Bang voor afkeuring bij kerkovergang
Ds. B.M. Meuleman | Geen reacties | 17-07-2025| 14:28
Vraag
Wij overwegen naar een andere gemeente over te gaan. In onze woonplaats is er geen reformatorische gemeente. Van huis uit ben ik lid van de Gereformeerde Gemeenten. Deze gemeente is op zo'n 20 km afstand. Inmiddels hebben we een eigen gezin met jonge kinderen. We vinden de afstand groot, mede ook met catechisatie en jeugdvereniging in de toekomst. Nu is er op enkele minuten afstand een kleine, Bijbelgetrouwe gemeente van de Hersteld Hervormde Kerk. De laatste tijd luisteren we regelmatig met deze gemeente mee als een van ons thuis blijft voor de kinderen. Eerlijk gezegd hebben we meer geestelijk onderwijs door deze prediking. Christus voor zondaren staat meer centraal in plaats van alleen de zondige mens. Echter zitten veel van mijn familieleden wel in onze huidige gemeente. We vinden het moeilijk om het hen te vertellen dat we overwegen een andere keuze te maken (bang voor afkeuring).
Onze vraag is: mogen wij overgaan naar een andere gemeente vanwege bovenstaande redenen, of is het beter om niet van gemeente te veranderen? En hoe kunnen we dit eventueel aan onze familieleden vertellen. We bidden om wijsheid, maar blijven het lastig vinden. We willen niet onze eigen weg gaan. Is er iemand die een wijze raad voor ons heeft?
Antwoord
Beste vraagsteller,
In de eerste plaats is het mooi om te zien dat jullie niet jullie eigen weg willen gaan maar zoeken naar Gods wil. Daarbij mag u pleiten op Psalm 32:8: “Ik zal u onderwijzen, en u leren van den weg dien gij gaan zult; ik zal raad geven, mijn oog zal op u zijn.” Wanneer u in biddend opzien tot de Heere deze weg gaat, is het goed, ook wanneer er onverhoopt hobbels op deze weg zijn.
U noemt een aantal praktische redenen waarom een gemeente dichterbij de voorkeur heeft. U mag deze redenen zeker mee laten wegen in uw zoeken en gebed omdat ze alles te maken hebben met de verantwoordelijkheid die u hebt als ouders voor uw kinderen, in het bijzonder wanneer het gaat om hun geestelijk welzijn en de zaligheid van hun ziel. De praktijk leert immers dat de afstand tot een gemeente zeker een belemmering kan zijn voor jonge en opgroeiende kinderen -niet minder trouwens voor kinderen die in de puberteit komen en daarna- om met een gemeente mee te leven. Praktische redenen kunnen daarom een belangrijk geestelijk gewicht krijgen in uw overwegingen.
Het belangrijkste punt echter is de vraag of uw gezin geestelijk gevoed en opgebouwd wordt in het geloof door een Bijbelgetrouwe prediking. Wanneer, zoals u aangeeft, Christus meer centraal staat in de prediking in plaats van de zondige mens, mag u dat zeker zwaar laten wegen. Niet de mens in al zijn gestalten en bekommernissen maar Christus dient het voorwerp van de prediking te zijn, zoals Paulus getuigt in 1 Korinthe 2:2: “Want ik heb niet voorgenomen iets te weten onder u dan Jezus Christus, en Dien gekruisigd.”
Ik begrijp dat u bang bent voor afkeuring wanneer u een keuze maakt die uw familieleden wellicht niet begrijpen. Familiebanden en kerkelijke banden kunnen erg met elkaar vervlochten zijn. Tegelijk biedt het wellicht een opening om met elkaar te spreken over het belang van een christocentrische prediking en de gemeente als plaats waar geestelijk voedsel ontvangen mag worden. Daarbij kunt u laten zien dat u in biddend opzien tot God Zijn weg wilt gaan en het geestelijk welzijn van uw gezin op het oog heeft. Het gaat niet om het afwijzen van een gemeente of kerkverband maar om trouw aan de Heere en Zijn Woord. In dat opzicht kunt u ook noemen wat jullie bij de doop van jullie kinderen (ervan uitgaande dat ze gedoopt zijn) beloofd hebben, namelijk om hen wanneer ze tot hun verstand zullen gekomen zijn, “in de voorzeide leer naar uw vermogen te onderwijzen en te doen of te helpen onderwijzen.” Bij die belofte hoort ook het zoeken naar wat de zaligheid van jullie kinderen en hun geestelijk welzijn het beste dient. Op deze wijze mag u het gesprek met uw familieleden aangaan in alle bescheidenheid en eerlijkheid waarbij u best iets van uw worsteling mag laten zien om de juiste weg te gaan. Wie weet zijn er anderen die iets van uw vragen herkennen.
Tot slot lijkt het me wijs om eerst contact te zoeken met de kerkenraad dan wel de predikant van de HHK-gemeente waar u lid van wilt worden. U kunt hen uw situatie voorleggen en tegelijk kunnen eventuele verschillen in leer en prediking aan de orde komen, alsmede de te volgen procedure voor een overgang naar deze gemeente. Soms is het beleid van de kerkenraad zo dat een bepaalde periode van meeleven met de gemeente gevraagd wordt, voor de overstap kan worden gemaakt.
U schrijft dat u regelmatig meeluistert. Is het iets om daar gewoon eens de kerkdienst te bezoeken en contacten te leggen? Ook in deze middellijke weg kan de Heere helderheid geven over de weg die u mag gaan.
Hoe dan ook, wanneer u raad van de Heere verwacht, zal Hij die zeker geven! “En indien iemand van u wijsheid ontbreekt, dat hij ze van God begere, Die een iegelijk mildelijk geeft, en niet verwijt; en zij zal hem gegeven worden”, Jakobus 1:5.
Van harte de Heere bevolen,
Ds. B. M. Meuleman
Dit artikel is beantwoord door
Ds. B.M. Meuleman
- Geboortedatum:20-05-1972
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Hoogeveen
- Status:Actief
