Aan Marijke Rots. Wanneer is iets claimgedrag? Ik ben niet de vraagstelster, maa...

C. M. Chr. Rots - de Weger | Geen reacties | 10-03-2009| 00:00

Vraag

Aan Marijke Rots. Wanneer is iets claimgedrag? Ik ben niet de vraagstelster, maar ik begrijp wel de gevoelens van de vraagstelster, ook al ben ik een man.


Antwoord

Geachte meneer,

Op de vraag zal ik antwoord geven, maar de volgende zinnen kan ik niet plaatsen. Waarschijnlijk heeft u een antwoord gelezen... welk antwoord was dat?

Claimgedrag: iemand vraagt u iets waar u géén ‘nee’ op kunt zeggen, omdat... en dat kunnen vele redenen zijn. Of u kunt géén ja zeggen, omdat... vul maar in!

Bij claimgedrag is de ander níét vrij in zijn/haar antwoorden, in zijn of haar handelen omdat er allerlei verwachtingen zijn. U láát u claimen als het uw verwachtingen zijn. U wórdt geclaimd als het om de verwachtingen van de ander gaat (let maar op: men komt vaak letterlijk heel dicht bij staan!).

Een voorbeeld: men vraagt u voor een bestuursfunctie waar u geen zin in heeft, maar ja... iemand moet het toch doen, en u wilt aardig gevonden worden, of: vooruit dan maar, het gaat maar om een paar avonden per jaar. Men vraagt ù omdat u nooit nee zegt en dat is lekker makkelijk want dan hoeft men niet nog iemand anders te vragen, enz. enz. Kortom u hebt niet de vrije keuze om ja of nee te zeggen. In zo’n geval wordt u geclaimd, er wordt een beroep op u gedaan waarbij de argumenten ónecht zijn.

Hoe kunt u nu met claimgedrag omgaan? Door voor uzelf twee dingen na te gaan voor u antwoord of doet (het kan ook om gedrag gaan!): 1. antwoord geven op de vraag “wat is het probleem” en 2. antwoord geven op de vraag “wie heeft het probleem.” In het geval van bovengenoemd voorbeeld: 1. Het probleem is (ergens) een vacante bestuursfunctie, 2. Het is het probleem van een of ander bestuur dat een vacante plek vervuld wil hebben. U kunt ervoor kiezen om “ja” tegen de uitdaging te zeggen (vrije keuze!), maar u kunt ook gewoon eerlijk “nee” zeggen als het u niet past.

Beetje helder geworden? Kunt u iets met dit antwoord?

Hartelijke groeten,
Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1543 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Lees hier een interview dat Refoweb met Marijke had.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Mensen die alleen over zichzelf praten

Het valt me steeds meer op dat er mensen zijn die tijdens een gesprek alleen over zichzelf praten. Als voorbeeld: Een vriendin vroeg hoe het met ons zoontje gaat. “Goed gelukkig, maar hij heeft helaas...
1 reactie
10-03-2021

Niet veilig en gerust voelen

Ik vind het zo moeilijk om op God te vertrouwen, ook al staat er in de Psalmen dat voor de gelovigen hun brood zeker is en hun water gewis en dat Hij een muur rondom hen is. Ondanks dat zijn er kinder...
2 reacties
10-03-2011

Het einde van Judas

In Mattheus 27:3-5 staat dat Judas zich op hing en in Handelingen 1:18 staat dat hij een stuk grond kocht, voorover gevallen was en dat hij daarbij openbarstte en dat zijn ingewanden naar buiten kwame...
1 reactie
10-03-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering