Lijkwade van Turijn

prof. dr. M.J. Paul | Geen reacties | 26-01-2007| 00:00

Vraag

De lijkwade van Turijn is volgens sommige christenen het kleed dat om Jezus heen gewikkeld is geweest. Is dit waar?


Antwoord

De lijkwade van Turijn is een eeuwenoud kleed, waarop vaag een afbeelding van een gekruisigde man te zien is. Volgens sommige overleveringen is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat Hij aan het kruis gestorven was. De lijkwade wordt tegenwoordig bewaard in de kathedraal van Johannes de Doper in Turijn.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het officiële standpunt van de Rooms-Katholieke Kerk altijd geweest dat de lijkwade een vervalsing is. Al kort na de ontdekking van de lijkwade in de 14e eeuw schreef de bisschop van Troyes een brief aan de paus, waarin hij schreef over “een handig geverfd doek”, waarvan valselijk beweerd werd dat het de lijkwade van Christus is. Dat is een opmerkelijk standpunt in een tijd waarin veel relikwieën erkend werden! De bisschop gaf aan dat de vervalser de waarheid had opgebiecht en schreef dat als er een lijkwade van Christus bewaard zou zijn, deze zeker in de Bijbel genoemd was. Deze bisschop heeft de lijkwade echter zelf niet gezien.

In die tijd was er ook een tegenpaus, Clemens VII, en die beloofde een maand later aflaten voor iedereen die de lijkwade erkende. Dus in die tijd was er al veel verdeeldheid! De Rooms-Katholieke Kerk heeft overigens wel de verering van de lijkwade toegestaan.

In later tijd wijzen critici erop, dat Jezus volgens de joodse traditie begraven zal zijn, en dat er diverse doeken gebruikt zijn (niet slechts één groot kleed), waarvan één doek speciaal op het gezicht.

Er zijn ongelooflijk veel boeken en artikelen over de lijkwade geschreven. Allerlei gezichtspunten komen aan de orde: de relatie met het kleed van Edessa, C14- dateringsmethoden, vormen van textiel, soorten verf, een vroege vorm van fotografie, invloeden van een brand, enzovoort. De standpunten lopen flink uiteen, al zijn de meeste wetenschappers van mening dat het hier om een vervalsing gaat uit de Middeleeuwen. Iedereen geeft echter toe dat de kwaliteit van de vervalsing zeer hoog is. Tal van vragen zijn nog niet beantwoord.

Gezien de grote onzekerheid over de echtheid, lijkt het mij beter niet veel waarde te hechten aan de lijkwade. Tevens moeten we beseffen dat het doek hooguit een getuigenis van Jezus’ sterven is. Hij is zeker gestorven, maar vervolgens is Hij als verhoogde Christus ook opgestaan en naar de hemel gegaan. Dat laatste is niet bewijsbaar door oude doeken, maar een zaak van geloof.

Zie verder de websites:

nl.wikipedia.org/wiki/Lijkwade_van_Turijn (vrij neutraal geschreven)

www.shroud.com (voorstanders van echtheid)

Prof. dr. M. J. Paul

Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. M.J. Paul

  • Geboortedatum:
    13-03-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oegstgeest
  • Status:
    Actief
273 artikelen
prof. dr. M.J. Paul

Bijzonderheden:

-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Misbruik door voorganger

Een complexe vraag, maar wel een noodkreet. Wat moet je doen als je weet van een man die, naar eigen zeggen 'schuldbelijdenis' heeft gedaan vanwege seksuele praktijken met meiden terwijl hij getrouwd ...
5 reacties
26-01-2012

Vertaling van Psalm 23

Over de vertaling van Psalm 23. De Heere is mijn herder mij ZAL niets ontbreken(SV). De Heere is mijn herder mij ontbreekt niets (HSV). Waar zit dit verschil in? In de King James staat evenals de SV “...
Geen reacties
26-01-2016

Tegelijk slaaf van Jezus en slaaf van zonde

In Romeinen 6:16 gaat het over de twee soorten slaven. Of de slaaf van zonde tot dood, of van de gehoorzaamheid, tot gerechtigheid. Kan het zijn dat je je allebei die slaven voelt en bent (nee toch?...
Geen reacties
26-01-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering