Prenatale diagnostiek

drs. A.C. van Beest | Geen reacties | 05-08-2006| 00:00

Vraag

Prenatale diagnostiek, wat moet ik hiervan denken? Wat is de richtlijn vanuit de Bijbel?

ADVERTORIAL

De zorgverzekeringen van Care4Life

Waarom overstappen naar de Care4Life zorgverzekering? Lees hier over onze principiële uitsluitingen.

U bent al verzekerd vanaf € 149,10 per maand.

De zorgverzekeringen van Care4Life

Antwoord

Dit is een heel belangrijke vraag die gelegenheid geeft tot een wat uitvoeriger antwoord.  Prenatale diagnostiek is een gerichte onderzoeksmethode tijdens de zwangerschap naar afwijkingen bij het ongeboren kind. Het  wordt gedaan omdat men aanneemt dat het krijgen van een ernstig gehandicapt kind voor ouders en gezinsleden een zware last is  en moeilijk te accepteren en te verwerken Voor het kind kan het een zeer moeilijk leven betekenen. Wat zal  de ernst van de aandoening zijn en hoe zwaar het mogelijke lijden van een kind, de levensìkansen en zal eventueel langdurige medische behandeling nodig zijn? Al deze vragen  spelen een rol bij de beslissing tot het onderzoek en eveneens de vraag over de verwachte  kwaliìteit van leven? Zal dat leven wel zin hebben?

De belangrijkste reden voor PND is het op sporen van een kind met het Syndroom van Down of een open ruggetje. SvD komt vooral voor bij oudere moeders. Men wil aan alle zwangeren vroeg in de zwangerschap de zogenoemde prenatale screening aanbieden: bepalen of er een verhoogd risico bestaat. Zo ja, dan kan prenatale diagnostiek volgen. Verhoogd risico bestaat ook bij b.v. een stofwisseling- of bloederziekte.

Het onderzoek gebeurt d.m.v. vruchtwaterpunctie (ongeveer 15 weken); vlokkentest (ongeveer 11 weken); bloedonderzoek (moeder); echoscopie nekplooimeting (11 tot 14) weken en ander echoscopisch onderzoek.

De richtlijn van de bijbel: In de bijbel wordt hier niet over gesproken, maar in lijn met het  bijbelse gebod “Gij zult niet doden” en vanuit de Schepping het leven zien als gave en opdracht en geen autonomie of zelfbeschikking van de mens, kunnen we wel een richting vinden. Zelf ga ik er vanuit dat afbreken van de zwangerschap niet in overeenstemming is met deze bijbelse notities.

Dr. A. C. van Beest

Lees meer artikelen over:

echovruchtwaterpunctiezwanger
Dit artikel is beantwoord door

drs. A.C. van Beest

  • Geboortedatum:
    24-10-1935
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Gereformeerd)
  • Status:
    Inactief
40 artikelen
drs. A.C. van Beest

Bijzonderheden:
Drs. van Beest is overleden op 4 mei 2007

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Boosheid, bitterheid en teleurstelling richting God

Mijn vraag/issue voelt kwetsbaar, omdat ik soms het idee of gevoel heb dat deze niet welkom is in de christelijke wereld. Ik ervaar namelijk op dit moment zo enorm veel boosheid, bitterheid en teleurs...
3 reacties
05-08-2022

Predikant is voorzitter van kerkenraad

Waarom is het in de Ger. Gem. gebruikelijk dat de predikant tegelijk voorzitter is van de kerkenraad? De ouderlingen hebben toch het regeerambt, dan is het toch niet juist dat de predikant dit op zich...
Geen reacties
05-08-2014

Biologisch-dynamische landbouw en antroposofie

Beste ds. M. J. Paul. Ik heb een boek gelezen van u en een lezing beluisterd en ik heb een vraag aan u. Ik werk bij een christelijk bedrijf (o.a. voeding) en een klein deel van het segment bestaat uit...
Geen reacties
05-08-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering