, soms moet je even wat lucht happen zodat je weer opgeladen wordt om je huwelijk en gezin te behouden
Daniel
22-08-2013 / 09:20
De maatregelen van @Cees1977 vind ik wel erg drastisch, op die manier is de man volkomen ongelijkwaardig geworden in het huwelijk. Hij wordt dan van kastje naar de muur gestuurd onder het mom van: 'het geeft niet wat we hem aandoen als het huwelijk maar in stand blijft'. Nog even en hij wordt naar de long stay gestuurd, dan zijn we van het hele gezeur af.
@ vraagstelster......u eindigt met...Mijn vraag is, wil God echt dat ik, hoe dan ook, de rest van mijn leven bij mijn man blijf? Ik vind het erg zwaar.
Dat laatste geloof ik direct, wat God wil weet ik echt niet, ik ben niet groter dan God en wie wel hier?
Zou God willen dat iemand zijn echtgeno(te)ot als een klein kind moet behandelen en dan wel de som der delen als een volwaardig huwelijk zien.
Ik weet het niet, wel dat zoiets zwaar is en voor orthodoxe christenen bijna onoplosbaar.
Strekte gewenst.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Pak rammel of slappe opvoeding

Onze zoon van vier kan heel lastig gedrag vertonen. Een harde aanpak werkt bij hem averechts en zorgt er alleen maar voor dat wij in een negatieve spiraal terechtkomen. Samen met een psycholoog hebben...
7 reacties
13-08-2020

Medeschuldig aan zonden van voorouders

Ik lees in Ambrosius’ “Zien op Jezus” dat dat wij uit de lendenen van Adam zijn voortgekomen en daarom ook medeschuldig staan aan de zondeval (hoofdstuk 2&1). Betekent dit dan ook dat wij medeschuldig...
Geen reacties
13-08-2019

Schuldbesef vrucht van genade

Beste ds. H. Korving. Hier kort een prangende vraag die mij nog niet helder is. U zegt: "Er is wel schuldbesef nodig uiteraard. Maar dat is geen voorwaarde, maar een vrucht van genade. Van het werk va...
14 reacties
13-08-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering