Het gebed "Heere, wij danken u"

Ds. C.J. Barth | Geen reacties | 08-12-2006| 00:00

Vraag

Het “Onze Vader” kunnen we in de Bijbel vinden. Hoe zit dat met "Heere, wij danken u"? Dat kun je nergens vinden, maar toch wordt het veel gebeden. Hoe moet je dat zien?


Antwoord

Aan tafel beginnen we nog wel eens met het “Onze Vader” en eindigen we met “Heere, wij danken U van harte”. Het eerste gebed komt letterlijk uit de Bijbel. De Heere Jezus heeft Zijn kerk geleerd om zo te bidden. Je kunt het letterlijk zo bidden als het in de Bijbel staat. Hij wilde ons leren welke dingen Hij belangrijk vindt om voor te bidden. Zijn volmaakte Gebed is een voorbeeld voor onze eigen gebeden.

Het tweede gebed, waar we vaak mee eindigen, staat niet letterlijk in de Bijbel. Het is eigenlijk een lied. In veel psalmboekjes kun je het vinden als gezang 11 (“Dankzang na het eten”). Je vindt hier ook de “Bedezang voor het eten” (gezang 10) en achter in het psalmboek bij de christelijke gebeden staan ook twee prachtige gebeden “voor het eten” en “na het eten”. Al deze gebeden staan niet letterlijk uit de Bijbel. Dat geeft ook niet, als de inhoud maar Bijbels is. Dat lijkt me met “wij danken U” wel het geval. Het leert ons te danken “van harte”, voor de “nooddruft” (de dingen die we echt nodig hebben) en voor “overvloed” (alle extra’s). We denken aan de armen die zoveel minder hebben dan wij. En dit dankgebed leert ons het aardse vergankelijke leven niet het belangrijkste is, maar dat wij alles doen wat de Heere gebied (zie Mat. 4:4). Het gaat om het eeuwige leven.

Laten we het belangrijkste niet vergeten: de Heere zoekt geen aanbidders met de lippen, maar aanbidders met het hart. We raffelen zo vaak het gebed af, zonder dat we er bij nadenken. Zulke gebeden hebben geen vrucht. Hoe vaak klaagt de Heere niet dat Zijn volk Hem met de lippen eert en niet met het hart. Wat hebben we dan veel vergeving nodig voor de manier waarop wij bidden. Wat mogen we de Heere dan vragen om de hulp van Zijn Geest, de Geest der gebeden. Die Geest kan ons leren bidden zoals het behoort. Voor wie oprecht met Zijn hart bidt, staan er dan ook rijke beloften: wie bidt, die ontvangt, wie zoekt zal vinden, en wie klopt zal opengedaan worden.
 
Ds. C. J. Barth

Lees meer artikelen over:

bidden
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.J. Barth

  • Geboortedatum:
    09-02-1975
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Langbroek
  • Status:
    Inactief
75 artikelen
Ds. C.J. Barth

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Doodsaai in de kerk

Ik ben nog niet zo oud en vind het zoals VEEL jongeren doodsaai in de kerk! Het klinkt misschien bot, maar het is wel zo. Na 5 min. geprobeerd te hebben mee te luisteren raak ik al gauw mijn aandacht ...
Geen reacties
08-12-2003

Om genezing bidden bij autisme

Mag je om genezing vragen van ziekte? Ik heb die vrijmoedigheid nooit durven nemen bij de ziekte autisme omdat ik dat eng vond. Immers, de Heere heeft iemand gemaakt en wat geeft ons het recht om hier...
3 reacties
08-12-2016

Met een ouijabord gespeeld (2)

Beste ds. Paul. Hartelijk dank voor uw beantwoording van mijn vraag over het ouijabord. Hier heb ik een vervolgvraag over. De gedaante van blauw licht is verschenen op de plaats waar we toen met het o...
2 reacties
08-12-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering