Gereformeerd Dagblad
Buitenman | 8 reacties | 04-04-2015 | 12:23
‘Dat zal er toch een keer van komen,’ denk ik soms wanneer ik in het Reformatorisch Dagblad zie hoe die krant het kerkelijk nieuws bij de Christelijke Gereformeerden, de Vrijgemaakt Gereformeerden en de PKN volgt – om maar wat zijstraten te noemen. ‘Het kan niet anders of over vijftien, twintig jaar, alles Deo Volente, zal het RD moeten samengaan met het Nederlands Dagblad, ook vanwege de concurrentie van de nieuwe media.’
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Maar welke naam zal zo’n fusiekrant dan aannemen, fantaseer ik verder. Het Nederlands Reformatorisch Dagblad of het Reformatorisch Nederlands Dagblad? Beide te lang volgens mij. En dan flitst het door me heen. Het is helder als glas. Het zal natuurlijk het ‘Gereformeerd Dagblad’ moeten worden. Daar zal iedereen zich in kunnen vinden.
‘Gereformeerd Dagblad’. Gaat men daarmee niet op een prachtige manier terug naar de wortels, naar het begrip ‘Gereformeerde Gezindte’ dat in de tweede helft van de twintigste eeuw decennialang alom gehoord en geschreven werd? In de naam van zowat alle betreffende (kerk)verbanden of komt het woord Gereformeerd voor. Wat wil je nog meer? Misschien een ideale gelegenheid om zich eens af te vragen of de respectievelijke kerkgrenzen indertijd wel op een legitieme manier ontstaan zijn. Had men zich niet beter wat minder stevig tegen elkaar kunnen afzetten?
Ach, wie weet. Misschien voltrekt de verhoopte fusie zich wel in bizarre omstandigheden die we ons nu nog amper kunnen voorstellen. Misschien zorgen die omstandigheden dan ook wel voor een relativering van de verschillen tussen de diverse soorten gereformeerden op een manier waarnaar we momenteel nauwelijks kunnen gissen. Maar wedden dat ze samen uitkomen op ‘Gereformeerd Dagblad’?
Ga dan nog een paar honderd jaar verder en maak er Protestants Dagblad van.
Of wellicht nog beter ? 2000 jaar terug ? Christelijk Dagblad.
Er blijft voldoende eigenheid over om de kranten te laten aansluiten bij hun lezers.
Qua inhoud is het medium dagblad sowieso veranderd. Van nieuwsgaring en dat doorgeven is het veel meer verschoven naar nieuwsduiding en achtergronden. Mooi toch?
Ik lees diverse kranten on line en als je bepaalde artikelen achter de decoder wil lezen, kun je simpel een bedragje betalen.
Het nieuws mag van mij neutraal gebracht worden. Daar hoef geen christelijk tintje aan te zitten.
Iets anders is het wanneer het een opinieblad betreft.