Knallend het jaar uit
RefoMator | 20 reacties | 09-11-2010 | 15:02
Je kunt het onmogelijk gemist hebben maar vandaag heeft de beroemde deeltjesversneller zijn eerste oer geknald. Het apparaat van 6 miljard euro (let wel: voor de re-reparatie) schiep micro-vuurballen met temperaturen van meer dan tien miljard graden. Het eerste miljardste van een seconde na de oerknal, ruim 13,5 miljard jaar geleden, was het ook zo warm, volgens de meting van de voorouder van Erwin Kroll.
"Met deze temperaturen smelten zelfs protonen en neutronen, zo ontstaat een hete dichte soep van quarks en gluonen die bekendstaat als een quark-gluonplasma", aldus een van de wetenschappers. Voor degene die dit in twijfel trekt, kan zijn onderbouwde reactie onderaan dit bericht kwijt.
Het wachten is nu enkele triljaar of er aarde gaat groeien.
Persoonlijk vind ik het erg interessant langzaam maar zeker zicht te krijgen hoe Gods schepping (als je dat zo wilt zien) nou eigenlijk precies in elkaar steekt. En ik kan het woord 'gluon' of iets wat daar ondubbelzinnig naar verwijst nog steeds niet vinden in de Bijbel.
Persoonlijk zou ik niks met dat soort luit te maken willen hebben, en als dat de houding is die volgt uit hun boodschap... tja...
En daarvoor moeten we atoomkernen met 99,999 996 4% van de lichtsnelheid op elkaar laten botsen.
Het kan natuurlijk zijn dat de sterke kernkracht je niet erg interesseert - ik ben er zelf ook niet elke dag mee bezig - maar ik vind dit soort onderzoek wel erg interessant.
En veel geld? Dat is natuurlijk relatief, zeker gezien het feit dat het een Europees project is.Verdeeld over de landen zijn de kosten niet zo hoog, vergeleken met bijvoorbeeld de defensiebudgetten en dergelijke.
@mortlach
Ten diepste is er alleen sprake van een succes als de Higgsbosonen kunnen worden gevangen (en zo aangetoond) en het ontstaan van het universum verklaard kan worden. Wat nu gebeurd is, is wat simpele maar zeer kostbare "Spielerei".
Critici zijn overigens bang dat deze experimenten zwarte gaten creëren waar materie in verdwijnt. Een proces dat niet gestopt kan worden en grote gevolgen zal hebben voor het bestaan van de mensheid. Volgens mij is het enige dat in het zwarte gat verdwijnt een ongelooflijke hoeveelheid euro's is.
Die berekening hangt van een aantal aannamen af, toch?
Je kunt het 'Spielerei' noemen, maar ik zie het toch als een aanloop naar de ontdekking. Je komt niet uit het niets op de energie-waarden die de LHC kan genereren. Daar moet op geoefend worden.
De mensen die bang zijn voor de zwarte gaten die de LHC creeert hebben duidelijk geen verstand van zwarte gaten. Een zwart gat oefent namelijk niet meer zwaartekracht uit dan het object dat het was voor het een zwart gat werd. Als de zon nu onmiddelijk een zwart gat zou worden, zou de Aarde gewoon rondjes blijven draaien en niet worden opgestofzuigerd.
En ja, zo'n project kost wat, maar waar denk je dat dat geld terecht komt? Salarissen van wetenschappers (die gewoon belasting afdragen), inkomsten voor bedrijven die materiaal en diensten en energie leveren (en die gewoon winstbelasting betalen).
Ja, aanames: voornamelijk dat als je een computer een bepaalde som laat uitrekenen, dat het antwoord dan ook klopt. Geen enkele wetenschapper die dat voor elke nieuwe desktop of laptop gaat controleren. Vreselijk zeg, al die aannames, een en al onzekerheid. Poepoe, hoe komen die mensen nog uit bed 's ochtends, om weer een hele dag vol existentiële angst in een lab door te brengen dat misschien wel verdwijnt op het moment dat ze naar huis gaan...
Het argument dat dat geld normaal wordt besteed aan salarissen en diensten is natuurlijk irrelevant, want de hele lijn van argumentatie is onredelijk en de nuance is ver te zoeken. Maar dat is prima hoor. polariseer maar lekker verder, drijf nog maar wat meer mensen weg van het evangelie wat jullie zo nauw aan het hart gaat door wetenschapsfobische praatje (al lijkt het er soms op dat gelijk krijgen en het eigen egootje toch net een klein beetje belangrijker is..)
De vooronderstelling is dat de omstandigheden in de versnellert en het toenmalige heelal hetzelfde zijn. Tsja, as...is verbrande turf.
Joh, daar zitten nog veel meer veronderstellingen achter; namelijk dat je met wiskundige modellen zinvolle uitspraken kunt doen over de werkelijkheid. Sterker nog, de veronderstelling dat er uberhaupt een werkelijkheid IS om iets over te kunnen zeggen.