Gruwelijk misbruik in jeugdzorg
Habakuk.nu | 2 reacties | 09-10-2012 | 10:12
Het is een ontnuchterende conclusie die de commissie-Samson maandag in haar eindrapport trok: niet alleen de geestelijk verzorgers binnen de Rooms-katholieke kerk hebben zich in het verleden schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Ook in de jeugdzorg was er structureel sprake van misbruik. En terwijl het misbruik door paters in de jaren zestig en zeventig terugliep, nam het in de jeugdzorg juist toe. Oorzaak: de ruimere seksuele moraal bij verlichte seculiere groepsleiders. Schrijnend!
De nu even oplaaiende verontwaardiging over dit 'nieuwe' misbruik staat in schril contrast met de maandenlange stortvloed aan publicaties en praatprogramma's over ontspoorde priesters en pastoors. Er klonken toen zelfs stemmen voor een verbod op het voortbestaan van de Rooms-katholieke kerk. Je zou dan logischerwijs mogen verwachten dat er dan nu een roep gaat klinken voor een verbod op partijen die in de jaren 60 en 70 voor die 'bevrijdende' seksuele moraal hebben gepleit. Maar nee, zo lang hun geestelijke nazaten massaal de media beheersen, zal dat niet gebeuren.
Slachtoffers opnieuw miskend
De slachtoffers van het misbruik in de jeugdzorg klagen intussen over die inconsequente benadering. Een paar citaten van slachtoffers die gisteren een dapper berichtende Volkskrant haalden: 'De media willen iets met je verhaal, maar er is weinig oog voor jou als mens'. En: 'Het is me opgevallen hoe weinig publiciteit er is geweest voor seksueel misbruik in de jeugdzorg, als je het vergelijkt met de Katholieke kerk en de commissie-Deetman.' Nu kun je het ene misbruik natuurlijk moeilijk afwegen tegen het andere. Het gaat altijd om een diep menselijk drama met langdurige traumatische gevolgen. Maar deze opmerkingen van slachtoffers geven te denken.
Godsbesef
Toch vind ik - met erkenning van de gruwelijkheid van de missstanden in de jeugdzorg - de zaak in de Rooms-katholieke kerk erger. Daar hadden de daders immers ook hun geestelijke autoriteit ingezet. Daarmee hebben ze jonge mensen het zicht op een liefdevolle en genadige God ontnomen. Misschien is dat ten diepste de oorzaak van de grotere verontwaardiging over de feiten uit het rapport van de commissie-Deetman. Men had kennelijk genoeg Godsbesef om te begrijpen dat dit type gedrag beslist niet past bij vertegenwoordigers van die God. Een hoopvol teken misschien? In ieder geval is het een enorme aansporing voor christenen om toch vooral heilig te leven!
Henk van Rhee
Drs. Henk van Rhee is algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks.
Derde deel; ook de schrijver vind het laatste toch erger.
Nee erger bestaat niet, schrijf dat niet, vergelijk dat niet.
Misbruik door je pleegvader of door je pastoor...Allebei net zo afschuwelijk en afgrijselijk.
Alleen is het wel zo dat slachtoffers van de RK kerk misschien niets meer van God willen weten gezien hun verleden en ervaring met de "kerk".
Terwijl anderen buiten de kerk om misschien nog wel.
Ik denk dat "dat" word bedoeld met erger.