Ger. Gem. introduceren gezelschapsspel 'Wie is het?'
RefoMator | 17 reacties | 14-06-2024 | 16:59
Het Memory-spel 'Kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten' is volgens ingewijden een daverend succes. De voorraad van 107.015 stuks zou binnen een mum van tijd verkocht zijn. Dat heeft de synode doen besluiten om een nieuw gezelschapsspel in de markt te zetten. Het gaat om een variant van ‘Wie is het?’ met de afbeeldingen van een kleine 100 (emeritus-)predikanten.
De zorgverzekeringen van Care4Life
De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?
Spelverloop
Voorafgaand aan het spel wordt er door beide spelers, buiten het zicht van de tegenspeler, een kaart getrokken met een portret dat overeenkomt met een van de plaatjes op het klapbord. Deze kaart dient met de afbeelding naar de speler in de gleuf voorop het klapbord te worden geplaatst, zoals hier bij ds. A.T. Huijzer.
Het doel van het spel is om de identiteit van je tegenspeler te ontmaskeren. Dit wordt gedaan door om en om gesloten vragen te stellen over de voorganger (de tegenspeler mag alleen met 'ja' of 'nee' antwoorden). Door middel van het klapbord kan hij de personen elimineren die niet aan de kenmerken voldoen. Zo wordt de kans om de identiteit van de tegenspeler te raden vele malen groter.
Voorbeeld:
- Speler 1: “Staat jouw dominee om en nabij Zeeland?”
- Speler 2: "Ja"
Speler 1 kan de helft van de personages op zijn/haar bord naar beneden klappen.
- Speler 2: “Kreeg jouw dominee toen hij beroepbaar werd minder dan 10 beroepen?”
- Speler 1: “Ja”
Speler 2 kan nu een klein deel van de dominees op zijn/haar bord naar beneden klappen.
Denkt een speler de identiteit van de tegenstander te weten, dan kan hij vragen "Ben je ds. ([voorletters] [achternaam] uit [standplaats])?". Is het goed, dan heeft hij gewonnen. Is het antwoord fout, dan gaat de beurt over naar de tegenstander. Het betreffende personage dient hierbij te worden omgeklapt. Iedere beurt mag een speler slechts eenmaal iets vragen aan de tegenstander. Het is dus slim om in één keer zo veel mogelijk figuren weg te spelen op het bord. De naam van een vrouw noemen is dus niet verstandig.
Hoe kan dat!
Ik heb genoten, bedankt!
En toen was het verhaaltje klaar.
Best matig ja...
De tweede keer dat ik m'n ogen uitwreef was toen ik doorklikte naar Gergeminfo.nl . Het "kerkenmemoryspel " blijkt echt te bestaan. Met nog meer ongeloof las ik de reclame aldaar. Om een psalmregel te citeren: Wij zien het, maar doorgronden 't niet.
Dat gegeven plaatst het dwars stukje wel in een ander perspectief. Dan vraag je er ook om.
Volgens het bericht bestond de voorraad van het memory spel ook 107.015 stuks. Dat bericht zal toch wel een grap zijn hoop ik ?
Vroeger spaarden we voetbalplaatjes met koppen van bekende topvoetballers. Dat vonden mijn ouders niet zo’n goed idee. Achteraf moest ik ze daarin groot gelijk geven!
Maar dat een behoudend kerkgenootschap nu moet afzakken naar deze methode om (bij de jongeren???) verbondenheid te creëren, is toch wel een vreselijk dieptepunt.
“Urenlang spelplezier” verzekert de aanbeveling…
Maar ik ben ervan overtuigd dat de meeste van deze “koppen” dit zelf absoluut niet willen…
Of het kerkverband heeft geen enkel zelfrespect waarmee het zichzelf belachelijk maakt, maar ook Gods Naam oneer aandoet…
Of hét kerkverband heeft zo’n hoogmoedig zelfrespect dat het de leden niet aan Christus wil verbinden, maar aan gebouwen en predikanten…
Quis non fleret.
Wie zou niet wenen?
Citaat wijlen ds. A. Vergunst
Maar om het mensgerichte, geesteloze, religieuze klimaat, waarvan dit een trieste uiting is.