Ninevieten: historisch geloof of waar geloof
Ds. J.D. Heikamp | Geen reacties | 02-07-2025| 11:58
Vraag
Vanmorgen las ik het dagboekstukje uit Verzamelde Aren, wat u deze maand voor uw rekening neemt. U gaat ervan uit dat de Ninevieten een historisch geloof hadden en geen waar geloof? Hoe moeten we Matthéüs 12:41 dan opvatten? Matthew Henry spreekt wel over een waarachtig geloof. Calvijn zegt dat misschien niet elk persoon hoofd-voor-hoofd bekeerd is geworden, maar spreekt toch ook over geloof. Schrift-met-schrift vergelijkend kom ik op Matthéüs 12:41 tot de conclusie dat er zeker bekeerde mensen zijn geweest. En als God zo’n groot wonder doet, zou Hij dan karig zijn? Zie deze vraag niet als kritiek, maar als een vraag van een zoekende en tobbende ziel die graag helderheid heeft over dit Bijbelboek. Een vraag aan ds. Heikamp.
Antwoord
Dank voor uw reactie op stukje in het dagboek Verzamelde Aren, juli 2025. U citeerde verschillende bekende predikers uit het verleden. Met geen tekst uitleg van hen heb ik moeite. Ik heb ze niet gelezen in het voorwerk van de dag stukjes. Ik gebruik alleen de kanttekening van de Statenvertaling.
U kunt daarom uw geciteerde teksten van hen niet leggen over mijn stukje. Waarom niet? Ik heb in de uitleg deze les opgeschreven en laat het ook zo staan. Er staat geen enkel verkeerd woord bij. Alleen kunt u zich wel ergeren aan de ontdekkende les die er uit te voorschijn komt. Het gaat om Ninevé in mijn hart.
Daarbij komt dat in de uitleg van het gehele hoofdstuk ook deze zaken aan de orde komen. Schep een beetje moed om het verdere van juli ook te lezen. Wie weet krijg ik nog een positieve reactie. En citeer ik het laatste zinnetje van 31 juli: “Dank u als u het volgehouden hebt om de dagboekstukjes van deze maand te lezen.”
Ds. J. D. Heikamp
P.S. De genoemde overdenking luidt als volgt:
“En de lieden van Ninevé geloofden aan God. Jona 3: 5a.
Het boek Jona is waarschuwend en vol geestelijke lessen. Het is aanschouwelijk onderwijs met wijze lessen voor bekeerd en onbekeerd, voor goddelozen en rechtvaardigen. Vorig jaar hebben we in de maand juli reeds nagedacht tot aan de tekst die we vandaag voor ons hebben liggen. Wat vliegen de jaren snel voorbij, vindt u ook niet? En wat werken al die meditaties uit in ons leven? Dat is niet aan ons. Wij horen zo vaak de boodschap: nog veertig dagen dan zal Ninevé worden omgekeerd. Of vanuit een andere tekst waarin we gewezen worden op de broosheid van ons bestaan en de noodzakelijkheid van de wedergeboorte gewerkt door Gods Geest in ons hart.
Hoeveel jaren hebt u al niet gehoord van de eis van geloof en bekering? Als het van u afhangt dan heeft u het niet verder gebracht dan de inwoners van Ninevé. Ze geloofden aan God. Dat was vrucht van de algemene genade Gods. De dwaze maagden hebben het ook niet verder kunnen brengen, omdat de Heere Zijn bekerende genade niet aan hen heeft gegeven. En toch om eigen schuld verloren gegaan. Wat een spanningsveld ligt hier in de tekst. Daarom is nauwgezet onderzoek zo noodzakelijk of we aan of in God geloven. Het is een eeuwigheidsverschil.
Aan God geloven wordt ook genoemd een historisch geloof. Hellenbroek leert: het historisch geloof is noodzakelijk, maar niet voldoende. Wordt vandaag het verstandelijk geloof niet verenigd met het ware geloof? In de tekst staat eenvoudig: en de lieden van Ninevé geloofden aan God. Eigenlijk om jaloers op te worden. Dit geloof zijn we kwijtgeraakt in onze dagen met als gevolg volle avondmaalstafels en velen die Jezus hebben aangenomen en geloven vergeving van zonden ontvangen te hebben buiten recht en gerechtigheid om. Was er maar meer historisch geloof in kerk en wereld. Beslag van Gods Woord is weg. Zie maar in eigen hart, gezin, kerk en wereld.
Dank u als u het volgehouden hebt om de dagboekstukjes van deze maand alle dagen te lezen.”
Lees ook: 'Bekering van Ninevé'
Dit artikel is beantwoord door
Ds. J.D. Heikamp
- Geboortedatum:09-11-1939
- Kerkelijke gezindte:Hersteld Hervormd
- Woon/standplaats:Staphorst
- Status:Actief
