Pascha en Heilig Avondmaal voor kinderen

Redactie Refoweb / Geen reacties

07-05-2024, 08:11

Vraag

Het feit dat kinderen besneden werden, wordt als argument gebruikt om kinderen te dopen. Waarom mogen kinderen, ondanks dat ze meededen met de viering van het Pascha, dan toch niet meedoen met de viering van het heilig avondmaal? Welk verschil is er tussen Pascha en avondmaal, dat er niet is tussen besnijdenis en doop?

Zou je op basis van 1 Korinthe 10:2-4 kunnen zeggen dat het hele volk, inclusief de kinderen, gedoopt is en avondmaal gevierd heeft?


Antwoord

De vergelijking Pascha-Heilig Avondmaal gaat niet op omdat  je bij de laatste een kind overvraagt als het gaat om 1) de juiste zelfbeproeving en 2) het onderscheiden van het lichaam van de Heere, zoals als voorwaarde genoemd wordt in 1 Korinthe 11. Het is een stukje bewustwording die eigen is aan de volwassenheid. Het Heilig Avondmaal gaat het om ernstige zaken, die om doordenking vragen. (citaat: ds. Gouda).

Zie voor meer uitleg het artikel 'Kinderen van gelovige ouders aan het Heilig Avondmaal' en de vragen en antwoorden daaronder.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2369 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Is het zonde om naar een remonstrantse kerk te gaan? Ik begrijp dat vrouwen daar voorgaan en ze de bijbel niet als leidraad nemen.
Geen reacties
06-05-2004
Ik slik al enkele jaren tijdens mijn menstruatie het medicijn naproxenatrium (500 mg). Hiervan mag ik er van mijn huisarts zes per dag innemen. Maar wat is dit voor een medicijn? Kan het zijn dat als ...
6 reacties
06-05-2010
Ik vraag me al een tijd af waarom je als christen geen broek mag dragen. Staat dit ergens in de Bijbel?
Geen reacties
06-05-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering