Vader is ouderling in gemeente
Ds. H. Paul | 2 reacties | 21-04-2011| 14:06
Vraag
Ik heb een vraag waar ik al even mee zit, maar het moeilijk vind om te stellen. Mijn vader is al ruim 20 jaar ouderling binnen de Ger. Gem. De laatste tien jaar zie ik een verkilling in zijn geestelijk leven. Dit trekt door in het gezin, waardoor er nu steeds meer mee door kan. Waarschuwen wordt er bijna niet meer gedaan. Zelf ben ik al een aantal jaren uitwonend, maar zie het steeds meer achteruit gaan. Mijn vader erkent dat zijn geestelijk leven vroeger anders is geweest, maar lijkt de nood ervan niet te ervaren. Wat al jaren speelt is dat mijn vader meer alcohol drinkt dan wenselijk is. Een gesprek hierover accepteert hij niet. Daarnaast is het huwelijk tussen mijn ouders al jaren slecht, ondanks professionele hulp. Het gevolg hiervan is dat mijn vader de laatste jaren overmatig geinteresseerd raakt in vrouwen uit de gemeente. Dit overschrijdt de grenzen van de pastorale zorg die hij biedt (Helaas heb ik hier teveel bewijzen voor, maar durf hier niet met hem over te praten. Kans op ontkenning en agressie is aanwezig). Op dit moment is veel van zijn pastoraat gericht op eigen eer en naam. Bovenstaande zaken zijn onbekend in de gemeente en kerkenraad. Kort geleden ben ik, sinds ruim twee jaar, weer naar mijn de kerk van m'n ouders geweest. Waar ik erg van schrok is dat er zeer slecht werd geluisterd en veel mensen sliepen tijdens de dienst. Dit schijnt wekelijks zo te zijn. Ik vond het vreselijk. Mijn grote angst is dat er een ban in de gemeente is als gevolg van het zondige gedrag van mijn vader. Kan dat? De Heere kan dit toch niet ongestraft laten? Maar ook, wil de Heere nog werken in de gemeente als een voorganger een 'scheve schaats rijdt'? En wat te doen, naast het gebed?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vraagstel(ler)ster,
Het is een aangrijpende zaak die je aan de orde stelt. Eveneens een zaak die niet voort mag sudderen. De regel is, dat je er een open en eerlijk gesprek met je vader over hebt. Als dat niet mogelijk is (maar denk dat niet gauw of te gemakkelijk), dan zou een gesprek met de voorzitter van de kerkenraad of met de consulent voor de hand liggen. Niet aan de orde is geweest hoe de houding van je moeder hierin staat. Die kan ook van grote betekenis zijn.
Het is een ernstige zaak dat het gemeente-zijn zich zo manifesteert. Zeker kan het gedrag van ambtsdragers een reden zijn dat de Heere Zich terugtrekt. Waakzaamheid is altijd een geboden zaak. Anderzijds is er vergeving bij de Heere te verkrijgen. Maar vergeving gaat niet buiten het herstel van misstanden om. Bidt en werkt.
Hartelijke groeten,
Ds. H. Paul
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Paul
- Geboortedatum:16-07-1928
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Moerkapelle
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Het valt me op hoe betrokken je bent! Met je ouders en met de kerkelijke gemeente.
Veel sterkte en ik zal voor jou, je gemeente en je ouders bidden
gr Samanthi