Schade aan glazuur
drs. G.H. Hoek | Geen reacties | 24-12-2009| 14:00
Vraag
Ik heb een vraag gesteld en die is beantwoord door tandarts Hoek. Mag ik hem vragen wat hij bedoelt met de zin: “Maar de schade blijft beperkt. Pas in combinatie met zuur vanuit bijvoorbeeld frisdranken, citrusvruchten, wijn of maagzuur kan de schade zeer ernstig uitpakken.”
Antwoord
Het zuur van frisdranken, citrusvruchten en andere zeer zure producten is zo sterk dat dit het glazuur zeer sterk verzwakt. Dit heet tanderosie. Wanneer er nu een slijtende kracht van knarsen of stevig tandenpoetsen wordt uitgeoefend op het verzwakte glazuur zal verlies van tandmateriaal veel sterker optreden. Wanneer je het gebit eerst ca. 30 minuten de kans geeft te herstellen met kalk vanuit het speeksel kan dit worden voorkomen.
Met vriendelijke groet,
Drs. G. H. Hoek, tandarts
Dit artikel is beantwoord door
drs. G.H. Hoek
- Geboortedatum:22-07-1978
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Otterlo
- Status:Actief