Controle m.b.t. seksualiteit

J.G. Slootweg | Geen reacties | 10-09-2007| 00:00

Vraag

Hoe kun je als vrouw de controle houden en hoe kun je die leren los te laten m.b.t. seksualiteit?


Antwoord

Allereerst wil ik opmerken dat ik niet helemaal zeker weet of ik je vraag goed begrijp. Mogelijk is deze vraag een vervolgvraag op een eerdere vraag over het vrouwelijk orgasme. In het antwoord op die vraag gaat het over deze controle. Er staat in het antwoord “Bij een aantal vrouwen kan het zo zijn, dat ze tegen het orgasme aan zitten, maar dit toch niet krijgen. Vaak is de oorzaak hiervan dat deze vrouwen bang zijn om de controle te verliezen. Om een orgasme te krijgen, moet je je overgeven aan je gevoel en “de controle loslaten”.  Dit kan voor sommige vrouwen heel moeilijk zijn.”

Ik zal op dit punt in dit antwoord wat dieper ingaan.

Wanneer je de seksuele gemeenschap theoretisch bekijkt, kan je hierin een aantal fasen ontdekken: de libido (zin krijgen) , de opwinding, de plateaufase, het orgasme (klaarkomen) en daarna de herstelfase. Het is niet automatisch zo dat je al die fasen doorloopt. Als een vrouw zin heeft in seksuele gemeenschap, dan bereidt het lichaam zich daarop voor door de opwinding. De vagina wordt dan vochtig. Om een orgasme te krijgen is het belangrijk dat de opwinding aanwezig blijft en groter wordt. Hiervoor is het nodig dat de vrouw ‘bij haar gevoel blijft’ en niet afgeleid wordt. Dit wordt bedoeld met  “controle loslaten”.

Er zijn allerlei dingen die ervoor kunnen zorgen dat de opwinding weer afneemt. Bijvoorbeeld doordat de vrouw aan heel andere dingen denkt; de boodschappen die gedaan moeten worden, of de kinderen. Het kan ook zijn dat er bepaalde angsten zijn, die ervoor zorgen dat de vrouw niet goed zich kan geven. Sommige vrouwen zijn bang voor het onbekende en durven hun gevoel niet toe te laten. Dit wordt bedoeld met, soms krampachtig, “controle houden”.

Ter verduidelijking een vergelijking. Je zou seksualiteit kunnen vergelijken met het eten van een maaltijd. Wanneer je tijdens de maaltijd precies probeert te ontleden wat de ingrediënten zijn (“controle houden”), dan zal het moeilijk zijn om echt van die maaltijd te genieten. Je kunt veel beter genieten, wanneer je de smaak ervaart en er verder niet al te diep over nadenkt (“controle loslaten”). Zo is het ook bij seksualiteit belangrijk om niet te denken over wat je wel of niet voelt, of zou moeten voelen, maar het te ervaren en toe te geven aan je gevoelens.

Ik hoop dat dit een antwoord is op je vraag. Wanneer je toch iets anders bedoelt, dan hoor ik dat graag.

Hanneke Slootweg

Lees meer artikelen over:

seksualiteit in het huwelijk
Dit artikel is beantwoord door

J.G. Slootweg

  • Geboortedatum:
    29-12-1975
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Zwolle
  • Status:
    Inactief
18 artikelen
J.G. Slootweg

Bijzonderheden:
functie: arts bij Eleos, lid seksuologisch team.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Farizeeër versus schriftgeleerde

Waarin verschilt in de Nieuwtestamentische periode de farizeeër van de schriftgeleerde?
Geen reacties
10-09-2024

Omgeving is atheïst

Ik heb iets dat me heel erg dwarszit. Eigenlijk zijn het twee dingen: 1. Ik ben bang dat ik naar de hel ga, omdat ik soms twijfel aan het geloof/Jezus (en daar schaam ik me heel erg voor). Ik zit o...
Geen reacties
10-09-2019

Tekort aan affectie (2)

Aan de heer Muilwijk. Hartelijke dank voor uw enorm leerzame antwoord. Mag ik daarover nog een vraag stellen? Kunt u uitleggen in eenvoudige en praktische taal hoe en wat u bedoelt met: “Het kan zijn ...
Geen reacties
10-09-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering