Alternatieve medicijnmannen
RefoMator | 25 reacties | 25-05-2012 | 21:43
Sinds de aderlating is het niet meer goed gekomen tussen de christen en de medische wetenschap, zo lijkt het. De vragenrubriek van Refoweb wijst wekelijks uit dat men liever een schoenzool met mes en vork opeet, dan dat men een bezoek brengt aan de dokter. De angstaanjagende spookverhalen die er 's avond bij het haardvuur verteld worden over inenting, orgaandonatie en medicijnen kennen we inmiddels wel. En de voorliefde voor homeopathie, osteopathie, acupunctuur en natuurgenezers is genoegzaam bekend. Een nieuw offer voor de alternatieve medicijnmannen zijn echter de E-nummers. Voor alle trouwslaafse volgelingen is er sinds een half jaar het boekje ”Bewust koken zonder E-nummers”, (4e druk) door de Ochtense Dinneke van den Dikkenberg.
"Van de Dikkenberg 'schrikt behoorlijk' als ze ziet welke schaduwzijden sommige E-nummers hebben", zo vertelt ze het Reformatorisch Dagblad. Wel eens de bijsluiter van een levensreddend medicijn gelezen, mevrouw van de Dikkenberg? En u weet toch dat alles draait om de hoeveelheid waarin iets geconsumeerd wordt? Drink ongelimiteerd water en je vertelt het zeker niet na. Een radioactieve banaan eten hoeft geen centje pijn te zijn. Mits, inderdaad, in de juiste verhouding.
Een hapje lichtgevende banaan.
Terug naar de E-zels in kwestie. Het duurt meestal niet lang voordat de, voor 99% uit het zwakke geslacht bestaande, E-nummeraar zich openbaart. Tijdens een visite: "Weet je wel zeker dat jij een zoetje in je koffie wilt!? E951 (aspartaan, red.) is een garantie voor de gevreesde ziekte!" In de supermarkt staan ze minutenlang op de achterkant van verpakkingen te turen alvorens de meeste producten met een vies gezicht weer in de schap te leggen. En tijdens groepsvakanties zijn hun biologische winden natuurlijk roemberucht.
De Tilburgse bijzonder hoogleraar gezondheidseconomie prof. dr. Polder zegt in een artikel naar aanleiding van zijn boek 'De gezondheidsepidemie' een aantal zaken die wellicht interessant zijn voor hen voor wie het bovenstaande een feest der herkenning is. Deze wil ik je niet onthouden: "Tegen christenen zou ik zeggen: vergeet die E-nummers, ga periodiek vasten" Een uitstekend alternatief, dunkt me.
Artikelen uit dat volstrekt subjectieve roddelblad neem ik niet echt serieus. Irritant trouwens dat wanneer je op vakantie bent, vaak alleen dit blad te koop wordt aangeboden als Nederlandse krant. Zum Kotzen!
Zo, het was best even lekker om even mijn gal uit te spuwen over de Telegraaf. Jammer trouwens dat ik nooit word aangesproken door een student die de Telegraaf wil aansmeren. Ik pas blijkbaar niet in het goede plaatje...
Inderdaad geloof ik best wel dat je kunt doorschieten in het vermijden en demoniseren ven E-nummers. Toch merk ik kleine dingen wel op. Zodra ik een voedingsmiddel gebruik waar E621 inzit, krijg ik meer last van maagzuur. Niet dat dat nou zo ongelooflijk ernstig is maar ik merk het wel. Ik vermijd het niet altijd een neem het wel voor lief maar dat het bij mij iets doet is wel zeker.
Ben ik een Telegraaf fanboy? Nee hoor, maar overal heb je mindere kanten. Neutrale media bestaat niet.
De E-nummers. Ach, sommigen zijn wellicht niet zo heel goed, maar vaak is het toch echt de hoeveelheid die je ervan eet. En verder, geloof lekker wat je zelf wilt. Als jij gelooft dat je van inenting allerlei ziektes krijgt, moet je dat lekker zelf doen. (zolang je je kind maar inent zeg ik altijd maar). Als jij niet naar de dokter wilt, en denkt je kwaal op te lossen door vooral geen E-nummers te eten, be my guest.
Je hebt helemaal gelijk als je schrijft dat neutrale media niet bestaan. Sommige kranten doen m.i. ook niet hun best om ernaar te streven (zoals de Telegraaf) en dat vind ik best jammer. En dat dit ook geldt voor (een) bepaalde christelijke krant(en) is evident. Die lees ik dan ook alleen voor het kerkelijk nieuws en daar laat ik het bij, al kan ik me ook aan een bepaalde christelijke krant ergeren:)
Inderdaad heeft elke krant mindere kanten, waarbij sommige kranten in mijn opinie wel erg in de min staan...
Tot zover off topic:)
Wat je schrijft over E-nummers komt op mij wat cynisch over. Heb je het zo bedoeld?
waarom dan zo afgeven op die mensen?
Onze kleinste heeft eczeem vanaf de geboorte, 2 volle jaren waren drama!!
En nu we haar dieet uitgebreid hebben met E-nummervrij, is het eczeem voor 99% weg!
God wil dit dieet voor haar zegenen, wij zijn er dankbaar voor en heel erg blij!
Laat mensen in hun waarde!
Wil je het zelf niet schrappen uit je voeding, oke! laat een een ander het wel doen, en er baat bij hebben!
Denk aan Paulus die toen al zei; wil de ene wel zo leven, goed! wil de ander het niet, ook goed!
iedereen moet doen wat hij/zij kan verantwoorden naar God toe!
Laten we dat in gedachten houden en niemand bewust pijn doen door mensen weg te zetten als;
gekken, overbezorgd e.d! Dat is absoluut niet Bijbels!
Als dat zo zou zijn, zou iedere man, vrouw en kind kanker krijgen. Aspartaam zit overal in. Het is een van de meest-gebruikte, maar ook een van de meest-onderzochte hulpstoffen. Daarbij kun je er nooit meer van binnenkrijgen dan is toegestaan, en die marges zijn ook altijd nog zeer conservatief. De aspartaam die ik naar binnen mag werken elke dag is even zoet als bijna een kilo kristalsuiker.
Het is ook zo dat de media bepaalde onderzoeken nogal eens opblaast. Wetenschappers vinden een mogelijke correlatie tussen 2 fenomenen, en dat wordt al gauw een direct verband in de kranten...
Ik vraag me ook af in hoeverre de verbetering een gevolg is van het placebo-effect. Goed, mensen die er baat bij hebben, laten het lekker staan, maar die indianenverhalen neem ik met een flinke korrel E215
Mag je dan maar klakkeloos alles eten als je weet dat er gif in zit?
Mogen we zo omgaan met je lichaam?
Volgens mij staat er in de bijbel dat we geen bloed mogen eten.
De kleurstof E120, in roze koeken, net zoals die van bijvoorbeeld rode M&M's, wordt bereid uit luizen. De Cochenilleluis (Dactylopius coccus) is afkomstig uit Zuid-Amerika en Mexico en wordt gekweekt om zijn karmijnrode kleurstof.
De luis is als parasiet te vinden op de schijven van Opuntia. Het pigment wordt vooral uit de eitjes en in mindere mate uit het bloed van de schildluis gewonnen.
Kort voordat de luizen eitjes leggen, worden ze handmatig van de cactus afgeschept. Vervolgens worden de luizen gedood. De kleurstof wordt verkregen nadat ze gedroogd, gemalen en gefilterd zijn. De kleurvastheid wordt verkregen door toevoegingen van tin of aluin.
Lees meer in het boekje, Wat zit er in uw eten?
@Mortlach, ook een snufje vierseizoenenpeper erbij? (over volksverlakkerij gesproken!;))
Gif? Europa keurt willens en wetens giftige stoffen goed? Had ik nou toch maar 'Nee' gestemd...
En hmmm, nu heb ik ineens enorm zin in roze koeken, inclusief E120. Ik laat me niet bang maken door dat soort verhalen namelijk, die niet eens onwaar zijn. Maar de kleurstof is gewoon een molecuul wat toevallig het meest efficiënt kan worden gewonnen uit luizen. Dat zij dan zo. Blijven die koeken ook lekker betaalbaar.
Ook een aanrader is Kopi Luak: koffie gemaakt van koffiebonen die door de Indonesische civet-kat zijn opgegeten, verteerd en weer uitgepoept. Lekkerdere koffie zul je niet vinden. (helaas vanwege de beperkte productie ook behoorlijk prijzig).
O ja in datzelfde gele schijfje zit ook ontzettend veel E300, ofwel ascorbinezuur, ook beter bekend als .. vitamine C!
De totale kolder rondom E-nummers genoeg in beeld gebracht? Een hype die op geruchten is gebaseerd die meestal geventileerd worden met mensen die geen last hebben van een overdaad aan kennis.
Miljarden mensen in de westerse wereld eten voedingsmiddelen door grote fabrikanten als Unilever. Als een stof als aspartaam kankerverwekkend zou zijn, dan zou dat toch al duizenden doden door kanker tot gevolg moeten hebben gehad?
En nu de andere kant.. ik ben zelf hobbykok, en de smaak van gerechten gemaakt van verse ingredienten tegenover de fabrieksvarianten is zoveel beter dat ik de afgelopen jaren geleidelijk vrijwel alle standaard producten de deur uit heb gedaan. Dat kan ik iedereen aanbevelen!
En maak je dan over een paar E-nummers niet zo druk...
Dat laatste sowieso. Het zou verboden moeten worden om kant en klare tomatensaus uit een pot te kopen, aangezien je met een blikje gepelde tomaten, wat kruiden en een staafmixer of vork een vele malen smakelijker resultaat krijgt, zonder E-nummers ook nog.
@Algemeen
Ik geloof direct dat er mensen zijn die gevoelig zijn voor bepaalde E-nummers. Ik geloof ook dat het voor die mensen een hele beproeving moet zijn voordat ze eindelijk uitvinden waar die hoofdpijn/dat eczeem nou vandaan komt. Die mensen mogen uiteraard die E-nummers vermijden. Alleen dat het doortrekken naar 'Alle E-nummers zijn puur vergif! Paniek, peeuw peeuw!' dat gaat mij wat ver.
Daarbij, leg mij de logica eens uit van een fabrikant die willens en wetens zijn klanten vergiftigd. Erg verstandig lijkt me dat niet, aangezien dode klanten geen geld uitgeven. Maar misschien speelt Unilever onder 1 hoedje met de farmaceutische industrie. Unilever geeft mensen kanker door lekker veel aspartaam te gebruiken, zodat de pillenboeren weer lekkere dure chemokuren kunnen verkopen... Maar als je dat gelooft, ben je wel heel erg paranoide.
Ascorbinezuur is inderdaad vitamine C, oftewel E300.
Maar meestal is het de chemische vorm die er in zit.
Het is een natuurlijk zuur, aanwezig in vrijwel alle groente en fruit.
Maar Commercieel verkregen door bacteriële fermentatie van glucose, gevolgd door een chemische oxidatiestap.
Ascorbinezuur fungeert als anti-oxidant en broodverbetermiddel. Als het als vitamine C toegevoegd wordt, mag het niet vermeld staan als E300, maar als vitamine C, alleen bij gebruik als additief wordt E300 gebruikt.
Door mij studie voedseltechnologie weet ik wat meert over E nummers.
Maar het is een kwestie van geld, zoals zoveel dingen.
En och, de E621, oftewel malto dextrine, die bijna overal in zit, waar maken we ons druk over.
De consument is gaan geloven dat de smaakversterker (MSG) een onmisbaar onderdeel van onze voedingsmiddelen is geworden. Al in 1969 meldde een wetenschapper dat de smaakversterker MSG hersenbeschadiging bij muizen veroorzaakte. Tot op dit moment maakt niemand zich druk over de enorme hoeveelheden MSG en andere smaakversterkers die aan onze voeding worden toegevoegd zonder dat er van een toelaatbare dagelijkse hoeveelheid (ADI) sprake is.
En als we frituren en de frituurolie schuimt een beetje, dan zorgen we toch dat we een anti schuimmiddel gebruiken. En dat is dan weer silicone.
Er zijn mensen die hun ziektes kwijtraken door het stoppen van het eten van bepaalde E-nummers.
Maar eet smakelijk allemaal, ik wil liever gezond blijven.
Dank voor je aanvulling, ik ben er zeker van bewust dat er mensen zijn die wel degelijk sterk op bepaalde voedingsstoffen reageren en daarom bewust om moeten gaan met bepaalde ingredienten. Dat geldt zowel voor E-nummers als voor natuurlijke producten, zoals mensen met notenallergie of gluten-intolerantie. Gunst, ik ben niet eens medisch onderlegd ;-)
@tiswat
Er is niets chemisch aan een oxidatiestap, een appel die bruin wordt oxideert ook. Oxidatie is een reactie met zuurstof, dat is hartstikke chemisch en hartstikke natuurlijk tegelijk!
Fabrikanten maken wat consumenten vragen. En als de consument frituurolie laat staan omdat het schuimt, dan verzint men een product dat niet meer schuimt. En de consument wil graag voedsel tegen zo laag mogelijke prijs, dus gooien ze er veel zout en glutaminaat in, dat geeft lekker veel smaak en kost bijna niks. Plofkipfilets injecteren met water zodat de verpakkingen bij de lokale supermarkt allemaal precies 1.000 kg wegen, en toch wordt het met bakken tegelijk verkocht, niet omdat het zo goed smaakt, maar wel omdat het goedkoop is.
Als een vers product in de aanbieding is, dan betekent dat heel erg vaak niet zozeer dat hetzelfde product voor een lagere prijs wordt aangeboden, maar wel dat de samenstelling wordt aangepast zodat de winstmarge overeind blijft. Ik ben beslist niet roomser dan de paus, maar de kant en klare vleesproducten van de supermarkt vind ik dermate vies dat ik ze niet meer hoef.
Gevaarlijk? Geloof ik niet, soms wel discutabel. Jammer? Zeker, want op zo'n manier weten heel veel mensen niet meer hoe goed authentieke smaken zijn.
Zaterdag in de supermarkt zag ik dat alle pakjes aspergesaus waren uitverkocht. Geeft niks, van 3 dooiers, een sjalotje, een beetje wijn en een stuk roomboter tik ik mijn eigen hollandaisesaus. Takje kervel of dragon erbij geeft nog meer karakter aan de saus. Goedkoper en 1000 x lekkerder! Maar hoeveel mensen zouden dit nog doen cq. weten hoe ze zo'n saus maken? En van de eiwitten maak je met een beetje suiker lekkere meringues of een chocolademousse. Gooi je ook nog eens niks weg ;-)
#krijgtacuuttrekinasperges
Zelf kook en eet ik E-nummer beperkt. Dat kost wel wat meer nadenkwerk, maar ik zou niet meer anders willen. Ik krijg steeds meer een afkeer van zoetstof en smaakversterkers. Het geeft mij een nare (nep)smaak. Ik proef het meestal meteen als er zoetstof in zit! Weet je dat dingen met smaakversterkers eetlustbevorderend werken?Dus als je te dik bent, niet light gaan drinken (met zo'n viese zoetstofnasmaak) maar gewoon natuurlijker gaan eten, zonder smaakversterkers en liefst volkoren producten ipv witmeel!
Zelf ga ik er niet krampachtig mee om, want dat werkt alleen maar stress. Maar opletten en gezond eten is geen kolder! Uiteindelijk smaakt het nog lekkerder ook.
Wie zegt dat aspartaam e.d. geen kwaad kunnen...? Deze dingen zitten nog niet lang in ons eten, dus wat voor gevolgen het voor de toekomst heeft, kan niemand precies weten. Het is gewoon een feit dat media en fabrikanten eenzijdig voorlichten, want je moet mensen niet nodeloos ongerust maken en ze moeten vooral veel kopen.
Wat betreft het goede in de natuur, E-nummers sluit dat zeker niet uit, aangezien veel zaken puur natuur zijn maar tegelijkertijd ook een E-nummer hebben (vitamine C is al genoemd).
En natuurlijk moet je al consument kritisch blijven, maar we moeten er ook voor waken dat we niet doorslaan en alles wat we niet kennen gaan demoniseren. Ik verzet me tegen die in mijn ogen overdreven reactie en dat noem jij negatief.
En smaakversterkers... zout is een smaakversterker, suiker ook. Ik heb nog nooit gehoord dat die eetlustbevorderend zouden zijn.
Aspartaam bestaat nu zo'n kleine 50 jaar en is een zeer goed onderzochte stof. Ik heb geen enkele angst dat het slecht zou zijn in de aanbevolen dagelijkse dosis. Natuurlijk kan het dat een onderzoek morgen uitwijst dat het dat toch is. Goed, dat zij dan zo. Zo gaat het in de wetenschap. Je weet nooit iets 100% zeker. Het feit is wel dat als het echt zo giftig zou zijn als de boe-roepers beweren, er veel meer mensen ziek van zouden worden.
- 1
- 2