Aan de heer Den Hamer, n.a.v. het antwoord op 23-2-2008. Hoe kan je dan het best...

C. den Hamer | Geen reacties | 19-05-2008| 00:00

Vraag

Aan de heer Den Hamer, n.a.v. het antwoord op 23-2-2008. Hoe kan je dan het beste op dit gebied met de ander omgaan in een verkeringsrelatie? Heeft u wat praktische tips?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste vragensteller,
 
Je vraagt wat praktische tips in het omgaan in je verkeringstijd met een partner die een obsessieve-compulsieve stoornis heeft. Het wordt niet duidelijk in je vraag of er nu sprake is van een stoornis als toestandsbeeld of dat er sprake is van obssesieve-compulsieve persoonlijkheidskenmerken.

Bij een toestandsbeeld is er vooral sprake van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Deze zijn in de regel met een cognitieve gedragstherapie goed te behandelen, waardoor het toestandsbeeld verdwijnt of de klachten sterk kunnen verminderen. Als gesprekken alleen niet afdoende helpen kan medicamenteuze ondersteuning worden geboden ter verlichting van de klachten. Belangrijk is dat degene die de klachten heeft zelf gemotiveerd raakt om hiervoor behandeld te willen worden. Dat is een moeilijke stap, omdat de dwanggedachten en/of -handelingen een reactie zijn op achterliggende angsten.

Bij een obsessief-comulsieve persoonlijkheidsstoornis ligt het moeilijker. De persoonlijkheid is het kenmerk van de persoon. Deze kenmerken horen bij iemand. Degene die obsessief-compulsieve persoonlijkheidskenmerken heeft ervaart het niet als iets vreemds van zichzelf. De last is vaak dat hij zich niet begrepen voelt door zijn omgeving en de omgeving vaak grote moeite heeft met de rechtlijnigheid en starheid van de persoon. Belangrijk is dat degenen die verkering hebben zich bewust dienen te zijn dat ze ook kiezen voor de persoonlijkheidskenmerken die bij de ander horen. Een karakter veranderen kun je niet, maar je kunt samen wel zoeken naar wat voor jullie samen opbouwend is, waarbij ieder tot zijn of haar eigen recht komt. Dat betekent van beide zijden geven en nemen. En als je nu, ieder voor zich, bereid bent meer te geven dan te nemen komt een relatie zeker tot bloei. Belangrijk is om God in je relatie toe te laten en ook je partner dit doet.

Kees den Hamer

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

C. den Hamer

  • Geboortedatum:
    15-03-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Zwolle
  • Status:
    Actief
118 artikelen
C. den Hamer

Bijzonderheden:

Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Last van exceem

Ik heb sinds mijn kinderjaren last van exceem in mijn armholtes en in mijn hals. Het is niet altijd even erg, maar steekt bij tijden heftig de kop op. Ik ben er enkele keren mee naar de huisartst gewe...
Geen reacties
19-05-2009

Eetstoornis en Avondmaal

In het verlengde van deze vraag zou ik graag een vraag willen stellen. In het Avondmaalformulier worden allerlei zonden genoemd waarop een mens zich moet onderzoeken. Zolang zij in deze zonden blijven...
1 reactie
19-05-2014

Woedend op God geweest

Deze vraag wil ik graag stellen aan iemand van de Gereformeerde Gemeente. Ik ben een jongere van 19 jaar oud en opgegroeid in de Ger. Gem. In mijn jeugd heb ik helaas al veel moeten meemaken, al zeg i...
3 reacties
19-05-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering