Aandacht voor psychisch misbruik in kerk
N.J. Teerds | Geen reacties | 10-04-2025| 09:34
Vraag
Ook ik ben bekend met een hevige vorm van kerkpijn, opgedaan in de Gereformeerde Gemeenten waar ik nog steeds lid ben. Ik zou zo graag willen dat hier eens aandacht aan besteed werd. Dat er zo nu en dan een noodkreet wordt geslaakt op Refoweb snap ik heel erg goed. Alleen wie er echt zelf mee te maken heeft zal dit enigszins aan kunnen voelen. Het zijn nare aanvallen en die raken je in je diepste vorm van menszijn. Er is tegenwoordig aandacht voor seksueel misbruik in de kerk. Kan er ook een onafhankelijke instelling komen waar psychisch misbruik aan de orde wordt gesteld?
Antwoord
Beste vraagsteller,
In uw vraag proef ik een noodkreet vanwege opgedane kerkpijn. Het klopt dat er tegenwoordig veel aandacht in de kerk is voor seksueel misbruik en seksueel overschrijdend gedrag. Dat is goed, al is het wel betreurenswaardig dat het er moest komen en dat het nodig blijkt.
Ik weet dat er ook veel psychisch misbruik is. We vinden het in de hele maatschappij, maar ook in onze gezinnen, op onze scholen en… in de kerk. Wat kunnen degenen die het treffen, zich alleen gelaten, eenzaam en verstoten voelen, geen luisterend oor krijgen, zich in de kou voelen staan. Ze dragen een last mee, die vaak moeilijk bespreekbaar is. Het zou goed zijn als die last gedeeld kon worden.
Uw idee om een instelling, waarin aandacht is voor psychisch misbruik in de kerk, op te richten is begrijpelijk en misschien wel noodzakelijk. Zo’n instelling is er echter nog niet zomaar. Tegenwoordig hebben we in veel gemeenten wel een vertrouwenspersoon. Misschien kunt u met uw problemen rond psychisch misbruik (in de kerk) wel bij hem of haar terecht.
Daarnaast zou u met uw ‘last’ naar een hulpverleningsinstantie kunnen gaan en onderzoeken wat die voor u zou kunnen betekenen. Het is mij bekend, dat ook vandaar uit psychisch misbruik wordt behandeld.
Ten slotte zou mediation nog een middel kunnen zijn om uw ‘last’ aan de orde te stellen. Dit alles met het doel om de ‘last’ te kunnen bespreken en in de toekomst ‘ontlast’ te worden. Deze middelen mag u zeker gebruiken.
We leven samen na Genesis 3, waarin de hele schepping ontwricht werd. Allen zijn wij zondige mensen, die schuldig staan aan de geboden van God: Hem liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. De realiteit is zo geheel anders. In deze lijdenstijd wil ik nog graag wijzen op Hem Die de grootste last gedragen heeft. Hij wist van vernederd en verlaten te worden. Hij kan uw last verlichten.
Dat neemt niet weg dat u de genoemde middelen niet zou hoeven te gebruiken. Zie Psalm 25 vers 2 (berijmd).
N. J. Teerds
Dit artikel is beantwoord door
N.J. Teerds
- Geboortedatum:24-09-1944
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Hendrik Ido Ambacht
- Status:Actief

Bijzonderheden:
ouderling; docent