Ik ben meerdere malen heel diep gekwetst (...) Nu zit ik zo ontzettend met het v...
Ds. J. Noordam | Geen reacties | 06-06-2007| 00:00
Vraag
Ik ben meerdere malen heel diep gekwetst. De persoon heb ik laten zien wat dit met mij gedaan heeft, maar ik word dan opnieuw gekwetst doordat die persoon aangeeft: ik ben duidelijk geweest. Hij staat open voor wat het met mij doet. Nu zit ik zo ontzettend met het volgende: vergeven. Hoe moet dat, als de persoon geen recht doet aan mijn gevoel? Ik lees in de Bijbel: Indien het hem leed is ZO vergeef hem. Maar ik las vanmiddag in een boekje van een chr. psycholoog: ook als de ander het niet erkent, dan nog vergeven. Maar ik kan het echt niet. En een tweede vraag: wat is vergeven? Ik las, dat je dan niet uit bent op wraak. Gelukkig voel ik dat niet, maar wel dat ik er niet overheen kan stappen. Die persoon wil gewoon weer verder contact. Ik kan dan niet verder met het contact. Ik ga dan over mijn gevoel heen. Ik kan het pas als ik begrip voel en dat hij iets met mijn gevoel wil doen. Mijn gevoel wil erkennen en begrijpen. Kunt u me a.u.b. praktische en eenvoudige raad geven. Mooie volzinnen kan ik wel in een boekje opzoeken.
Antwoord
Beste Refowebvriend(in),
Je eindigt je vraag met de opmerking dat je mooie volzinnen wel kunt opzoeken in het boekje van een christen-psycholoog, maar dat je nu verlegen bent om praktische en eenvoudige raad. Toch valt dat laatste beslist niet mee! Heel eenvoudig omdat je je vraag over een zo’n persoonlijke situatie voorlegt aan een vragenrubriek bij een publiek medium als internet en daarom vanzelfsprekend in je vraag ook niet dieper kunt ingaan op de situatie die zich heeft afgespeeld. Dat betekent dan ook dat ik alleen met algemene antwoorden moet volstaan.
Uiteraard zijn er wel een paar dingen die in je vraag opvallen. Allereerst dat jij je in zijn richting op meerdere momenten kwetsbaar hebt opgesteld. Dat getuigt van een grote openheid en transparantie. Bij de eerste keer dat je gekwetst werd, heb je het er niet bij laten zitten en ben je niet je schulp gekropen. Dat vind ik ook heel erg moedig van je! Als ik het goed inschat heeft de persoon over wie jij het hebt, niet zo’n groot invoelingsvermogen naar anderen toe en walst hij gemakkelijk over gevoelens van andere mensen heen. Is dit inderdaad min of meer een karaktertrek van hem? Blijkbaar had je niet ingeschat dat hij ô uit de hoek zou komen!
Wat vergeven betreft, hoef je die andere niets te vergeven, want die zit op je vergeven helemaal niet te wachten. Integendeel zelfs! Ondertussen blijf jij met de pijn van het gekwetst zijn zitten. Hoe je daar nu verder mee omgaat is dat is m.i. dan ook de vraag.
Als eerste zou ik toch tegen je willen zeggen: ga met deze pijn en verdriet vooral naar God. Als je het met de ander (nog) niet uit kan uitpraten, stort dat verdriet maar uit tegenover de Heere God. Van Hem geldt, wat de Bijbel zegt: “Hij heelt gebrokene van harte”! Natuurlijk besef ik heel goed dat je daarmee het probleem naar die ander toe niet hebt opgelost. Maar doordat je het in de eerste plaats bij de Heere neerlegt, ga je er wel anders mee om! Juist omdat het een gebedszaak is mag je er ook op vertrouwen dat de Heere een opening zal geven, waardoor het contact met die ander weer versteld zou kunnen worden.
Kortom: focus dus niet in de eerste plaats op het aspect (van het schenken) van vergeving, waarover je vraag gaat, want dan zal je in een kramphouding blijven zitten, omdat die ander (nog) niet inziet waarvoor hij vergeving nodig heeft, maar richt je -met God hulp en in afhankelijkheid van Zijn kracht en genade- op het omgaan met de pijn van het gekwetst-zijn!
Hoe vreemd het ook klinkt: juist omdat die andere persoon wél het contact met jou steeds zoekt en het blijkbaar toch belangrijk vind -ondanks die afwijzing in jouw richting- het contact met je voort te zetten geeft aan dat jij voor hem als PERSOON toch weldegelijk belangrijk bent!
We bidden je bovenalles de kracht en genade van de Heere God toe! En realiseer je -zeker zo vlak na Pinksteren- dat de Heilige Geest niet voor niets de Trooster en de Advocaat (in het Grieks: Parakleet!) wordt genoemd!
Mogelijk kan dit een (kleine) opening geven tot herstel in de verstoorde verhoudingen. Laat gerust via de redactie van Refoweb weten, hoe het verder met je gaat.
Met een hartelijke broedergroet,
Ds. J. Noordam, Drachten
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J. Noordam
- Geboortedatum:11-09-1956
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:-
- Status:Inactief