Voor Grondwet, tegen moskeebouw

Ds. H. van den Belt | Geen reacties | 12-03-2007| 00:00

Vraag

Als christenen maken wij gebruik van artikel 6 (vrijheid van meningsuiting), artikel 7 (vrijheid van godsdienst) en artikel 23 (vrijheid van onderwijs) van de Grondwet der Nederlanden. Kunnen wij -in acht nemend dat ‘onze’ politici trouw zweren aan déze grondwet, tóch tegen moskeebouw zijn?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

De eed van trouw aan de Grondwet is altijd wel omstreden geweest. Althans in de geschiedenis van de SGP. Toch heeft uiteindelijk de doorslag gegeven dat de Grondwet niet onveranderlijk is en dat het dus mogelijk blijft om het hogere gezag van Gods Woord te blijven erkennen. In die zin kan iemand die de eed op de Grondwet heeft afgelegd tegen de bouw van een moskee stemmen. Daarbij is er verschil tussen een bestuurder (burgemeester of wethouder) die gehouden is de wet -en niet alleen de Grondwet- uit te voeren en een politicus, die de wetten mede bepaalt.

Er is echter wel een ander probleem, namelijk dat wij voor eigen kring -reformatorische scholen- wel een beroep doen op de vrijheid van godsdienst. Dat doen we bij gebrek aan beter, want eigenlijk zou de openbare school een school met de bijbel moeten zijn. Als we ons echter op die vrijheid beroepen, kunnen we heel moeilijk anderen het recht ontzeggen om zich op diezelfde vrijheid te beroepen. Dan is de vraag tegen welk front we optrekken natuurlijk belangrijk. In sommige opzichten zijn katholieken, joden en moslims ‘bondgenoten' in de strijd tegen de zedelijke verwildering en voor de bescherming van het leven.

Overigens zijn de grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs historisch gezien vooral bedoeld om de macht van een bemoeizuchtige overheid in te perken. In zekere zin hebben de grondrechten hun verworteling in de protestants-christelijke geschiedenis van ons land. Dat ze op dit moment heel anders functioneren is een andere zaak.

Ds. H. van den Belt

Lees meer artikelen over:

politiek
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. van den Belt

  • Geboortedatum:
    08-06-1971
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Woudenberg
  • Status:
    Inactief
42 artikelen
Ds. H. van den Belt

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Stelen en downloaden

Sinds een tijdje heb ik ontdekt hoe je films gratis kunt downloaden. Volgens de Nederlandse wet is het downloaden legaal, maar mag een christen, met oog op het gebod "Gij zult niet stelen", wel films ...
7 reacties
12-03-2013

Niet steeds sorry zeggen

Kan iemand mij alstublieft helpen? Hoe kan ik op een respectvolle manier met mijn ouders omgaan zonder op mijn tenen te hoeven lopen? Ik ben hier de laatste tijd enorm mee bezig omdat ik me besef dat ...
3 reacties
12-03-2018

Vreemde stem bij bidden en danken

Ik ben een jongen van 18 jaar. Ik heb pas een paar keer gegeten bij een studiegenoot die van de Ger. Gem is. Zelf kom ik uit een Hervormde gemeente. Wat ik erg vreemd vond was het bidden, lezen en 'da...
22 reacties
12-03-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering