Christelijke jaartelling: G'day mate!

RefoMator | 7 reacties | 06-09-2011 | 19:23

In navolging van de Europese Unie veegt ook Australië zijn derrière af met zijn christelijke roots. De termen Before Christ en Anno Domini (na Christus) worden ingewisseld voor Before Common Era en Common Era. Zucht, hadden we die Aussies 400 jaar geleden maar nooit aan hun lot overgelaten...

 

 

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

De nieuwe jaartelling zou 'politiek correcter en religieus neutraler' zijn. De vraag is natuurlijk of het politiek juist is om je middelvinger op te steken naar 2000 jaar beschaving en erfgoed. En of het atheïsme niet gewoon de religie is van de 21e eeuw.

Wat doet het land eigenlijk met de dagen van de week? Die zijn immers vernoemd naar de Germaanse goden. Maar het kan natuurlijk zijn dat men nog wel in de goden Tiwaz (dinsdag) en Donar (donderdag) geloofd. Bij Wodan, het zal toch niet waar wezen. En vreemd genoeg blijft de Gregoriaanse kalender, die rekent vanaf de geboorte van Christus, er wel gelden.

Ik heb nog een aardige vraag voor het eerstvolgende proefwerk Geschiedenis in Aussieland: Wie werd er geboren in het jaar 0 van de Common Era?

RefoMator op 06-09-2011, 19:23
7 reacties
blijblij
06-09-2011 / 20:18
beste Reformator,
als je doelt op Jezus van Nazareth moet ik je teleurstellen, die is enkele jaren eerder geboren.
Omega
06-09-2011 / 20:41
De vraag is alleen of Crocodile Dundee en z'n mates dat ook weten.
Dirk
07-09-2011 / 14:11
Ik snap dit gedrag van de Aussies eigenlijk niet. Net als van al die andere mensen. Volgens mij is met de geboorte van Christus een beweging op gang gekomen die niet allen in religieus opzicht, maar in het hele politieke en hier-en-nu leven een gigantische verandering teweeg heeft gebracht. Accepteer dat en spreek gewoon over B.C. en A.D., of in het laatste geval gewoon A.C. (=after Christ).

En verder blijft het jaar 0 een keuze. Deze ligt nu (terecht denk ik) op het 'geboorte'-jaar van Christus. Maar de joden hebben een ander jaar nul, evenals de islam en nog veel andere godsdiensten. Vaak is het jaar nul gerelateerd in een belangrijke gebeurtenis gezien door de bril van ons wereldbeeld. Neutraal bestaat nu eenmaal niet! Hoewel bij jaartellingen er natuurlijk wel voor gekozen kan worden om te gaan rekenen van af nu, waarbij het huidige jaar jaar nul is. Op 1 januari wordt dan het voorgaande jaar -1 en het dan aangebroken jaar, jaar nul.
Dorah
08-09-2011 / 20:38
@ Reformator: er staat een heeeeel klein taalfoutje in je column..
@ Drusius: Er zijn zeker betrouwbare verslagen van ooggetuigen bekend. Je vindt ze in het NT:)
Theosoof
14-09-2011 / 17:11
Ik geloof mijn ogen niet, volgens mij is het weer tijd voor de opticien.

Zo lees ik:

De vraag is natuurlijk of het politiek juist is om je middelvinger op te steken naar 2000 jaar beschaving en erfgoed. En of het atheïsme niet gewoon de religie is van de 21e eeuw.

Waarschijnlijk staat het er niet, en ligt het aan mijn ogen. Maar als het er wel staat, even mijn reactie: Mensen de dood injagen omdat ze iets ander geloven is geen beschaving.
We kunnen misschien zelfs spreken van 300 jaar beschaving, na de verlichting en scheiding van kerk en staat.

En ik lees:

En vreemd genoeg blijft de Gregoriaanse kalender, die rekent vanaf de geboorte van Christus, er wel gelden.

Die gregoriaanse kalender is afgeleid van oudere kalenders, je kan ze terugvoeren tot in Babylonie. Met aanpassingen natuurlijk.

Nog een mooie:

Ik heb nog een aardige vraag voor het eerstvolgende proefwerk Geschiedenis in Aussieland: Wie werd er geboren in het jaar 0 van de Common Era?

Wie werd er dan geboren in het jaar nul van de Christelijke tijdmeting? Jezus in elk geval niet, er zijn mensen die menen dat hij in drie of vier voor Christus geboren is, maar dat kunnen ze enkel doen door een evangelie te pakken en daar dan een conclusie aan te verbinden. Ze negeren dan de andere evangelien die in tegenspraak met elkaar zijn. Niemand weet het, misschien heeft Jezus wel nooit bestaan.
Omega
14-09-2011 / 21:48
Van atheïstische beschaving heeft in ieder geval nog nooit iemand gehoord. Kwestie van evolutie waarschijnlijk ;-)

Maar wie weet, heeft Jezus nooit bestaan. Misschien is er maar 1 procent kans dat Hij werkelijkheid was en is. Negenennegentig procent kans dus dat er geen eeuwigheid is en je leven over een jaar of 60 gewoon afgelopen is. Maar stel nu dat die paar miljard christenen toch gelijk hebben en het geloof in Jezus wel bepalend is voor een eeuwig leven, met als omgekeerd evenredig alternatief het eeuwige vuur voor ongelovigen. Voor zelfs die ene (voor jou ongeloofwaardige) procent neem ik geen risico.

Overigens ben ik er van overtuigd dat je Jezus zult ontmoeten. Ik hoop alleen voor je dat het nog in dit leven is. Een tweede kans krijg je namelijk niet. Daar verwed ik mijn leven onder.
daf
26-09-2011 / 19:25
De BBC volgt: http://nos.nl/artikel/276005-ophef-over-jaartallenbesluit-bbc.html
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Lees ook deze columns

Bijbel in de Stratenvertaling

Het aantal inheemse stammen dat nog niet de beschikking had over het evangelie in hun eigen taal is recent substantieel gedaald. En denk nu niet meteen aan de Wusiwusi's in donker Centraal-Afrika of ...
2 reacties
02-09-2011

"Hebt u Jezus al gezien vandaag?"

"Nou, nou dominee, dat klinkt wel erg evangelisch. Ik hou daar niet zo van. Dat neemt Jezus maar aan... Dat gaat zo maar niet. Al die Jezusmannetjes. Ze zullen er bedrogen mee uit komen, hoor. Er moet...
13 reacties
01-09-2011

Schieten op soldaten: 'Vind ik leuk'

"Wat is deze!?!", om het maar in het goed Neder-Arabisch te zeggen. Twee moeilijk te rijmen berichten uit het favoriete vakantieland van Gretta Duisenberg binnen evenzoveel dagen. 'De EU geeft Palesti...
1 reactie
23-08-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering