Rouwtherapie
C. M. Chr. Rots - de Weger | 5 reacties | 03-07-2012| 09:28
Vraag
Wanneer wordt rouwtherapie geadviseerd? Wat wordt er precies gedaan? En waar kun je daarvoor terecht?
Antwoord
Beste vraagsteller,
Drie vragen. Verder niets. En ik heb zelfs niet één antwoord, want ik weet niet of er speciale rouwtherapie bestaat. Wel weet ik dat er veel boeken geschreven zijn over verschillende vormen van rouw. En ik weet, dat er mogelijkheden zijn tot lotgenotencontacten waarbij centraal staat dat men met elkaar praat over de gevoelens van rouw en verdriet die herkenning en erkenning bewerkstelligen. Het hangt echter van de ‘soort’ rouw af bij welke groep u die herkenning zou kunnen vinden. Natuurlijk zijn er veel rouwgevoelens van dezelfde aard, maar iemand die een partner verliest ‘past’ niet goed in een gespreksgroep over het verlies van een ongeboren kind, om maar twee verschillende ‘doelgroepen’ te noemen.
U kunt informatie vragen bij het zorgloket van de burgerlijke gemeente, bij uw eigen huisarts of bij een GGZ-instelling (Gliagg, Riagg). Soms wordt er in een plaatselijke advertentie(week)krant wel eens iets over geschreven, waarbij adressen genoemd worden. Wellicht is er via internet ook meer informatie te vinden, als u aangeeft wat u precies zoekt.
Wanneer de rouw met uzelf te maken heeft, wens ik u in ieder geval veel sterkte toe!
Marijke Rots
Dit artikel is beantwoord door
C. M. Chr. Rots - de Weger
- Geboortedatum:18-02-1947
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Aalten
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Ikzelf heb als kind rouwtherapie gevolgd bij een kerk en weet dat er voor kinderen een speciaal boek bestaat wat je in kunt vullen.
(dit boek is niet reformatorisch, want er gaat bijvoorbeeld ook een gedeelte over cremeren)
Ik zal je nooit vergeten
geschreven door:
Riet Fiddelaers-Jaspers
mocht je het willen weten
Het hangt er vanaf waar je behoefte aan hebt en wat in jouw geval handig is. Dat kunnen gesprekken zijn, creatieve sessies, voorlichting etc.
Als je onder de naam 'verliesconsulent' zoekt op google kan je wel wat vinden. Ik weet niet hoe oud je bent maar kind-jongerenpraktijkgo.nl zit in Zwolle en daar heb ik goede ervaringen van gehoord. Deze is ook christelijk, want dat zullen ze niet allemaal zijn.
Het grootste gedeelte van de verliesconsulenten hebben zelf ook een verlies meegemaakt, en juist daarom kunnen ze beter begrijpen wat de ander voelt..
Als deze vraag voor jezelf was, heel veel sterkte in het proces wat je eventueel gaat doorlopen.
Met vriendelijke groet, Landelijk Steunpunt Rouw