Ik voel me nooit ergens op mijn gemak. Nu loop ik weer stage, dat vind ik helema...
Ds. C.J. Barth | Geen reacties | 23-11-2006| 00:00
Vraag
Ik voel me nooit ergens op mijn gemak. Nu loop ik weer stage, dat vind ik helemaal vreselijk. Ik ken daar niemand, enz. Ik heb altijd het idee dat ik 'teveel' ben, dat ze alleen maar last van me hebben. Vooral tijdens de koffie. Ik durf meestal niks te zeggen, alleen als ze iets vragen. Dan denk ik thuis: ze zullen me wel weer vreselijk saai vinden. Wat doe je daaraan? Ik ben trouwens nog geen 18.
De zorgverzekeringen van Care4Life
Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.
U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.
Antwoord
Aanvaard jezelf zoals de Heere je gemaakt heeft. De een is stil, de ander druk van karakter. De een is voelt zich al snel ‘teveel’, een ander is altijd nadrukkelijk aanwezig. Aanvaard ook de jeugd die de Heere je heeft gegeven. Je bent misschien in een erg beschermde omgeving opgegroeid. Dat is zeker niet erg. Maar het betekent wel dat je nog moet leren om je te bewegen tussen allerlei onbekende mensen. Gun jezelf daarvoor de tijd. Je bent nog jong en als de Heere het geeft zul je nog heel veel mogen leren en ontwikkelen in dit leven.
Soms lijkt het wel alsof iedereen bij de hand moet zijn, altijd een praatje klaar moet hebben en druk moet doen. Soms denken we ook nog dat de Heere dat ook van ons vraagt. Een christen moet toch “uitstraling hebben” en “getuigen” en weet ik wat niet meer. Maar is dat zo? Hoe vaak heeft de Bijbel het niet over een stille en zachtmoedige geest, dat het beter is om te zwijgen dan te spreken. Stille mensen krijgen vaak eerder vertrouwen, want ze kletsen niet. De weinige woorden van zwijgers zijn veel meer waard dan de vele woorden van praters. De Bijbel zegt dat wij rechtvaardig, matig en godzalig moeten leven in deze tegenwoordige wereld (Titus 2). De Heere vindt het veel belangrijker dat je Hem dient, dan al die dingen waar wij ons druk over maken. Hij weet ook wel raad met iemand die zichzelf “saai” vindt.
Tot slot kun je jezelf wat oefenen door eens wat te vragen aan je collega’s en belangstelling te tonen; bijvoorbeeld: hoe heet je ook al weer? Hoelang werk je hier al? Wat heb je hiervoor gedaan? Woon je op jezelf? Heb je vriend(in)? Als je zelf namelijk niets zegt, denken soms andere mensen dat je niet wilt praten en zeggen ze ook weinig tegen jou. En weet dat er Eén is, van Wie je wijsheid en kracht mag vragen. “Die mild geeft en niet verwijt!” (Jak 1:5).
Ds. C. J. Barth
Dit artikel is beantwoord door
Ds. C.J. Barth
- Geboortedatum:09-02-1975
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Langbroek
- Status:Inactief