Positie van de vrouw
prof. dr. W. Balke | Geen reacties | 26-05-2003| 00:00
Vraag
Antwoord
Een antwoord op uw vragen is niet eenvoudig en in korte bewoordingen te geven. Ik geef daarom slechts enkele stellingen om over na te denken:
1. Zowel het woord als het begrip ambt komt in de bijbel niet voor. Men kan zonder meer stellen, dat de roomse ambtsopvatting: de paus als stedehouder van Christus, regelrecht in strijd is met de Schrift. Maar wij moeten ook erkennen, dat wij niet een directe blauwdruk voor onze ambtstheologie, zoals wij die kennen sinds de reformatie, kunnen terugvinden in de Schrift, al durf ik wel te verdedigen dat deze zeker niet onschriftuurlijk is. Dat moet ons in ieder geval voorzichtig maken.
2. Genesis 1 stelt de wel eigensoortigheid maar tegelijk de principiële gelijkwaardigheid van man en vrouw als beelddrager van God! En dat in het cultuurpatroon van het oude Oosten waar de vrouw niet meer was dan een bezit van de man. Wij zien in het Nieuwe Testament dat de Heiland ook heel vaak het rabbijnse cultuurpatroon ten aanzien van de vrouw doelbewust doorbreekt.
3. Er zijn in de bijbel vele voorbeelden van vrouwen die openbare functies bekleden, richter (Debora), koningin (Scheba), priesteres, profetes, diacones. In de nieuwtestamentische gemeente hadden vrouwen veelkleurige charismatische functies. Juist als wij schriftgetrouw willen zijn en op grond van bepaalde qua uitleg omstreden teksten zoals de zwijgteksten de vrouw willen uitsluiten, dan hebben wij de handen vol om de vrouw haar schriftuurlijke plaats te geven.
4. Tenslotte, wanneer vrouwen bepaalde duidelijke talenten en gaven ontvangen hebben, mogen wij hen dan belemmeren om die te ontwikkelen en ten nutte van anderen te maken? Het is nog maar enkele generatie's geleden, dat vrouwen niet mochten studeren. Daarmee waren wij in onze cultuur zeker niet op de goede bijbelse weg.
Met vriendelijke groet,
prof. dr. W. Balke
Dit artikel is beantwoord door
prof. dr. W. Balke
- Geboortedatum:10-04-1933
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:'s-Gravenhage
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Prof. dr. Balke is op 21 januari 2021 overleden.