Man bevrijd van seksverslaving
C. M. Chr. Rots - de Weger | 3 reacties | 14-06-2011| 14:05
Vraag
Mijn man is al jaren seksverslaafd. Sinds kort volgt hij een online cursus bij Setting Captives Free. Deze stichting biedt ook een online cursus aan voor de partners van seksverslaafden. Ik ben uiteraard heel dankbaar dat mijn man aan zijn probleem wil werken. Toch merk ik van mijn kant aarzeling om mee te doen met deze cursus. Het is wel een christelijke cursus, maar niet op gereformeerde grondslag.
Dat merk ik aan bijvoorbeeld over het werk van God hierin. Mijn man zegt ook dat God degene is die hem verandert heeft en die hem heeft bevrijd uit de macht van het kwaad. Ik ben van huis uit reformatorisch opgevoed (mijn man is Gereformeerd Vrijgemaakt) en ik voel bij mezelf grote schroom om op deze manier tegen dingen aan te kijken. Ik ben erg bang om alles gelijk aan God toe te schrijven. Als ik aan mijn man vraag hoe hij dat dan weet of waarom hij dat zegt, krijg ik ook niet echt een concreet antwoord.
Hoe moet ik hier mee om gaan? Ook naar mijn man toe? Is het even goed om me toch aan te melden voor de cursus voor partners? Ik wil mijn man graag steunen hierin want ik ben wel heel trots op hem. En ik wil hem niet kwetsen door vragen te stellen over hoe hij dan weet dat God hem opeens heeft veranderd. Kan ik mijn vragen/twijfels hieromtrent beter maar voor mezelf houden en me bedenken dat het belangrijker is dat hij hier nu aan gaat werken?
Antwoord
Beste vraagsteller,
Als u zich niet prettig voelt bij deze aangeboden cursus zal dat zeer zeker niet het succes geven dat uw man blijkbaar heeft bij de cursus die hij volgt. U bent trots op hem en wilt hem steunen: is zo’n partnercursus daar onontbeerlijk bij? Hoewel ik de genoemde cursus niet ken, lijkt het mij dat uw vraag niet direct daarmee te maken heeft, maar veeleer een theologisch karakter heeft. Vat ik het zo goed samen: "uw man zegt dat het God is die hem heeft verander maar u twijfelt aan de directheid van zo’n gezegde omdat het er op lijkt dat hij zijn eigen verantwoordelijkheid afschuift"? Een diep Godsvertrouwen van hem kan heel waardevol zijn, waarbij hij eigen verantwoordelijkheid neemt in het omgaan met deze verslaving door juist de genoemde cursus te volgen. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, maar juist dát is het waar u moeite mee heeft, toch?
God dóét toch nog steeds wonderen? Vraag is of wij ze willen en kunnen zien. Ik geloof niet dat u uw vragen of twijfels voor uzelf moet houden, maar vraag juist aan uw man hoe hij zijn geloof beleeft. Dat hoeft zeker niet kwetsend te zijn! Hij denkt, voelt en beleeft waarschijnlijk anders dan u. Door te vragen wordt een mens wijzer… en vertel hem dan ook hoe u deze verandering beleeft, wat uw geloof voor u betekent!
Veel wijsheid en Gods zegen toegebeden,
Marijke Rots
Dit artikel is beantwoord door
C. M. Chr. Rots - de Weger
- Geboortedatum:18-02-1947
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Aalten
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.
Bekijk ook:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Blijf/Ga wel met je man in gesprek. Vraag hoe hij de dingen beleeft, vertel hoe jij de dingen beleeft. Probeer de dingen open en respectvol te bespreken. De cursus die je man doet wijst wel op wat God kan en wil doen, maar ook heel erg op de eigen verantwoordelijkheid! Het een sluit het ander niet uit.
Of je de partnercursus gaat doen, is jouw eigen keuze. Ik ken iemand die ook deze cursus doet en ook reformatorisch is en die er veel steun aan heeft...! Je kunt ook beginnen en kijken hoe het bevalt. Je zit er niet aan vast, het kost niets en er is respect voor jouw levensovertuiging. Sterkte en wijsheid toegewenst.
Dit is gewoon wat er in de reformatorische kerken geleerd wordt. Waarom zou je dat in twijfel trekken? Ik kan er tenminste geen bijbelse bezwaren tegen vinden.