Gebed met uitgebreide woorden of enkele zucht

J. de Wit | 2 reacties | 11-04-2025| 11:06

Vraag

Ik heb een vraag over het gebed. Er is al het een en ander over gevraagd, maar ik zit met het volgende. Enerzijds moet het gebed niet een stortvloed van woorden zijn, anderzijds denk ik ook niet dat het gebed hetzelfde moet zijn alsof je tegen de buurman praat. Bijvoorbeeld, ik hoor nog wel eens: “Vergeef ons onze zonden, schulden en overtredingen.” Valt dit onder onnodig gebruik van woorden daar dit eigenlijk allemaal hetzelfde is? Bijvoorbeeld: “Bewaar ons voor de zonden in woorden, werken en gedachten.” Dit is eigenlijk toch ook onnodig taalgebruik, daar “zonden” eigenlijk de gehele lading dekken? Hoe kun je een en ander nu zo praktisch inregelen dat je met de juiste woorden bidt, maar wel de eerbied naar God betracht? Of mag je gewoon tegen God praten, net alsof je tegen je man/vrouw praat?


Antwoord

Hoe moet je bidden? Dat is een belangrijke vraag. Een vraag die laat zien dat je de omgang met God serieus neemt. Wat mooi! Tegelijkertijd worstel je met de vraag hoe je op de juiste manier kunt bidden. Je wilt graag eerbied betrachten. En het gebed moet geen stortvloed van woorden zijn, schrijf je. 

Laat ik eerst eens op dit laatste ingaan. Ik vraag me af wat je met deze opmerking bedoelt. Wellicht haal je deze gedachte uit Mattheüs 6:7. Daar waarschuwt Jezus ons om niet te bidden als de heidenen. De heidenen gebruiken “een ijdel verhaal van woorden.” Het Griekse woord dat hier wordt gebruikt is lastig te vertalen, maar het betekent zoiets als babbelen of prevelen. Waar Jezus op duidt is het idee dat het gebed volgens een vaste formule moet plaatsvinden. Zo baden de heidenen. Zij zagen het gebed als een soort toverformule. Als ze precies de juiste woorden gebruikten konden ze hun god wellicht overtuigen. 

Zó moeten wij dus niet bidden, zegt Jezus. Het gaat namelijk niet om de woorden, maar om het hart, want “uw Vader weet wat u nodig hebt, voordat u tot Hem bidt.” Het gaat om de inhoud, niet zozeer om de vorm. 

Wat mij opvalt in jouw vraag is dat de vorm van het gebed voor jou wel heel belangrijk is. Daarmee stap je in de valkuil die je misschien juist probeerde te vermijden: Je benadert het gebed op een manier die doet denken aan de heidense manier van bidden, waar Jezus tegen waarschuwt. Daarom is mijn advies aan jou: maak je maar niet zo druk over de woorden die je gebruikt. De Heere weet wel wat je bedoelt, of je nu veel of weinig woorden gebruikt. God heeft jouw woorden niet nodig. Hij wist voordat jij ging bidden al wat je nodig had. 

Waarom moet je dan toch bidden? Niet omdat God ons gebed nodig heeft. Maar wijzelf hebben het nodig. De Heidelbergse Catechismus vraagt: “Waarom is het gebed den Christenen [niet God!] van node?” Het antwoord geeft twee redenen voor het gebed: Het is (1) een oefening van onze dankbaarheid en (2) de weg waarin God Zijn Heilige Geest wil geven. Bid daarom maar gewoon op de manier die jou het beste helpt om je dankbaarheid te uiten en om God om Zijn Geest te bidden. Dat kan met uitgebreide woorden net zo goed als met een enkele zucht. 

Tegelijkertijd vraag je hoe je kunt bidden met de juiste eerbied. Ook dat zit niet persé in de woorden die je gebruikt. Het heeft veel meer te maken met het besef tot Wie je bidt. Dat leert de Heere Jezus ons in de aanhef van het “onze Vader”: Wij mogen tot God spreken als onze Vader. Dat betekent dat we heel vertrouwelijk met Hem om mogen gaan. Tegelijkertijd is Hij niet zomaar een vader, maar de Vader in de hemelen. Dat zegt iets over Zijn majesteit. Een gepaste houding in het gebed heeft dus te maken met vertrouwelijkheid én eerbied. Als je vanuit die houding bidt zal dat je vanzelf eerbiedig maken. 

J. de Wit

Lees meer artikelen over:

bidden
Dit artikel is beantwoord door

J. de Wit

  • Geboortedatum:
    14-06-1989
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Berkenwoude
  • Status:
    Actief
13 artikelen
J. de Wit

Bijzonderheden:

Pastoraal medewerker en student aan het Hersteld Hervormd Seminarie

Bekijk ook:

 

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Tonny
11-04-2025 / 12:28
Wat mij opvalt in de gebeden in de bijbel (het onze Vader, Nehemia 1, Daniël 9) is dat ze zo directief zijn.

Zie bijv Daniël 9:19: 'Heere, luister! Heere, vergeef! Heere, sla er acht op en doe het, wacht niet langer!'

Nehemia is ook de man van de schietgebedjes (Neh 2:4, Neh 5:19, Neh 6:9 'maak mijn handen sterk!')

Het is mooi en waardevol om de gebeden in de bijbel aandachtig te lezen. Hoe bidden ze? Daniël was in diepe schuldbelijdenis, maar desondanks bleef hij directief en heel concreet.
'Eist van mij vrijmoedig' klinkt een bekende psalm :-).
Samanthi
11-04-2025 / 17:14
@Tonny
Ja... ook in de Psalmen zie je duidelijk een roepen en schreeuwen tot God, houdt U niet als doof, waarom verlaat U mij? Ik roep tot U maar U antwoord niet...

Soms sta je er versteld van wat de dichters allemaal uitroepen.

Ps. "Eist van mij vrijmoedig" staat niet in de Psalmen, daar staat: doe uw mond wijd en Ik zal hem vervullen...
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Grens van aanpassen aan mensen

Hoever moet je gaan in het aanpassen aan mensen (uit respect) die de bijbel letterlijker of anders opvatten dan jij zelf? Je mag geen aanstoot zijn maar je moet toch ook jezelf blijven, zonder hypocri...
Geen reacties
11-04-2006

Johannes moet voor Maria zorgen

Waarom kreeg Johannes de opdracht van de stervende Christus om voortaan voor Zijn moeder te zorgen? Waarom dus Johannes en niet bijvoorbeeld de halfbroers of andere naaste familie van Maria?
2 reacties
11-04-2023

Christelijke pleegouders

Allereerst m'n complimenten wat betreft Refoweb. Geweldig wat je hier allemaal kunt lezen, vragen, enz. Mijn vraag: is er ook zoiets voor chr. pleegouders? Wij zijn pleegouders, en vooral vanwege de c...
Geen reacties
11-04-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering