Bedreigende situatie in relatie

C. M. Chr. Rots - de Weger | 2 reacties | 22-11-2009| 20:11

Vraag

Ik zit in een hele moeilijke situatie. Van iemand die dicht bij me staat hoor (en merk) ik over ernstige en bedreigende (relatie)problemen; zelfs nog erger dan dat! Er moet ingegrepen worden voordat er ongelukken gebeuren en als het zo door gaat komen die. De echtgenote probeert wat ze kan, maar het wordt alleen maar erger, ondanks alles. Ik weet, uit eigen ervaring, hoe nodig het is om hulp in te schakelen. Ik ben bang dat er bij hen eerst een ongeluk moet gebeuren. Mag/moet ik hulp inschakelen? Graag snel een reactie!
 

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Geachte vraagsteller,

Uw positie tussen hoop en vrees in voor degene met het relatieprobleem, is een lastige. Óf u hulp inschakelt en wíé u benadert hangt van verschillende factoren af. Uw eigen ervaring speelt mee, schrijft u, maar realiseer u dat ieder probleem op zichzelf staat! Uw eigen verhaal kunt u niet zomaar toepassen op dat van een ander, ook al zijn er herkenbare raakvlakken. Het is en blijft voor u de vraag die u zichzelf stellen moet: wie heeft het probleem? Dat bent ú niet, dat heeft ‘uw naaste’ (als ik het zo mag zeggen). In hoeverre bent u dan “uws broeders hoeder”, ofwel: waar ligt uw verantwoordelijkheid? Door te doen wat in uw vermogen ligt.
Dat is:

1. Bidden en hopen. Dat eerste vooral, zeker nu u zich verantwoordelijk voelt bij dreigende ongelukken.

2. Uw huis open stellen als toevluchtsoord, indien nodig én indien mogelijk (dat laatste zeg ik er nadrukkelijk bij, want misschien ligt dat helemaal niet op uw eigen weg, ik kan dat niet beoordelen. Bedenk dan ook dat “goed zorgen voor” eveneens “goed láten zorgen voor” kan betekenen. Er zijn opvanghuizen: informeer naar de mogelijkheden van crisisopvang bij u in de buurt!). Daadwerkelijk ingrijpen van bijvoorbeeld politie kan in ons land slechts als “de dader” op heterdaad betrapt wordt: voor een waarschuwing van dreigend onheil of een noodsignaal als deze vraag komt men zijn/haar stoel niet uit.

3. Eventueel een huisarts op de hoogte brengen (uw eigen huisarts, of de dokter van de bedreigde, dat hangt weer van de situatie af die ik niet ken).

4. Een (de) dominee inschakelen of een vertrouwde persoon die kan ingrijpen, zodat u de verantwoordelijkheid van “het te weten” niet alleen draagt.

Houdt bij alles wat u eventueel onderneemt in het oog dat men niet altijd met een ‘dankjewel’ klaar staat. In een vergelijkbare situatie die ik ken -dit voorbeeld voor ú ter waarschuwing- ontstond na het inschakelen van de huisarts enorme ruzie en afstand tussen degene die absoluut goed bedoelde hulp inschakelde en de partner van degene die de gedachte hulp nodig zou hebben. Volgens partnerlief was er niets aan de hand: vuile was mocht in geen geval buiten de deur gehangen worden, waardoor de goed bedoelde hulp de situatie eerder verslechterde dan verbeterde!

Heel veel sterkte toegewenst en Gode bevolen,
Marijke Rots

Naschrift redactie: Het is niet onze gewoonte om op zondag antwoorden te plaatsen. We hebben deze situatie echter ingeschat als zeer ernstig of zelfs als levensbedreigend.

Lees meer artikelen over:

relaties
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1541 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
EVA
23-11-2009 / 09:28
Beste vragensteller,

Je schrijft ik hoor> please ga naar die persoon toe en vraag of dat waar is, wij zitten op dit moment in dezelfde sittuatie hadden ook mensen van wie we hoorde!!! en iedereen had het er over maar niemand deed er wat, het kost een hoop doorzettings vermogen om idd op die persoon af te gaan en te zeggen ik hoor.... als het dan waar blijkt te zijn dan kan je hulp inschakelen, misschien ben je dat zelf wel wij zijn nu ook in gesprek met hun.
En bid voor ze dat werkt altijd!!
verder ben ik het met Marijke eens, ook de waarschuwing daarom moet je zeker weten dat het waar is wat er zich afspeeld!

veel sterkte en wijsheid toegewensd
refoweb
23-11-2009 / 13:30
We kregen via mail nog een tip m.b.t. de site van Steunpunt Huiselijk Geweld: http://www.shginfo.nl. het gaat om een site van de overheid. Hun telefoonnummer is 0900-1262626 (5 cent per minuut).
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Jonge zoekende ziel

Is het normaal dat een christen constant in angst leeft? Of je er wel bij hoort? Heb in het verleden het kruis zien schitteren en gezien wat voor liefde God in Zijn Zoon Jezus Christus is. En toen kon...
2 reacties
22-11-2016

Adoptie via christelijke organisatie

Wij hebben zelf twee kleine kinderen en hebben het op ons hart om een kind te adopteren die zelf geen kans heeft op deze wereld (Nederland of buitenland) en zouden dit toch graag doen via een christel...
4 reacties
22-11-2011

Is er ook meer "uitleg" over Psalm 32, 51 en spreuken 28 vers 13? (...)

Is er ook meer "uitleg" over Psalm 32, 51 en spreuken 28 vers 13? In welk licht kan ik deze hoofdstukken lezen. Moet je het opvatten dat het daar over bekering gaat? Zijn er boeken die dit beschrijven...
Geen reacties
22-11-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering