Data van feestdagen
Ds. M.W. Muilwijk | 3 reacties | 18-04-2012| 08:50
Vraag
Vandaag had ik een gesprek met een collega over de feestdagen. Ze vroeg me waarom Kerst altijd op 25 en 26 december valt maar Pasen en Pinksteren altijd op zondag/maandag is en wisselt qua week (nu begin april Pasen en vorig jaar eind april). Is hier een verklaring voor?
Antwoord
Beste vragensteller/-ster,
De vraag is even blijven liggen tot over de Pasen heen, maar hier dan toch het antwoord. Er is zeker een verklaring voor dit feit en wel een geschiedkundige.
Kerst is een niet-Joods feest en heeft de christelijke kerk niet van de Joden overgenomen. Pas in de 4e eeuw na Christus is er een definitieve datum vastgesteld om dit feest te gedenken. Keizer Constantijn de Grote die het christendom als godsdienst officieel tolereerde (zijn opvolger Theodosius heeft het christendom staatsgodsdienst gemaakt), heeft het feest van de onoverwinnelijke zon (sol invictus) dat op 25 en 26 december viel, omgedoopt tot de gedenkdagen voor de geboorte van Christus. Dus voor Kerst staat er een vaste datum.
Wat betreft Pasen en Pinksteren, deze beide feesten gaan terug op Oudtestamentisch feesten, namelijk Pascha en het feest van de eerstelingen/Wekenfeest: deze zijn chronologisch aan elkaar gerelateerd. Dat wil zeggen dat het Wekenfeest altijd vijftig dagen (= precies 7 weken) na het Pascha plaatsvond. Met Pasen stond Christus op en zeven weken daarna werd de Heilige Geest uitgestort: vanzelfsprekend hield de christelijke kerk daaraan vast.
In de kerkgeschiedenis heeft men de vaste datum voor Pasen (14e Nisan= maart/april) losgelaten: dat is officieel op het concilie van Nicea gedaan, maar daarvoor was er discussie over het moment dat men Pasen zou vieren. Toen werd officieel vastgesteld dat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente: dus de zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Dit kan variëren: vandaar het verschil in datum, maar wel altijd op een zondag (en maandag) en zeven weken daarna weer op een zondag en maandag.
Hartelijke groet,
M. W. Muilwijk
Dit artikel is beantwoord door
Ds. M.W. Muilwijk
- Geboortedatum:23-12-1980
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Aalst
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
De Christenen en Joden vieren dus nooit tegelijk Pasen/Pascha.
Groet,
Kitty
Joodse vrienden van ons aten matzes en wij eieren, zij gingen naar de sjoel en wij naar de kerk.
In Israel en overal vierden de Joden dit jaar Pascha en de Christenen Pasen in hetzelfde weekend.