Jezus gezien

Buitenman | 2 reacties | 19-05-2014 | 09:51

Ik tikte de twee woorden in op Google: “Jezus gezien.” Uiteraard verscheen er een hele rij mogelijkheden op het scherm. De meeste op deze eerste pagina gaven bij het aanklikken teksten te zien die erg sceptisch stonden tegenover boodschappen van mensen die hadden gemeld dat ze Jezus hadden gezien. Helemaal bovenaan stond echter de naam van een duidelijk christelijke website. Tot mijn verrassing stond ook deze sterk afwijzend ten opzichte van een ieder die vertelde dat hij of zij Jezus had gezien.


Op grond van de overweging dat (a) “ons gevoel” geen zuivere bron is, ook het gevoel van christenen niet en (b) we alles aan de Schrift moeten toetsen, meende degene achter de website dat het onmogelijk zou zijn dat mensen heden ten dage Jezus zien.
 
Tot mijn verdere verbazing bleek de website in het geheel geen onderscheid te maken tussen het zien van God de Vader (waarvan de Bijbel inderdaad meldt dat dat de mens niet gegeven is), het zien van God de Zoon (Jezus Messias, die tijdens zijn omwandeling op aarde door velen met aardse ogen gezien is) en de verschijning van Jezus, in visioenen, aan mensen ná de tijd van de Heilige Schrift. Het feit dat Jezus sinds Zijn hemelvaart aan de rechterhand van zijn hemelse Vader zit, sluit toch niet uit dat Hij zich in de geest kan laten zien aan de Zijnen, ter bemoediging of om hen liefdevol tot zich te roepen? Zou voor de Heer van hemel en aarde iets te wonderlijk zijn?
 
Want dat is wat er gebeurt - ook vandaag nog, naar mijn stellige overtuiging. Jezus komt met Zijn bemoedigende blik, Zijn vriendelijk aangezicht, mensen nabij. Hij kijkt hen aan en zij weten stellig dat het Zíjn gezicht is dat zij gezien hebben. Soms sliepen zij, soms waren zij wakker maar hadden de ogen gesloten, soms liepen zij gewoon op straat.
 
Het was de directe aanleiding tot hun bekering -en dan ging het om mensen die niet over een Bijbel beschikten maar bijvoorbeeld nog wel gedoopt waren- óf een bemoediging wanneer zij al een kind van God waren. De Heere wist in elk geval wat zij nodig hadden.
 
Met ‘gevoelschristendom’ heeft dit, als ik het wel heb, niet zoveel te maken. Ja, misschien komen visioenen van Christus wel minder voor bij christenen die dag in, dag uit bij de Schrift leven. Maar dat is dan omdat zij -God lof- die verschijningen simpelweg minder hard nodig hebben. Een reden tot, in de eerste plaats, dankbaarheid misschien?
 
Vrienden, laat u nooit ontmoedigen. Jezus laat zich zien. En laat zich vinden in de Schrift.

Buitenman op 19-05-2014, 09:51
2 reacties
Bambi
19-05-2014 / 14:52
Ik denk dat er bij veel kerken dat idee voort komt uit het feit, dat er niets aan de Bijbel toegevoegd mag worden.

Terwijl de Bijbel juist gegeven is als handvat hoe God is en hoe Hij zich aan ons kan openbaren.
Zoals Hij dat toen deed, kan Hij het nu ook nog.
En in dat licht moet je dus een openbaring toetsen aan de Bijbel.
Hubert
02-06-2014 / 07:45
In de christelijke kerk is men een beetje huiverig voor waarnemingen van gene zijde.
De Bijbel staat er wel degelijk bol van. Denk alleen al aan de verschijningen van Jezus na zijn dood.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Lees ook deze columns

Algemene verzoeningsleer? Geen sprake van!

Protestants Nederland grossiert in misverstanden. Eén ervan kreeg ik onlangs onder ogen. Iemand beweerde op internet dat het zingen van opwekkingsliederen op kerkelijke avonden een teken is van het b...
33 reacties
12-05-2014

Zondagsonrust bij Dodenherdenking

Dat 4 mei dit jaar op de dag des Heeren viel, zorgde er voor dat de gesneuvelden uit en na WO2 op veel plaatsen 24 uur eerder werden herdacht. Het op de zondag vlak vóór haar bevrijding in felle strij...
11 reacties
07-05-2014

De speciale ‘Hollandsche’ zonde

“Mijne vrienden, laat ons onszelven nauw onderzoeken! Misschien bestaat er geen tweede volk op aarde, dat zóóveel gevaar loopt voor formalisme en hypokrisie, voor vormendienst en huichelarij, als het...
4 reacties
06-05-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering