Zonden leren zien
Ds. H. Liefting | Geen reacties | 01-10-2001| 00:00
Vraag
Is het mogelijk dat iemand zijn zonden leert als hij ziet op het kruislijden van Jezus? Of is het altijd de wet die ons van zonde overtuigt en nooit anders?
Antwoord
Dat de wet overtuigt van zonde is bij de vraagsteller bekend. Inderdaad. We weten dat uit Vraag en Antw. 3 van onze Catechismus: "Waaruit kent gij uw ellende? Uit de wet Gods." (Zie ook Antw. 115). Vooral iemand als Kohlbrugge heeft gehamerd op het belang van de wet voor de kennis der zonde. Toch stelt hij aan de andere kant ook dat het kruis ons nog meer veroordeelt dan Gods wet. Want hoe de wet een zondaar kan overtuigen van zijn ellende, hij kan hem nooit bekeren. Er is immers meer nodig. De ware droefheid over de zonde en de bekering van hart is niet alleen door de wet, maar vooral door het Evangelie. En daarom is het inderdaad mogelijk om onze zonden te leren als we zien op het kruislijden van Jezus. Waar moeten we buiten Christus onze diepste ellendekennis immers anders vandaan halen? Hij predikt de wet vanaf het kruis. Met Zijn bloed. Vanuit Zijn stervende liefde. Laten we daarom altijd de wet zien in het licht van de liefde van de Heere Jezus.
Lezer(es), er is geen plekje op de wereld waar dieper is gebleken dat de wet geestelijk is, dan op Golgotha. De moordenaar kwam door het zien op Christus' zelfverloochende liefde, tot de ontdekking van zijn eigen haat en zonde. En wanneer worden de 3000 op de Pinksterdag verslagen in het hart? Als Petrus hen in zijn preek meeneemt naar Golgotha: "Deze Jezus, die gij gekruisigd hebt." Dan worden ze ontdekt aan hun zonde en breekt hun hart.
Spurgeon zei: "Als u de zonden wilt zien in haar dodelijkheid, zie dan op de stervende Middelaar." Hij is immers de levende illustratie van onze ellende. De Man van Smarten, op Wie God alle ellende deed neerkomen.
Ds. H. Liefting, Schoonhoven
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Liefting
- Geboortedatum:21-02-1952
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Gouda
- Status:Actief
Bijzonderheden:
In 2017 met emeritaat.