Wachten op lampje
Ds. H. Paul | 57 reacties | 26-06-2012| 13:24
Vraag
Familie van ons deed onlangs belijdenis in een Gereformeerde Gemeente. Wij wilden daar ook graag bij zijn, dus waren we op tijd vertrokken zodat we vooraan konden zitten en alles goed mee konden maken. Wij zijn niet van dat kerkverband, dus waren we benieuwd hoe het allemaal zou verlopen. Ruimschoots voor kerktijd aangekomen moesten wij, en nog andere mensen die blijkbaar ook niet van die gemeente waren, van de koster tot 10 minuten voor tijd wachten op een lampje dat zou gaan branden. Dan pas mochten we naar binnen. De koster vond het eigenlijk wel naar, maar het moest van de kerkenraad. Eerlijk gezegd waren wij behoorlijk gefrustreerd. Iedereen is toch welkom in Gods huis? Ik vond dit allerminst gastvrij. Wat kan de reden zijn dat wij moesten wachten (en uiteindelijk dus achteraan zaten). En is dit eigenlijk wel christelijk?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vraagstel(ler)ster,
In meerdere gemeenten is het inderdaad de gewoonte, dat de plaatsen verhuurd zijn aan de leden. Ieder heeft dus een eigen plaats en wil daarover ook beschikken. Jaarlijks wordt daar een bijdrage voor betaald.
In onze gemeente is dat niet zo. De plaatsen zijn er vrij. Ieder die op tijd is, kan de plaats innemen, die hij/zij wil. Gasten mogen dat ook. In de praktijk is het wel zo dat ieder een eigen plaats heeft, maar men kan die niet claimen.
Eerstgenoemde gewoonte stamt nog uit de tijd voor de Afscheiding. Toen werden zelfs plaatsen verkocht bij opbod. Een totaal verkeerde gewoonte, want de armeren hadden geen mogelijkheid een goede plaats te bezetten. Die zaten op de zogenaamde armenbanken. Ook waren er de zogenaamde herenbanken voor de rijken. In Gods huis dient echter het onderscheid tussen meer of minder welvarenden volledig weg te vallen. Maar het onderscheid tussen verhuurde en vrije plaatsen is vaak per gemeente verschillend, naar gelang een besluit van de ledenvergadering, dat uitgevoerd wordt door de kerkenraad.
Uw ervaring is inderdaad een uiting van mindere gastvrijheid, maar heeft meer voordelen voor de plaatselijke leden en hun gezinnen. De gezinnen kunnen bij elkaar zitten.
Hartelijke groeten,
ds. H. Paul
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Paul
- Geboortedatum:16-07-1928
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Moerkapelle
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Het lampje vind ik echt verschrikkelijk, zo ongastvrij.
Helaas krijg je dat er niet uit bij veel kerken, de kerkenraad zou juist op straat moeten gaan staan en alle mensen uitnodigen om de kerk binnen te komen waar zo'n mooie boodschap kan klinken in plaats van mensen buiten te sluiten door middel van een lampje en een paar minuten voor tijd ze toch maar naar binnen mogen.
Bij ons is het op zondag 10 minuten van te voren, en op een door de weekse avond 15 minuten van te voren.
@dkw
Waarom moet je een halfuur van te voren in de kerk gaan zitten omdat je perse op een plaats wil zitten en niet het risico wil nemen dat daar iemand anders gaat zitten?
De makkelijkste oplossing is dan gewoon: allemaal een eigen bank/plaats.. Heel simpel!
Trouwens, als goed is weet de koster precies welke banken er niet door eigen leden bezet zijn, en kan hij daar alvast de bezoekers een plaatsje wijzen.
Ik begrijp het praktische nut voor gezinnen met veel kinderen, maar dit toont ook aan hoe ver sommige kerken weg zijn van de woorden van Jezus.
Als er echt grote gezinnen zijn waar het noodzakelijk is dat er bij elkaar gezeten moet worden kan er bij hoge uitzondering een bank gereserveerd worden.
Echter net wat Gerard zegt, wat is belangrijker, dat er gasten in de kerk komen of dat je als gezin gezellig bij elkaar kan zitten?
Het is niet uitnodigend een lampje, mensen moeten van de straten getrokken worden, komt allen en hoort de blijde boodschap, er is plaats in plaats van te moeten wachten op een lampje.
@Roozemond:
Zo hoort het gelukkig, in plaats van dat mensen schaapachtig aangekeken worden ze een plaats aanbieden, ik lees zoveel goeds over jouw kerk van jou dat ik echt benieuwd ben welke dat is!
Helaas heeft het lampje te maken met comfort... maar persoonlijk geloof ik er niet in.
De mensen die organiseren of besturen kunnen prima een oplossing verzinnen voor alle zieke zwakke en misselijken, dat zal het argument niet zijn...
Zoals @ gerad zegt is het juist christelijk om je plaats aan de ander af te staan, maar dan kom je heel close in iemands comfortzone...
Stap eens uit je boot,
Schaf alle lampjes af en plaatsengeld is anno 2012 echt "not done". En heb je een vaste plek nodig omdat wat voor reden? dan plak je gewoon gereserveerd op de stoel en voor de rest kan je ook liefdevol met je gemeenteleden (actief) praten over hoe je elkaar aanvult en dat je naast elkaar kunt zitten. De beste oplossing hiervoor is als de voorganger aan de vaste plaatsen een eind maakt en tijdens de preek mensen vraagt om eens naast een andere buurman/vrouw te gaan zitten die je nog niet kent. Snel opgelost....
Zacheus zat in een boom (wat een comfort)=> kom uit de boom (publiekelijk)
Nieuwe wijn zit in een nieuwe zak (most)
oude wijn zit in een oude zak, het smaakt voortreffelijk....
alleen Jezus bewaarde de nieuwe wijn voor het laats!
Kom uit je comfortzone en Jezus is het middelpunt
Dus als er een vreemdeling komt is deze welkom voor mij en ik schuif rustig een stukje in en knijp mijn billen wel bij elkaar.
Waar ik nu kerk, halen ze er gewoon een paar stoelen bij. Of een paar jongeren zitten op de grond.
Voor en na de dienst zorgt iedereen ervoor dat nieuwe mensen zich welkom voelen. Wat een verschil met mijn oude kerk in Nederland.
Vaak is het ons gewoon niet zo bewust hoe het bij anderen overkomt. Een vaste plaats is natuurlijk fijn, dan hoef je niet te zoeken enz. Maar misschien toch niet onbelangrijk hoe het bij degenen overkomt die voor het eerst op bezoek komen.
Het is toch uiteindelijk ons doel zoveel mogelijk mensen met de blijde boodschap bekend te maken. Vergeet de herbergzaamheid niet...
De achterste 2 banken zijn bij ons voor de gasten. En er zit speciaal een bordje op met 'gereserveerd voor gasten'
Zo hebben ze altijd een plaats. Zonder lampje!
De achterste 2 banken zijn bij ons gereserveerd voor de gasten. Er zit een speciaal bordje op 'gereserveerd voor gasten' Zo hebben zij altijd een plaatsje, zonder lampje!!
De achterste 2 banken zijn bij ons gereserveerd voor de gasten. Er zit een speciaal bordje op 'gereserveerd voor gasten' Zo hebben zij altijd een plaatsje, zonder lampje!!
nogmaals sorry
"Ik blijf gewoon zitten" en de gast.... ja die mag ook een plekje hebben....
oplossing: de laatste 2 rijen! @pannenkoek, misschien ken ik de situatie niet genoeg maar toch maar eens vragen waarom niet op de 1ste drie rijen! Als de koningin op bezoek komt dan mag ze plaats nemen op de achterste 2 rijen? Heeft toch niets met enige vorm van gastvrijheid te maken...
Gastvrijheid is toch juist de ander het gevoel geven dat ze ontzettend welkom en en waardevol zijn! Heb u zelf lief als uw naaste betekend " ik een goeie plek maar mijn gast ook, zelfs nog een betere ...." Dat is m.i. naar tevredenheid verwelkomen en je welkom voelen, denk je niet?
@bootje helemaal eens en afschaffen geeft weer mogelijkheden tot verfrissing en vernieuwing
Als dat had gekund hadden we dat ook gedaan, daarvan heb ik geleerd dat voor geld vele deuren open gaan.
Onze moeder was geen armoedzaaier, we waren geen sloebers of paupers, we keken neer op het plebs.
Mijn moeder hebben ze nooit gevraagd om de kerk schoon te maken, daar waren de sloebers voor.
Sloebers en paupers zijn altijd de dupe, God's huis is een huis voor iedereen, maar wij christenen denken daar soms wel anders over. zigeuners en negers zijn iets minder welkom, Joden weer wel omdat we zo'n schuldgevoel hebben, maar Joden komen niet naar onze kerken.
Weg met die (rode lampjes) die zijn er genoeg op de Ouwezijds Voorburgwal.
Ik vind deze praktijk erg ongastvrij, en meer iets voor op het vvd-congres.
Die kerken moeten soms ook maar leren op hun normale manier hun schatkist te beheren.
Ik vind bedelpraktijken en geld vragen voor dit soort dingen ronduit belachelijk.
Ik vind het ook ongastvrij om de gasten te laten wachten. Ook komt het wel eens voor dat gasten aan mensen vragen of ze hier mogen zitten, en er vervolgens gezegd wordt: nee, hier zitten mijn kinderen (18+). Laat gasten gewoon zitten, geef ze een hand en heet ze welkom!