Vanzelf vergeven

Ds. A.J. Schalkoort / Geen reacties

21-11-2012, 15:28

Vraag

Als je tot geloof komt, gaat vergeven dan vanzelf? Bij mij niet. Is het bij mij dan niet echt? (Binnengekomen via Jij daar!)


Antwoord

Het is niet voor niets dat de Heere Jezus in het Onze Vader o.a. ons heeft leren bidden: vergeef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. Treffend is het antwoord dat de Heidelbergse Catechismus geeft: "Wil ons arme zondaren, al onze misdaden en ook de boosheid die ons altijd  aanhangt, om het bloed van Christus wil niet toerekenen, gelijk wij ook dit getuigenis van uw genade in ons bevinden, dat ons ganse voornemen is, onze naaste van harte te vergeven."

Het vergeven van onze naaste is geen voorwaarde om vergeving van God te ontvangen, maar wel vrucht ervan. Als wij weten dat God ons zoveel vergeven heeft om niet, waar blijven wij dan als we onze naaste niet kunnen en willen vergeven? Genade maakt vergevingsgezind. We zullen toch alle toorn en haat en wraak uit ons hart hebben weg te doen als we weten van de liefde Gods in ons leven. Wat zegt de Heere Jezus: "Hebt uw vijanden lief; zegent  ze die u vervloeken; doet wel degenen die u haten; en bidt voor degenen die u geweld doen en die u vervolgen; opdat gij kinderen moogt zijn van uw Vader Die in de hemelen is." Ook hier geldt: al wat ons ontbreekt schenkt de Heere mild en overvloedig.

Ds. A. J schalkoort

Lees meer artikelen over:

vergeving
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
214 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vraag is: Wat betekent nu het visje-symbool en waar komt het vandaan?
Geen reacties
21-11-2003
Ik heb altijd een vettig voorhoofd. Wat kan ik hier het beste tegen doen?
Geen reacties
21-11-2007
Sinds een halfjaar heb ik (vrouw van 39 jaar) een relatie met een gescheiden man. Zelf ben ik lang geleden ook gescheiden. Het klikt tussen ons ontzettend goed en we hebben het heel fijn samen. We kun...
1 reactie
21-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering