Weggemoffeld onderzoek
Henk van Rhee | 6 reacties | 30-07-2012 | 13:11
Onderzoekers doen er normaal gesproken alles aan om met de resultaten van hun vaak moeizame werk in het nieuws te komen. Daar kun je mee scoren. Zo niet de onderzoekers van de Nationale Drug Monitor, een jaarlijks terugkerend onderzoek van het Trimbos-instituut en het ministerie van Justitie. Middenin de zomer kwamen zij met de toch wel onstellende onthulling dat inmiddels bijna 11.000 mensen voor cannabisgebruik in therapie zijn bij een instelling voor verslavingszorg. 'Gelukkig' is bijna iedereen met vakantie en kraait er nu geen haan naar.
Ik vond het onderaan pagina twee van De Volkskrant van dinsdag 24 juli. Publiceer je zo'n onderzoek buiten de vakantieperiode, dan leidt dat misschien wel direct tot een spoeddebat en in ieder geval tot veel commotie. Ik vermoed daarom dat het met opzet weggemoffeld is in de komkommertijd tussen Tour en Olympische Spelen. Het gaat tenslotte om een van de grootste verworvenheden van ons moderne libertijnse klimaat, de 'softdrugs'.
Niet soft meer
Als vermeende softdrugs zo verslavend zijn. Als 40% van die 11.000 verslaafden jonger is dan 25 jaar. Als 14% van de 15- en 16 jarigen deze drugs gebruikt. En als 150.000 Nederlanders dagelijks cannabis gebruiken, dan is er volgens mij sprake van een ernstig probleem. Maar onderzoekers en media lijken er alles aan te doen om het klein te houden. Niemand heeft zin om te tornen aan deze nationale 'verworvenheid'.
Geen oorzaken en verbanden
De onderzoekers haasten zich om te zeggen dat ze geen verklaring hebben voor het toenemend aantal verslaafden dat behandeld wil worden. Zou het misschien kunnen dat een hash- of weetverslaving gewoon niet leuk en gezond is? Veel deskundigen geven dat niet graag toe. Of zoals ex-canabisverslaafde Yoram Stein stelde in een interview: 'Wij betalen belasting, zodat het Trimbos-instituut ons de risico's van drugsgebruik kunnen rapporteren. Dat hebben ze jarenlang geweigerd. In 2006 vergeleek Raymond Niesink van het Trimbos cannabis op de radio nog met chocolade.'
Volgens de onderzoekers is er een verband tussen het gebruik van cannabis en probleemgedrag, maar dat het een uit het ander voortvloeit mag je natuurlijk niet beweren volgens de politiek correcte mores. Zullen we gewoon zelf maar conclusies trekken? Met een beetje gezond verstand moet dat kunnen op basis van deze onderzoeksgegevens.
Verderop in het rapport dat er 1.4 miljoen zware alcoholdrinkers zijn in Nederland. Daar schrik ik meer van dan van de cannabisgebruikers in de hulpverlening.
En als je dagelijks een flinke portie chocola naar binnen werkt, krijg je ook allerlei problemen (obesitas). Maar ik mag met smaak een keer of twee in de maand een stukje chocola tot mij nemen hoor. :-)
Als ik 2 of 3 biertjes per dag neem ben ik dat ook volgens de statistieken.
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/347850/Roken-van-cannabis-verlaagt-IQ-en-vermindert-geheugen.htm