Op zondag je ouders bezoeken
B.S. van Groningen | Geen reacties | 11-06-2005| 00:00
Vraag
Wij zijn getrouwd, hebben én kindje en ik ben zwanger van nr. twee. Mijn ouders wonen 30 km hiervandaan. Mijn man maakt lange dagen en op zaterdag is het hier altijd ‘rommelig’. Nu willen mijn ouders absoluut niet dat wij op zondagmiddag koffie komen drinken. Dit lezen ze in de Bijbel. Terwijl dit voor ons -gezien onze gezinsopstelling- een ideale middag is. 's Avonds ligt ons kind te slapen en om elke keer op zaterdag te gaan is ook niet echt haalbaar, terwijl wij niet in de bijbel lezen dat dit niet mag. Zijn wij zo verkeerd bezig als we een keer bij familie (oma, ouders ofzo) op zondagmiddag even op bezoek gaan? En het rare is: als we het lopend zouden kunnen, dan mag het wel, maar als we op de fiets of in dit geval met de auto moeten, mag het niet. Alvast bedankt voor uw reactie.
Antwoord
Eigenlijk is dit een strikt persoonlijke zaak. Het heeft er alles mee te maken, hoe je bent opgevoed, in welke streek je woont, of tot welk kerkverband je behoort. Niet dat ik dit zelf doorslaggevend vind, maar de praktijk leert het wel. Ik heb er beslist moeite mee om jullie op welke wijze dan ook tegen je ouders op te zetten, of om een vrijbrief te geven om ’s zondag overal heen te gaan. Deze behoorlijk strenge opvatting m.b.t. de zondag komt uit het O.T. en later kom je het ook tegen in het orthodoxe jodendom.
Wat mag wel, wat mag niet op zondag. We zullen hier nooit een pasklaar antwoord op kunnen geven. De H.C. zegt ons dan ook niet wat niet mag, maar juist waar de rustdag wel voor gegeven is: naarstig naar Gods huis te gaan om Gods Woord te horen, de sacramenten te gebruiken, God de Heere openlijk aan te roepen, de armen christelijke handreiking te doen en te bidden. Wanneer je de zondag serieus neemt, kan het én van de meest ‘drukke’ dagen zijn. De Heere Jezus liep met Zijn discipelen op de sabbat door het gezaaide. In Zeeland heeft men in sommige streken moeite om zomaar een stukje te wandelen op zondag.
Maar nu concreet naar jullie vraag: is daar bijbels iets op tegen? De rustdag is de Dag des Heeren, niet onze dag. Maar besteden we wanneer we ons stipt aan alle regeltjes houden, deze dag wel in Zijn dienst? Zelf heb ik het standpunt dat ik de auto wel gebruik om naar de kerk te gaan (als het regent), maar ik loop veel liever. Om de auto te gebruiken om op visite te gaan, vind ik best moeilijk. Een enkele keer komt het zo uit om uit de kerk bij onze dochter koffie te gaan drinken, maar in de meeste gevallen doen we dat lopend. Een bepaalde instelling. Ik kan jullie probleem best begrijpen. Maar wanneer je ouders hier moeite mee hebben, zou ik het niet doen. Ook al ben je zelf in je gemoed (geweten) ervan overtuigd, dat het wel kan en mag. Maar waar is ons geweten op gegrond?
Een wettische zondagsviering kan God ook niet behagen, maar doen of de zondag een dag is als alle andere dagen, past ook niet. Je zegt dat het zaterdags nogal ‘rommelig’ is, maar toch niet altijd? Probeer dan toch een keer de tijd, de gelegenheid te vinden om ’s zaterdags te gaan of een keer op een avond. Mijn moeder woont ongeveer 55 km. bij ons vandaan, soms gaan we zeven uur weg, zijn er rond kwart voor acht en gaan dan een uur of half tien, kwart voor tien weer weg. Dat is toch ook mogelijk? Slechts wanneer m’n moeder ziek is, gaan we wel eens ’s zondags, maar dat is niet eens elk jaar. Maar... ieder situatie is niet eender. Trouwens het lijkt met ook niet zo gezellig, wanneer je merkt, dat je op zondag niet welkom bent? Of zie ik het verkeerd? Probeer in jullie ‘drukke’ situatie toch mogelijkheden te vinden, om op een andere dag te gaan, dan ’s zondags. Handel in dit geval uit de liefde. Waar liefde woont, gebiedt de HEERE de zegen!
Op zich hoeft het dus niet verkeerd te zijn, maar die het zonde is, die is het ook zonde! Ergens in Gods Woord staat iets over het eten van vlees: als mijn broeder (zuster of moeder) zich zou ergeren, omdat ik vlees eet, zou ik in der eeuwigheid geen vlees eten. Al is het voor jullie geen zonde (maar dat is subjectief), toch zou je het moeten laten, om zo te handelen vanuit de wet der liefde. Bovenal laat de rustdag ook echt een rustdag zijn om God te loven en te prijzen. Met psalmen tot Gods eer! Ouderen en jongeren hebben best wel eens behoefte aan rust! Ook jullie, ook jullie ouders. Zo gemakkelijk wordt de zondag een dag waarin de beslommeringen van het dagelijkse leven ook dan nog overheersen. Dan moeten we voorkomen. Maar nogmaals, wat voor de én zonde is, kan de ander met een vrij en goed geweten doen. Denk aan Nehemia, die wel een escorte meenam naar Jeruzalem, en Ezra, die volkomen op de HEERE vertrouwde en dat niet wilde, omdat hij volkomen op God wilde vertrouwen. Beiden waren kinderen van God! Maar bleven toch zichzelf!
Hopelijk een klein beetje duidelijkheid. De Heere zij jullie in alles een genadig en barmhartig God.
Dit artikel is beantwoord door
B.S. van Groningen
- Geboortedatum:25-04-1951
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Hendrik-Ido-Ambacht
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Oud-godsdienstleraar Wartburg College, docent Cursus Godsdienst Onderwijs (Bijbelkunde) en ouderling.