De avonturen van Johannes
RefoMator | 2 reacties | 19-07-2012 | 10:50
Vroegâh, in het Saaien Tijdperk, zonder internerd en smartphone, toen we ons vierentwintig-zeven het apezuur verveelden, lazen we nog wel eens een goed boek om de tijd te doden. Ik mocht me graag terugtrekken op het kleinste kamertje voor een gefingeerde grote boodschap en me te goed doen aan de avonturen van Hielke en Sietse met hun Kameleon, Snuf de viervoeter en Arendsoog. Moesten we in de vorige eeuw doen met wat boeken van lagere importantie, de jeugd van heden kan zich laven aan de belevenissen van Gerrit Hendrik Kersten, Joseph Charles Philpot en Petrus Datheen. Sinds deze maand voegt zich daar ook Johannes van der Poel bij. "Bedoeld voor de jeugd al vanaf 10 jaar, maar ook heel goed door volwassenen te lezen. De boeken zijn heel leerzaam", aldus uitgeverij de Ramshoorn.
'Een boerenknecht wordt Gods knecht - Uit het leven van ds. Johannes van der Poel (1909-1981)' is geschreven door de Lieneke Benschop. De 17-jarige uit Tienhoven had nog nooit van dominee Johannes van der Poel gehoord toen ze als veertienjarige over hem begon te schrijven. De hoofdpersoon van haar eerste boek had ze niet zelf verzonnen. “Ik had zin om te gaan schrijven en benaderde uitgevers”, vertelt ze in Het Kontakt. “De meeste uitgevers zeiden: ‘Ga eerst maar een cursus volgen’. Maar René Ruissen van De Ramshoorn zei: ‘Er is wel een gat in de markt: een jeugdboek over dominee Van der Poel’.
De vraag kriebelt omhoog waar dat gat zich dan exact begeeft. Is dat een bestaande opening of een al dan niet kunstmatig gecreëerd gat? Verzuchten ouders wel eens: "Ik wou dat ik een stukje uit de avonturen van van der Poel kon voorlezen!". Of pinken kinderen van 10 lentes wel eens een traantje weg: "Ik wilde dat ik in de vorige eeuw was geboren, zodat ik de belevenissen van Johannes met eigen ogen had kunnen zien!" Kunnen ze de slaap niet vatten alvorens een verhaaltje over vd Poel te hebben gelezen misschien. Betreft het hier qua gat alleen de predikant uit Hendrik Ido Ambacht? Of bestaan er meer soortgelijke hiaten? Hebben kinderen meer met ds. vd Poel dan met andere mensen? Of met andere dominees wellicht. Vragen te over.
Het zou overigens weinig bezijden de waarheid kunnen zijn als doelgroep iets te maken heeft met de literaire kwaliteiten van het boek. Lieneke kreeg een schrijfcursus aangeraden van de andere uitgevers die ze benaderd heeft, zegt ze. Dat bleef echter bij 5 lessen: “De docent en ik begrepen elkaar niet helemaal. De theorie heb ik wel allemaal doorgelezen. Dat was leerzaam.” Of het bij dit debuutboek blijft, is nog in het ongewisse. Na de zomervakantie gaat ze beginnen aan een driejarige opleiding tot verpleegkundige. "Ik wil wel doorgaan met schrijven, maar verpleegkundige worden vind ik nog iets leuker. Dat zou ik niet laten vallen voor het schrijversvak. Ik voel me misschien nuttiger als verpleegkundige.”
Wellicht dat een recordverkoop van haar boek Lieneke op andere gedachten kan brengen. Of komt er een tweede boek waar half Nederland op zit te wachten. De Ramshoorn is vast niet voor een gat te vangen.
'De familie van ds. Van der Poel heeft te kennen gegeven dat er onjuistheden in dit biografisch verhaal staan en dat ze liever niet had gezien dat het boek was verschenen.'
Ik heb zelf niet zo'n extreem grote behoefte dit boek te gaan lezen, maar in het algemeen zou het beter zijn als de literaire kwaliteit van boeken van christelijke auteurs een paar niveautjes omhoog zou gaan.
Het lijkt mij dat dit boek daar niet bepaald aan gaat bijdragen..
Hopelijk raakt het boek niet teveel in opspraak, want dan gaat het zeker goed verkopen.