Gaven van de Heilige Geest

ir. Raymond H. Warnaar | Geen reacties | 06-08-2004| 00:00

Vraag

In 1 Korinthe 12 lees ik over de gaven van de Heilige Geest. Nu kan ik in de taal der tongen spreken, maar ik kan ze niet uitleggen. Nu is dat wel van belang als ik in de gemeente in tongen ga praten. Moet het ook uitgelegd worden als ik bij een bidstond in tongen praat?


Antwoord

In de eerste plaats moet ik je eerlijk zeggen dat het onderwerp waarover je vraag gaat niet zo'n bekend of vertrouwd onderwerp is binnen de reformatorische kerken. Het spreken in tongen komt er weinig of helemaal niet voor. Alle nadruk wordt binnen de reformatorische kerken gelegd op de profetie, ofwel de prediking van het Woord van God vanuit de Bijbel.

Door mijn werk in Zuid-Amerika heb ik verschillende contacten met gemeenten waar het (buitengewone) werk van God's Geest een belangrijke plaats in de gemeente krijgt, maar ik ben bang dat de pentecostale praktijk van veel van deze gemeenten niet overeenkomt met wat de apostel Paulus hierover schrijft in zijn brieven aan Korinthe. Er wordt namelijk vaak veel meer aandacht geschonken aan het buitengewone, aan het emotionele, aan de muziek, aan het dansen, aan het achterover vallen, dan aan de prediking vanuit God's Woord. En dat is nu precies hetgeen waar Paulus zo tegen gewaarschuwd heeft in 1 Korinthe 14. Paulus geeft aan dat de onderlinge samenkomsten bedoeld zijn om samen op een ordelijke en begrijpelijke manier God te vereren en naar Zijn Woord te luisteren. Het spreken in tongen zonder uitlegging past daar niet tussen. Dat zou te veel vragen en onduidelijkheden oproepen waar God niet mee gediend is. Daarom wordt het spreken in tongen veelal gezien als een persoonlijke lofprijzing of gebedsomgang met de Heere, iets tussen de ziel van de mens en God. Dat persoonlijke aspect maakt het daarom mijns inziens eigenlijk ook onbruikbaar voor andere bijeenkomsten, zoals een bidstond met vrienden waar meerdere mensen aanwezig zijn.
 

Lees meer artikelen over:

gaven van de Geest
Dit artikel is beantwoord door

ir. Raymond H. Warnaar

  • Geboortedatum:
    17-08-1968
  • Kerkelijke gezindte:
    ICF (zendingsgemeente CGK)
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Inactief
94 artikelen
ir. Raymond H. Warnaar

Bijzonderheden:

Directeur NET Foundation (wereldwijd voorgangers toerusten), toeruster/spreker, voormalig evangelist in Latijns-Amerika en ouderling ICF Apeldoorn.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Terughoudend met Psalm 43 vers 4

Geachte ds. Tuinier. Bij ons in de kerk werd recentelijk door een ouderling een preek van u gelezen, namelijk uit Hebreeën 12:12-29. Wat mij persoonlijk zwaar viel was dat Psalm 43:4 gezongen werd. ...
Geen reacties
06-08-2018

Ouders tegen kerkkeuze

Ik zit met een aantal grote vragen. Ik heb nu ongeveer 3,5 jaar een relatie met een jongen. Hij komt uit de Gereformeerde Gemeente en ik uit een Hervormde PKN-gemeente. Hij heeft belijdenis gedaan, ik...
22 reacties
06-08-2014

Lidmaatschap emerituspredikant

Zijn emerituspredikanten van de Gereformeerde Gemeenten altijd ergens lid? Bijvoorbeeld in de plaats waar ze wonen of omgeving.
Geen reacties
06-08-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering