Opdrachten overschrijven

Ds. C. den Boer | Geen reacties | 13-09-2003| 00:00

Vraag

Ik zit op een opleiding waar ik best wat opdrachten krijg die ik niet leerzaam vind. Daarom schrijf ik vaak dingen over van mensen die vorig jaar die opdracht moesten maken. Ik heb zelfs wel eens een heel werkstuk overgenomen. Is dit een zonde? Moet ik dit alsnog gaan opbiechten tegen de docent? Of moet je in het HBO gewoon uitgaan van je eigen verantwoordelijkheid voor wat je doet? Ik vind dit erg moeilijk, want ik wil niet in zonde leven.

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

De zorgverzekeringen van Care4Life stellen de beschermwaardigheid van het leven voorop. Benieuwd hoe?

Lees hier meer over onze principiële uitsluitingen.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Beste vraagstel(st)ler,
 
Het komt mij voor dat je geweten wel zal gaan spreken als je bij een docent een werkstuk inlevert dat je op jouw naam hebt gezet, maar waarvoor je in feite niets hebt uitgevoerd. Ook al zouden andere (mede)studenten werkstukken van anderen zondermeer overnemen, dat betaamt jou niet.

Ik ben zelf in het HBO werkzaam geweest en nam het studenten praktijken als die jij noemt (wanneer ik het ontdekte) altijd hoogst kwalijk en gaf hen, gewoon geen studiepunt. Als ik jou was zou ik dus maar opbiechten waarin je verkeerd hebt gezeten en vragen of je alsnog een nieuwe opdracht kunt krijgen.

Overigens is het -ook dat is mij bekend- in het HBO soms best een probleem, dat studenten belast worden met een te groot aantal werkstukken. Het lijkt mij dat een jaargroep die dat vindt dit via de groepsvertegenwoordiging bij de studieleiding kenbaar moet maken. In de regel zal men dan bereid zijn daar wat aan te doen. Intussen vind ik dus, dat je verkeerd bezig bent geweest en dat je je handelwijze in elk geval veranderen moet.

Tenslotte: als je voor een opleiding kiest, weet je bij voorbaat dat er in het studiepakket -hoe praktijkgericht dat ook zij- ook wel onderdelen zitten, waarvan je het nut niet direct inziet. Mijn ervaring is dat studenten zichzelf tijd moeten geven om te gaan inzien dat die onderdelen toch ook passen in het geheel van de opleiding en dat ze er later dankbaar voor zijn zich erin te hebben verdiept.
 
Met hoogachting, Ds. C. den Boer

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. den Boer

  • Geboortedatum:
    20-04-1931
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Barneveld
  • Status:
    Inactief
241 artikelen
Ds. C. den Boer

Bijzonderheden:

Dominee den Boer is op 11 juni 2019 overleden.

Website: dsdenboer.refoweb.nl
Lees ook: 'Digitale levenswerk ds. C. den Boer afgerond' & 'Ds. C. den Boer overleden'


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Echtgenoot blijft ontrouw

Mijn man heeft in onze relatie van 22 jaar en haast 18 jaar huwelijk met twee kinderen reeds acht jaren lang een relatie met een ander en een buitenechtelijk kind. Vier jaar geleden maakte hij het aan...
Geen reacties
13-09-2018

Sterven en niet meer zondigen

Mag je God vragen om te sterven, omdat je niet meer wilt zondigen?
Geen reacties
13-09-2014

Overvloed en overgave

In het boek van Arjan Plaisier “Overvloed & overgave” las ik onderstaand gedeelte. Heeft hij gelijk met zijn analyse? "Er is nog een wintergestalte. Niet die van het einde van het geloof en ook niet d...
Geen reacties
13-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering