David en de spin

G.J. Jansen | 3 reacties | 04-07-2025| 08:04

Vraag

Laatst hoorde ik in gesprek over een spin in het verhaal van David. De HEERE zou een spin gezonden hebben, welke een web maakte waardoor Saul besloot de betreffende grot over te slaan in zijn zoektocht en waardoor David gespaard bleef. Een verhaal wat ik op het internet ook wel kan terugvinden; alleen staat dit dus niet in de Schrift. Mijn vraag: is bekend wat de oorsprong van dit verhaal is?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Dank voor je originele vraag, waarvoor ik ook heb moeten zoeken om een antwoord te vinden.  Via Google kwam ik de onderstaande verklaring op het spoor.

Het verhaal van de spin die David zou hebben gered, is een apocrief verhaal en komt niet voor in de Bijbel, maar is een bekende legende die vooral in de islamitische traditie wordt verteld. Er is geen enkele aanwijzing dat dit verhaal in de Bijbel of in Joodse bronnen voorkomt. Het verhaal is waarschijnlijk ook ontstaan in de islamitische traditie. Het wordt vaak verteld als een voorbeeld van Gods bescherming en de kracht van kleine wezens.

Er zijn verschillende varianten van het verhaal, maar de kern is altijd dat een spin een web spint om een grot te verbergen, waardoor David aan zijn vervolgers kan ontsnappen. Het verhaal heeft zich verspreid via het internet, waar het vaak als een feit wordt gepresenteerd, ondanks het ontbreken van een historische of religieuze basis.

Het verhaal gaat over de tijd dat koning Saul David achterna zat. David zocht zijn toevlucht in een grot. Terwijl Saul de grot naderde, spon een spin snel een web over de ingang. Toen Saul de grot zag, dacht hij dat er niemand in de grot kon zijn geweest, omdat het web intact was. Hierdoor ging hij verder zonder de grot te controleren en spaarde hij Davids leven.

Met hartelijke groet,
Gertjan Jansen

Dit artikel is beantwoord door

G.J. Jansen

  • Geboortedatum:
    25-05-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
51 artikelen

Bijzonderheden:

docent Engels en docentencoach


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
Samanthi
04-07-2025 / 09:28
Wat een originele vraag, ik heb het zelfde gehoord vanuit de tweede wereldoorlog met een huiszoeking, op de plek waar de onderduikers zaten zat een groot web. Waardoor de Duitsers dat versloegen.
Huisje_op_de_hei
04-07-2025 / 10:23
Dat moet dan wel een reusachtige spin geweest zijn voor zo een web. Ik kan best genieten van sprookjes of legenden. Het zorgt voor wat ontspanning en soms zit er nog een aardig moraal in het verhaal. Daarbij weet je dat het een sprookje/legende/fantasie is dus hoef je niet te geloven in de echtheid ervan.
Als het voor waarheid wordt verkondigt (ik dacht eerst dat er in de vraag 'preek' stond i.p.v. 'gesprek') heb ik er een ontzettende hekel aan.
Vreselijk (zacht uitgedrukt) dat je soms zondag aan zondag fantasievolle preken moet aanhoren waarbij nauwelijks wordt uitgezocht wat er in de Schrift staat en wat ermee bedoeld wordt.
Jesaja40
04-07-2025 / 16:58
In de Joodse traditie is dit verhaal bekend en wordt ook aanvaard. De Davidster is daar een afgeleide van. In de vorm van de Davidster komen stilistisch alle Hebreeuwse letters voor.

Koning Saul was zeer achterdochtig. Als hij had gezien dat de spin nog bezig was zou dat kunnen duiden op een herstel van het spinnenweb en zou hij de spelonk geïnspecteerd hebben. Zo groot was zijn haat naar zijn schoonzoon David. Saul was zich er niet van bewust dat hij met het moordplan de lijn van de Messias zou doen ophouden.

Dat hoeft helemaal niet een grote spin te zijn geweest.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Echte bevinding

Aan ds. Van den Brink. Ik kom uit een hervormde gemeente en lees in deze vragenrubriek geregeld over een "bevindelijke prediking." Kunt u mij duidelijk uitleggen wat hier mee bedoeld wordt? Ik ben nie...
Geen reacties
03-07-2023

God is tov

Onlangs hoorde ik een predikant zeggen in een preek: “Niemand is tof, alleen God is tof.” Is dit verantwoord taalgebruik voor een predikant? Persoonlijk vind ik dit beneden peil. Zo spreken we toch ni...
3 reacties
03-07-2020

Oprechte bereidheid om te geloven is geloof

Ik las in “De Hemel op Aarde, de volle zekerheid van de zaligheid”, van Thomas Brooks in de vertaling van de Puriteinse Klassieken op bladzijde 207 waar het gaat over de gaven van God het volgende. Ee...
Geen reacties
03-07-2024
design website door design website by Mooimerk website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis hosting website door hosting website by STH Automatisering