Kist in de kerk tijdens rouwdienst

Ds. N. den Ouden | Geen reacties | 02-06-2009| 00:00

Vraag

Ik heb een vraag over het al dan niet plaatsen van de kist tijdens een rouwdienst voor in de kerk. In de gemeente waarin ik thuis hoor, HHK,  is het niet gebruikelijk dat de kist met de overledene tijdens een rouwdienst voorin de kerk geplaatst wordt. Onze predikant heeft het zo gezegd dat in Gods huis het Levende Woord gepredikt wordt en we de dood niet in Gods huis mogen brengen. Daarbij kan de aandacht teveel naar de dode gaan terwijl juist het Woord aan het woord moet komen. Anderzijds vraag ik me af of er een principieël bezwaar is tegen het plaatsen van de kist in de kerk. Ik weet van een predikant die vroeg aan een begrafenisdienaar of hij een zwart kleed over de kist wilde leggen tijdens de dienst. Toen antwoordde de begrafenisdienaar of de dominee dat ook wilde doen bij het stelletje wat aanstaande week zou trouwen in de kerk. Met andere woorden, tijdens een trouwdienst wordt er ook vaak teveel aandacht besteed aan het bruidspaar. Hoe zien ze eruit, mooie dienst, traantjes tijdens het knielen. Kortom, vaak gaat het meer om het stel dan om God. Wel, in dat licht stel ik mijn vraag ook. Heeft het nut om de kist in de kerk te plaatsen? Of kan het juist een levende prediking zijn? Allerlei vragen, kunt u mij op weg helpen?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Deze dingen liggen wat mijnsinziens in de gevoelssfeer.  Persoonlijk zie ik er geen enkel bezwaar in als de kist met de overledene tijdens een rouwdienst voor in de kerk geplaatst wordt. We komen toch bijeen om iemand te gaan begraven? Zeker moet het Woord aan het Woord komen, maar waarom houden we een rouwdienst als alle aandacht uitsluitend op het Woord gericht moet worden? De omstandigheden op zichzelf kunnen al afleiden. Zou het dan niet beter zijn gewoon een dag later een doordeweekse dienst te houden, zonder alle drukte van een begrafenis? Ik vind het nogal onpersoonlijk als de kist met de overledene in de lijkauto blijft staan. Ik zeg juist nog wel eens in de een rouwdienst, dat de overledene zoals hij hij daar ligt opgebaard, spreekt zoals hij misschien nog nooit heeft gesproken. Alleen die kist al onderstreept dat Gods Woord waar is: “De bezoldiging der zonde is de dood”, en: “Ten dage als gij daarvan eet zult gij de dood sterven.”

Tegelijk voel ik er niet voor om over deze dingen te twisten. Laten we ook plaatselijke gebruiken, voorzover niet in strijd met Gods Woord, respecteren. Persoonlijk juich ik het niet toe als rouwdragende families zelf met verschillende wensen komen, die afwijken van wat plaatselijk en in de kerkelijke gemeente gebruikelijk is. Ik zie dat in toenemende mate gebeuren en zie daarin een stuk individualisering: Alles moet zoveel mogelijk zelf ingevuld worden; de familie wil voorschrijven waar over welke tekst gepreekt moet worden, welke psalmen er gezongen moeten worden, de één wil dat er een gedicht voorgedragen wordt; een ander wil als dochter nog iets voor moeder zingen enz. Met zulke dingen heb ik grote moeite. Laat het zo sober mogelijk gehouden worden, met inderdaad het Woord centraal, en zonder al te veel zelf te willen bepalen. Dan kan het een waardige dienst worden.

Belangrijker dan al deze dingen is uiteindelijk of we gereed zijn om de Heere te ontmoeten. Dat kan alleen in Hem die de dood heeft overwonnen, en in Wie alleen het Leven is.

Hartelijke groeten,
Ds. N. den Ouden

Dit artikel is beantwoord door

Ds. N. den Ouden

  • Geboortedatum:
    25-10-1969
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Leerbroek
  • Status:
    Inactief
125 artikelen
Ds. N. den Ouden

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

(...) in de Gereformeerde Gemeenten en de Oud Gereformeerde Gemeenten worden mensen bekeerd, en ook in de HHK en CGK en overal. Maar die mensen kunnen toch heel verschillend zijn? (...)

Ik las het laatste antwoord van ds. Kleiberg. Ik heb zelf de vraag niet gesteld. Mooie vraag. Wat ik hierover nog graag aanvullend zou willen vragen: in de Gereformeerde Gemeenten en de Oud Gereformee...
Geen reacties
02-06-2008

Kerk van man kiezen

Mijn vriend is van de Oud-Gereformeerd Gemeente (heeft daar ook belijdenis gedaan) en ik van de Gereformeerde Gemeente (ik heb daar belijdenis gedaan). Ik heb weleens gehoord dat als je gaat trouwen, ...
7 reacties
02-06-2011

Schade opgelopen door afwezige vader

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog heel jong was. Mijn vader is er sindsdien nooit echt helemaal voor mij geweest, hij was weinig tot helemaal niet aanwezig in mijn dagelijks schoolleven. En als ...
2 reacties
02-06-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering