Een drukke en moeilijke tijd voor Renske Bakker
Renske Bakker | 1 reactie | 20-07-2009| 17:16
MUKONO – Acht nieuwe kinderen, veel zieke kinderen en helaas twee kinderen overleden. Kortom: er is weer veel te vertellen. Dat schrijft Renske Bakker in haar laatste nieuwsbrief vanuit kindertehuis Noah’s Ark in Mukono, Uganda.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Op 27 april kregen we een tweeling van bijna drie weken oud: Judith en Manasse. De moeder was een paar dagen daarvoor overleden, de vader wist niet hoe hij voor ze moest zorgen. Manasse zag er goed uit, hij woog 3 kilo. Judith woog maar 1,9 kilo. Zij heeft eerst een poosje in de couveuse gelegen. De dag nadat ze gekomen was werd ze ziek. Ze had een stafylokokkeninfectie en heeft een maand lang verschillende antibiotica gehad. Daarna ging het goed, maar momenteel is ze weer ernstig ziek. We hebben gevreesd voor haar leven, het leek een aflopende zaak. Dankzij het zuurstofapparaat wat we in huis hebben heeft ze het gered. Ze heeft nu een infuus met antibiotica en een sonde. Een hele zorg dit kleine meisje. Gelukkig gaat het met broertje Manasse goed.
Diezelfde dag kwam ’s avonds Iscah, een ondervoed meisje van vier maanden oud. Haar ouders zijn overleden en oma kon niet goed voor haar zorgen. Iscah had constant last van een slechte ademhaling. De verschillende antibiotica die ze kreeg werkten niet. Uiteindelijk bleek dat ze TBC heeft. Met medicijnen daarvoor gaat het een stuk beter met haar.
Op Koninginnedag kwam Jaelle, twee weken oud. Via een ziekenhuis in Kampala kwam ze bij ons. De moeder is bij de geboorte overleden. Verder is er geen familie bekend.
De dag erna kwam Isaiah. Een drie maanden oud jongetje, die zijn moeder heeft verloren door aids. Zijn vader kon niet voor hem zorgen. Isaiah is helaas ook hiv-positief. Toch weer een hele zorg erbij, ondanks dat hij het momenteel goed doet.
Op 9 mei kwam Bernice. Haar moeder had haar achtergelaten na een bijeenkomst in de stad. Helaas zijn er zorgen. De linkerhelft van haar lichaam werkt niet goed. De CT-scan liet zien dat ze een herseninfarct heeft gehad en een gedeelte van de hersenen is afgestorven. Ze moet nu fysiotherapie, om te proberen de hersenen die nog wel intact zijn te stimuleren de andere functies over te nemen, in de hoop dat ze haar arm en been kan gebruiken.
Zaterdag 23 mei kregen we Dave, een jongetje van 15 maanden. Hij was aan de kant van de weg achtergelaten bij een winkeltje. Een week nadat hij bij ons was kreeg hij malaria en had hij ernstige bloedarmoede. Daarom ben ik met hem naar het ziekenhuis gegaan voor een bloedtransfusie. Het was een hele toestand in het ziekenhuis. We
hebben tot in de nacht op de EHBO gezeten, maar toen mochten we gelukkig naar huis. Het gaat nu goed met hem, het is zo’n schatje.
Op 3 juni kregen we er een prachtig meisje bij: Hulda (3 maanden). Ze is bij mensen voor de poort gevonden. Het is een ontzettend vrolijk meisje. Ze weet ieders hart te veroveren met haar gulle lach.
Zo zijn er weer acht nieuwe kinderen bijgekomen, met de nodige zorgen. Maar het is geweldig om ook voor deze kinderen wat te mogen betekenen.
Met de drieling gaat het niet zo goed. Vooral Ezra gaat niet lekker. Het blijkt dat Ezra en Fred TBC hebben. Dus zij zijn begonnen met TB-medicijnen. Voor de zekerheid behandelen we Raymond ook. Het is te hopen dat het snel wat beter met ze gaat en dat ze gaan groeien. Dan kunnen Ezra en Fred geopereerd worden.
Geofrey heeft een liesbreuk. Omdat hij erg hoestte, kon hij niet geopereerd worden. Nu blijkt dat hij ook TBC heeft. Zodra de medicijnen aanslaan en het beter gaat, kan hij geholpen worden aan zijn liesbreuk.
Zo’n acht kinderen hebben een stafylokokken-infectie gehad. Deze kids moesten in quarantaine. Helaas zijn er nog vier kinderen die er last van hebben. Zodra ze klaar zijn met de antibiotica en de wonden weg zijn kunnen ze weer heerlijk met de rest spelen. Momenteel hebben we ook weer veel kinderen met malaria. Zowel in het kinderhuis als op de school.
Suzanne had een ontstoken oog. Daarvoor kreeg ze antibiotica via het infuus en nu kan ze er gelukkig weer mee zien. Annabel wou nog eens weten hoe het is een kraal in je neus te hebben. Ze had het al vaker gedaan, maar deze keer zat hij te ver om hem er zelf uit te halen. Daarvoor zijn we uiteindelijk bij een KNO-arts beland die hem er gelukkig zonder narcose uit heeft kunnen halen.
De kids in quarantaine verblijven momenteel in de kliniek met een van de aunties. Het gebouw is helemaal klaar. We zijn bezig met de aanschaf van spullen om de kliniek te kunnen gaan draaien. Dan moet er nog het nodige personeel gezocht worden. En dan hopen we te kunnen starten.
Op 27 mei hebben we Zefanja zijn tweede verjaardag gevierd. Het zingen vond hij maar niets, cadeautjes waren wel oké, maar de cake was het helemaal. Daar heeft hij het meeste van genoten. Verder gaat het goed met hem, afgezien van de diarree waar hij weer veel last van heeft. Hij kletst thuis de oren van je hoofd. Het geeft heel veel gezelligheid in huis. Ik geniet ontzettend veel van hem.
Ik heb met de kinderen die de stafylokokken-infectie hadden meegedaan. De antibioticakuur zit er op en nu gaat het weer goed. Verder hebben we best een heftige tijd achter de rug. Vier kinderen overleden in drieënhalve maand. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Hopelijk wordt het nu wat rustiger, zodat het ook allemaal een plekje kan krijgen.
Op 17 juli hopen we bezoek te krijgen voor vier weken van mijn moeder en twee broers. Ik kijk er ontzettend naar uit om ze te zien en ze te kunnen laten zien hoe alles hier is. Zefanja kan eindelijk zijn oma en ooms zien en andersom.
Echt heel erg leuk!
Renske Bakker werkt in Mukono, Uganda voor Noah's Ark Childrens Ministry Uganda (NACMU). Voor het medisch centrum van Noah's Ark bouwt ze mee aan het laboratorium. Dit medisch centrum is nodig om zieken uit het kinderhuis en uit de regio te kunnen helpen.
Het lijkt mij moeilijk werken daar, waar weinig of geen hiv-medicatie voor handen is, als het er wel is, dan vaak onbetaalbaar.