Kom, ontwaak uit je (winter) slaap!

Susanna Westerink | 3 reacties | 22-04-2013 | 08:44

Voor je het in de gaten hebt, zit je muurvast in een bepaald denkpatroon en neem je steeds dezelfde informatie tot je. Ongemerkt word je zo in slaap gesust, tot het moment dat je met een schok wakker wordt en je jezelf ineens realiseert dat je in slaap bent gesukkeld.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Het denken van mensen kent vaak weinig variatie en is ongemerkt uit vaste denkpatronen en manieren van redeneren gaan bestaan. Deze patronen hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld. Vaak worden deze van generatie op generatie doorgegeven, maar gaat de oorspronkelijk context verloren. Dikwijls gaat men aan de haal met een bepaald denkbeeld of opvatting.
 
Voor een mens is het maar al te makkelijk om vast te houden aan ‘het oude en bekende’, daar ben je immers mee vertrouwd. Maar onbewust kun je daardoor ook in slaap sukkelen en opgesloten raken in je eigen wereldje en denkpatronen. Alles wat niet past binnen ons referentiekader wordt dan uitgesloten. Onbewust kunnen we door deze manier van denken God reduceren tot ons eigen denk- en bevattingsvermogen. Ons vermogen tot denken en bevatten is dan geworden tot een toetssteen, terwijl onze hersenen hiertoe niet in staat zijn, omdat we geen kennis hebben over hetgeen buiten ons eigen referentiekader ligt en omdat het denk- en bevattingsvermogen van de mens veel te beperkt is om God te kunnen omvatten. Je denken kan als het ware opgestijfd of bevroren zijn geraakt door standaarddenkbeelden. Hierdoor kunnen we nauwelijks meer nieuwe indrukken ontvangen of toe te passen. Een gezonde, open en onderzoekende houding ontbreekt dan.
 
Zonder dat we het door hebben is onze manier van denken zo tot een last geworden die in de praktijk bijna ‘dodelijke’ vormen kan aannemen. Denk maar eens aan de worsteling binnen onze gezindte om tot geloofszekerheid te komen. Soms zijn we als kerkelijke gezindte door de jaren heen aan de loop gegaan met bepaalde vaste denkbeelden en patronen. Een voorbeeld: onbewust zijn we gaan geloven dat je eerst je buitenkant moet oppoetsen of eerst voldoende zondekennis moet hebben om tot Jezus te mogen naderen. Terwijl Jezus niemand een beperking oplegt om tot Hem te komen. Zo staan we onbedoeld mensen in de weg om tot God te naderen. Of de onbewuste interpretatie dat wedergeboorte het eindstation is, terwijl in werkelijkheid het opgroeien naar geestelijke volwassenheid net begint. We zijn opgesloten geraakt in onze eigen denkwereld en onze eigen denkkaders. We hebben niet in de gaten dat dit een destructieve kracht is, want anders hadden we deze geestelijk dodelijke denkbeelden en gedachtenpatronen al lang buiten de deur gezet! We proclameren de waarheid te bezitten en hebben niet door dat we een halve leugen verspreiden. Zij is ons geworden tot een last, tot een zwaar juk waar veel mensen onder gebukt gaan. Onbedoeld hebben we onszelf in een soort slavernij gebracht en hebben we niet door welke toegang we satan hiermee verschaffen tot ons doen en laten.
 
Er bestaan denkbeelden die christenen volledig in beslag nemen en hen langzaam in slaap sussen. Eenzijdigheid van denken is onze gezindte binnengeslopen en heeft zijn eigen grip en gevangenschap op mensen vergroot. Misschien duurt jouw winterslaap al wel een hele tijd en ben je jezelf er niet bewust van dat je in slaap bent gevallen. Dat je vast bent komen te zitten in strakke en rigide denkbeelden. Dat je God hebt verkleind tot je eigen denk- en bevattingsvermogen. En is het nog niet voldoende doorgedrongen dat God daarvoor te groot en te veelzijdig is. Je leven lang zul je nieuwe of verdiepende dingen aan Hem ontdekken en steeds weer zul je dat beeld moeten bijstellen. Ik daag je uit om de beperktheid van je eigen denk- en bevattingsvermogen onder ogen te zien. Om een gezonde, open en onderzoekende houding te ontwikkelen, waarin je tijd en ruimte neemt om je bewust te worden van je eigen denkbeelden. Neem de tijd om je eigen hart en denkvermogen eens te onderzoeken en geef God de ruimte om daarin zaken aan te wijzen waarvan Hij zegt: "Dit is dringend aan vervanging toe." Pas dan stop je met God te verkleinen tot je eigen denkkader. Zeg eenvoudig: "Heere, hier ben ik." Kom, ontwaak uit je (winter) slaap!
 
Voor meer informatie www.hemelsmanna.com.

Susanna Westerink op 22-04-2013, 08:44
3 reacties
jsml
29-04-2013 / 07:24
@dodo: valt het buiten je referentiekader??? :-P
grapje hoor.. maar ik vind het een goed stuk. Het is zo niet nodig om een ander af te krake.. Ze probeert de mensen aan het denken te zetten en zo hun eigen fouten in te zien en te verbeteren.. Als ze die niet in willen zien hadden ze dat ook niet gewild als je man en paard benoemde.....
suus_1
29-04-2013 / 16:42
Het klopt dat ik mensen aan het nadenken wil zetten over hun eigen leven. Ik had er voor kunnen kiezen om de 'cliché' dingen aan te kaarten, maar dan schiet mijn doel te kort. Ieder mens is anders en uniek en kan door andere dingen in slaap worden gesust of heeft (stukken van) God in zijn eigen denk- en belevingswerkelijkheid willen vangen.
suus_1
08-05-2013 / 08:00
Wat je zegt heken ik wel, ik denk dat ik meer procesmatig schrijf. Waardoor mensen meer inzicht krijgen in de werking van het mechanisme van inslaap sukkelen.
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Lees ook deze columns

Deze kinderen mogen dood in de moederschoot

Deze kinderen mogen van de Raad van Bestuur van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gedood worden in de moederschoot. Hieronder hun gezichten.
22 reacties
15-04-2013

Het embryo als één van ons

Vandaag wil ik graag eens het Europees burgerinitiatief 'Een van Ons' onder uw aandacht brengen. Zeven burgers uit zeven Europese landen hebben een zogenaamd burgercomité gevormd om op te komen voor d...
Geen reacties
12-04-2013

Jodenhaat is springlevend

'Ik haat joden, klaar! En heel onze school mag joden niet.' Aldus een Turks jochie uit Arnhem. Hij kwam met wat schoolvriendjes aan het woord in een documentaire van de NTR. Een ruwe reminder: Jodenha...
22 reacties
26-03-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering