Zonder gebed overgegaan naar ander kerkverband
Ds. J.L. Schreuders | 2 reacties | 17-09-2010| 18:08
Vraag
Een vraag aan een HHK-predikant. Wij zijn als gezin een jaar of vier geleden overgestapt van een Ger. Gem. naar de HHK binnen dezelfde woonplaats. Dit hebben we gedaan na zeker een aantal jaren wikken en wegen. De reden was dat we vonden dat het aanbod van genade heel erg versmald werd in de preken en het preken over zonde en genade in onbalans is. Tot mijn schande zeg ik, en zo voel ik het ook, dat het besluit genomen is zonder dat het toen echt een gebedszaak geweest is. We hebben gebeden en met het verstand goed overwogen. Gezien de prediking die we nu horen, hebben we er geen spijt van en zijn we dankbaar voor deze prediking. Geregeld worstel ik met de gedachte dat het “zonder gebed” overgaan naar een ander kerkverband blokkerend kan werken in de persoonlijke bekering. Nu kan het ook de duivel zijn, die twijfel wil zaaien en mij zo onzeker wil maken. Mijn vrouw heeft hier juist geen last van. Hoe moeten we hiermee omgaan?
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Beste vragensteller,
Uiteraard is het niet goed om besluiten zonder gebed te nemen. “Ken Hem in al uw wegen”, zal ook wel slaan op de kerkelijke wegen die wij gaan. Als u dit ervaart als een mogelijke blokkering van persoonlijke bekering en geloof, dan moet dit aspect ons in de schuld brengen voor God. Een besluit kan namelijk op zichzelf wel goed zijn, maar door ons op een verkeerde wijze zijn genomen. Dat betekent dan dat wij weliswaar op het besluit niet hoeven terug te komen, maar wel op de wijze waarop wij er mee bezig zijn geweest. Hier geldt : als wij ons van enige zonde bewust worden (achteraf ) dan behoren wij die te belijden en vergeving te vragen en te trachten er vervolgens wel op de juiste wijze mee bezig te zijn.
Dat is de weg reeds in het O.T: wie zich van een zonde bewust werd, ging naar het heiligdom en offerde met de handen op de kop van het dier (in schulbelijdenis) een zondoffer. Op deze wijze zou een blokkering in het geestelijk welzijn door de Heere kunnen worden weggenomen. Ook al ervaart uw vrouw dit anders, het zou goed zijn als u het met haar daarover had en als zij dezelfde weg ging . Ook voor haar geldt dat je niet zonder gebed zulke beslissingen moet nemen, al ervaart zij niet dat dit gevolgen kan hebben voor haar zielenleven.
Hopelijk kunt u iets met dit antwoord.
Ds. J. L. Schreuders,
HHK-predikant te Aalst
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J.L. Schreuders
- Geboortedatum:24-08-1957
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Boven-Hardinxveld
- Status:Actief