Boeddha's verkopen
Ds. A.S. van der Lugt | Geen reacties | 17-10-2006| 00:00
Vraag
Ik werk vrijwillig in een winkel waar men boeddha's verkoopt (als klein onderdeel van het gehele assortiment). Persoonlijk heb ik niets met dat beeld en met die religie erachter, dus zie ik het niet als bedreiging. De mensen die zo'n ding kopen zijn zélf verantwoordelijk, evenals klanten binnen een supermarkt die tabak en verkeerde tijdschriften kopen. Is dat een goede vergelijking of zit ik er ver naast? Ik verdien mijn geld trouwens niet aan o.a. boeddha's, want de winst van onze producten gaat naar de mensen in ontwikkelingslanden die aan onze winkel hun goederen verkopen terwijl zij anders zeer onderbetaald zouden worden!
Antwoord
Beelden van Boeddha worden in Nederland verkocht. Meestal als versiering, soms ook als voorwerp van verering. Uit welk motief men ook zo’n beeld koopt, laat helder zijn dat Boeddha de stichter is van een religie of levenswijze, die meent verlossing te vinden buiten Jezus Christus om.
Ik vind er verschil in zitten of je als eigenaar of vrijwilliger (verkoper) aan de winkel verbonden bent. Als christelijke eigenaar zou ik het niet met mijn geweten kunnen verenigen om dergelijke beelden te verkopen, net zo min als ik pornobladen of dodelijke genotsmiddelen als tabak zou willen verkopen.
Het argument dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun aankopen is op zich juist en heeft wel enige waarde, maar daarmee is niet alles gezegd. Wie dergelijke zaken aanbiedt als handel, maakt het aanschaffen ervan mogelijk en neemt daardoor mede een deel van de verantwoordelijkheid op zich. Iemand die als vrijwilliger, verkoper meewerkt zit tussen eigenaar en afnemer in en dat maakt het wat mij betreft minder bezwaarlijk, maar nog blijft het een gevoelig punt voor het christelijk geweten.
Dat de handel in dergelijke beeldjes de producenten in ontwikkelingslanden helpt, vind ik niet zo’n sterk argument. Het is best mogelijk dat dat effect van hulp aan deze handel verbonden is, maar dat maakt het product zelf niet meer acceptabel. Wie met gewetensbezwaar tegen verkoop van Boeddhabeelden de arme producenten ervan wil helpen kan ook andere wegen vinden om dat te doen.
Hartelijke groeten,
ds. A. S. van der Lugt
Dit artikel is beantwoord door
Ds. A.S. van der Lugt
- Geboortedatum:17-06-1962
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerd Vrijgemaakt
- Woon/standplaats:Delft
- Status:Actief