Bandje op bruiloft
Ds. H. Peet | 26 reacties | 01-07-2010| 09:00
Vraag
Mijn dochter trouwt over een paar weken met onze aanstaande schoonzoon. We zijn heel blij voor hen. Ik zie uit naar de trouwdag, maar tegelijkertijd is er ook een moeilijkheid. Om tien uur 's avonds hebben ze een band uitgenodigd en daar zullen ze dan ook bij dansen. Mijn man en ik hebben hier moeite mee. We vragen ons af hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Kunnen we blijven op het feest, of kunnen we beter weggaan om tien uur?
Antwoord
Beste ouders,
Ik neem aan dat u met uw dochter en uw aanstaande schoonzoon gesproken hebt over uw teleurstelling dat er een band is uitgenodigd en er gedanst gaat worden. Aan het feit als zodanig zal dus weinig meer te doen zijn. Dan blijft de vraag hoe daarmee om te gaan. Er is een spanningsveld tussen enerzijds de goede verstandhouding met je kinderen en anderzijds het bijbelse principe. Als u het ter sprake hebt gebracht en uw probleem hebt duidelijk gemaakt en zij aangeven het niet erg te vinden als u om tien uur vertrekt, is het dilemma voor uzelf opgelost en kunt u gaan in de wetenschap de relatie niet te beschadigen.
Als er over gesproken is en het blijkt gevoelig te liggen, wordt het lastiger. Ook dan zal echter een blijven op het feest niet uitgelegd kunnen worden als een goedkeuren van wat er na tienen gebeurt. Je hebt dat immers vooraf duidelijk aangegeven. Persoonlijk zou ik er voor kiezen om te blijven (je hoeft immers zelf niet mee te doen). Er is naar mijn overtuiging wel een grens: als er een sfeer ontstaat die dusdanig op gespannen voet staat met christelijke levensprincipes dat je niets anders kan dan er afstand nemen en door te blijven mede schuldig wordt. Het is wellicht goed dat van te voren ook aangeeft dat u dan zal weggaan. Mogelijk kan daar dan toch nog enigszins een remmende werking vanuit gaan.
Ondanks de schaduw die over de dag valt door deze problematiek, wens ik u een goede dag toe.
Ds. H. Peet
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Peet
- Geboortedatum:15-01-1964
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Sliedrecht (Eben-Haëzer)
- Status:Actief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Goede en gezegende bruiloft toegewenst!
Maar een band die doorgaans keiharde muziek ten gehore brengt waardoor normale conversaties op een bruiloft niet mogelijk zijn, is qua sfeer wel erg ver verwijderd van de huwelijkszegen die 's middags in de kerk is gevraagd.
Ik heb een keer een bruiloft gehad waarbij een instrumentele band/groep hele gezellige muziek maakte, dat vond ik wel erg mooi! Niet omdat ik tegen zang ben, maar vooral omdat het niet zo nadrukkelijk op de voorgrond kwam.
Overigens heeft dit voor een deel ook met onze conservatieve traditie te maken: ik heb in Israël een keer een besnijdenis en ook een bar mitzwah meegemaakt. Ik verwachte een ingetogen plechtigheid, maar tot mijn stomme verbazing werd het beide keren een groots feest! In zekere zin zijn wij refo-hollanders het uitbundig feestvieren op de daarvoor aangewezen momenten verleerd denk ik...
Anderzijds kun je zeggen, ze moeten het toch zelf weten ?
Blijkbaar zijn de ouders "zwaarder" dan de kinderen. ik zou het zelf mijn ouders nooit aandoen.
Nu van de kant van de ouders: tegen het ene kind zou ik het wel kunnen zeggen, maar de andere niet.
Als ik helemaal rekening met anderen had gehouden was ik vast niet in het wit getrouwd.... vandaar dat ik mij afvraag waar dan de grens ligt.
wpluimers, op wat voor muziek was dat? weet je dat? Mijn ouders hebben dat ook gezien, alle ortodoxe joden in het zwart gescheiden van de vrouwen op de dansvloer! Geweldig!
maar....wij hadden geen muziek! hum...
de volgdende dag hoorde we via vader dat de direkteur nog nooit zo'n gezellig feestje had meegemaakt! dus zonder muziek misschien wel gezelliger?
Kinderen kunnen een andere visie hebben, als ze gaan trouwen en uit huis gaan, zal echt niet alles zo gaan als de ouders het graag zouden willen. En dat hoeft m.i. ook zeker niet.
Ik vind het een goed en gewogen antwoord van ds. Peet.
onze trouwdag is vandaag precies 16 jr geleden :-)
@Pitty88, bah, wat klinkt dat negatief, schikken naar de ouders. Mogen die als de hoofdgasten zich niet op hun gemak voelen ??
Ik vind het getuigen van respect naar je ouders, als je je trouwdag zo probeert in te richten, dat de ouders het ook fijn vinden. Het is niet niks als je kind voorgoed het huis uitgaat. Het is de loop van het leven, maar helaas gaat het hier en daar nogal eens mis. Mijn schoonouders zijn helemaal niet kerkelijk, (geloven in niks) mijn ouders waren refo, maar onze trouwdag was zo dat alle ouders het prima naar hun zin hadden. Zonder muziek !
Van andersdenkenden verwachten wij altijd dat ze meegaan naar kerkelijke plechtigheden zoals doop en huwelijk maar, o wee, als het een keer andersom is. Je kunt prima aanwezig zijn (binnen bepaalde grenzen natuurlijk) zonder dat je instemt met de gang van zaken. Volgens mij kun je veel kapot maken als je bij de eerste noot demonstratief opstapt. En wat gaat daar eigenlijk vanuit?
Voor jezelf of voor de gasten? Natuurlijk hoort daar muziek bij, maar je hoort rekening te houden met de gasten. Als de muziek te hard is kan er niet met elkaar gepraat worden en dat vinden veel mensen en vooral ouderen niet leuk.
Dan slaat bij sommigen de verveling toe en vertrekken ze misschien al vroeg. Dus daar hoor je zeker rekening mee te houden.
- 1
- 2