Last van darmen
drs. J. de Jongh-van Hoof | 9 reacties | 11-12-2010| 13:15
Vraag
Al heel lang heb ik last van mijn darmen, voel me soms misselijk. Ik heb dan het gevoel alsof ik een enorme wind moet laten. Ik heb tegelijkertijd ook het gevoel dat ik moet gaan staan omdat het daar beter van wordt. Als ik lang moet zitten (bijvoorbeeld in de kerk) dan krijg ik bijna altijd deze klachten. Een paar jaar geleden ben ik hiermee naar mijn huisarts geweest. Deze heeft toen mijn buik onderzocht (d.m.v. voelen) en trok toen meteen de conclusie dat ik last had van een prikkelbaar darmsyndroom. Ik kreeg toen poeders mee (movicolon) en dit zou de klachten moeten verminderen. Ik heb dit gebruikt, maar de klachten bleven. Soms heb ik een paar weken geen last, dan opeens weer wel. Geen strakke kleding dragen scheelt wel iets, veel of weinig drinken maakt nauwelijks verschil, net zoals bepaalde producten wel of niet eten. Ik merk dat ik bepaalde dingen ga mijden. Als ik ergens heen moet waarbij de kans op lang zitten groot is dan ga ik niet. Ik klaag niet snel en ben erg hard voor mezelf, maar ik wil wel heel graag van deze klachten af.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Wanneer er sprake is van prikkelbare darm, is het antwoord helaas dat de klachten komen en gaan; in de ene periode zijn de klachten zeer aanwezig om een andere periode afwezig te zijn. Zie voor meer informatie nhg.org -> patientenbrieven-> tractus digestivus -> prikkelbare darm
José de Jongh-van Hoof
Dit artikel is beantwoord door
drs. J. de Jongh-van Hoof
- Geboortedatum:30-11-1967
- Kerkelijke gezindte:Zevende-dags Adventist
- Woon/standplaats:Rijssen
- Status:Actief
Bijzonderheden:
Huisarts
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
belachelijke maar echt alles bedervende probleem??
Ibuprofen werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, artose, jicht, pijn, menstruatiepijn, abnormaal vaginaal bloedverlies, griep, neusverkoudheid, bijholteontsteking, keelpijn, migraine, hoofdpijn, koorts en hoogteziekte.
@ vragensteller misschien heb je (on) bewust ook spanning/stress kan ook op je darmen werken.
Hoeft natuurlijk niet persé ibuprofen te zijn, je kan ook een andere stevige pijnstiller nemen.
Slim idee om een dagboekje bij te houden van je eten en klachten! Kan goed inzicht geven in je klachtenpatroon.
Een familielid heeft iets van glutenallergie en krijgt buikpijn en moet enorme winden laten als hij iets 'fouts' heeft gegeten, dus misschien ergens een allergie tegen?
Sterkte ermee!