Waarom de CGK-synode zo langzaam beslist over vrouw en ambt
Ds. P.D.J. Buijs | Geen reacties | 04-04-2025| 12:08
Vraag
Mijn vragen gaan over de CGK. Want eerlijk gezegd ben ik verbaasd over hoe het er nu aan toe gaat. En dan heb ik het met name over dat gesteggel in de synode. Waarom moet er jaren over vergaderd worden over vrouwen in het ambt? Zelf zou ik er in één dag al uit zijn. Wat zeg ik, in één uur al! Alles wat indruist tegen Gods Woord eruit. We kunnen nu eenmaal niet allemaal tegelijk door één deur. We kunnen niet samenblijven als we het niet eens zijn met hoe wij Gods Woord lezen. Zie het als zoiets van twee geloven op één kussen.
Er zijn al zoveel splitsingen en groepen wat het christelijk geloof betreft. Waarom niet nog één erbij? Er is afgelopen zondag een brief voorgelezen afkomstig van het moderamen dat het hun verdriet dat ze er niet met zijn allen uit kunnen komen om bij elkaar te blijven. Maar mij verdriet het helemaal niet! We kunnen niet bij elkaar blijven als er gemeenten zijn die bewust kiezen voor wat indruist tegen Gods Woord.
De Christelijke Gereformeerde Kerken waren van huis uit heel behoudend. Ds. E. du Marchie komt er bijvoorbeeld vandaan. Toentertijd zal er ook wel wat geweest zijn, want hij is er niet voor niks weggegaan en naar de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland overgegaan. Ik weet niet hoe ik dit moet zien en ik twijfel eraan of ik wel een CGK’er kan blijven.
Kan iemand hier wat meer duidelijkheid in geven en verklaren waarom er zo lang vergaderd moet worden? En waarom men verdrietig moet zijn dat men er niet uit kan komen? Is het niet zo dat het juist Gods weg niet is en men daarom niet tot een oplossing kan komen?
Allemaal vragen van een vertwijfelde CGK’er.
Antwoord
Beste lezer,
Om te beginnen: alle begrip voor de vertwijfeling die u/jou overvalt. Het is, zeker als je niet in de materie zit en niet gewend bent aan vergaderen op deze manier, best verwarrend. Toch is het wel goed om uit te leggen waarom het op deze manier gebeurt. Laat ik het voorbeeld van de bespreking over 'vrouw en ambt' nemen.
Onderwerpen kunnen alleen op de synodetafel komen als die door een plaatselijke kerk zijn aangereikt. Die gemeente moet dat doen via een vaste route: eerst moet ze de classis waartoe ze behoort overtuigen van het belang van het onderwerp. Vervolgens moet de classis de vergadering van de particuliere synode (een bredere vergadering, in het noorden, oosten, westen of zuiden van het land) overtuigen. Als de particuliere synode het belang van de zaak ook inziet, komt de zaak op de tafel van de generale synode terecht.
Zo was er een (behoudende) CGK die in 1995 op deze manier aandacht vroeg voor de kwestie 'vrouw en ambt', omdat men merkte dat de panelen in de kerken op dat punt begonnen te schuiven. De classis en de particuliere synode vonden dat ook en zo kwam de zaak op de generale synode van 1995. Een studiecommissie ging aan de slag, die de zaak aan alle kanten bestudeerd heeft. Die synode van 1998 deed er een uitspraak over: vrouwen kunnen niet in de ambten worden bevestigd.
Binnen ons kerkverband bestaat dan vervolgens het recht om revisie aan te vragen op zo'n besluit. Dat kun je dan doen bij de volgende synode. Dan moet je wel aantonen waarom het besluit niet Bijbels zou zijn, of dat er bepaalde dingen over het hoofd zijn gezien. Zo sprak de synode van 2001 er opnieuw over. De revisieverzoeken werden afgewezen. En dat betekende dat het besluit van 1998 voor vast en bondig moest worden gehouden en dat elke plaatselijke kerkenraad zich eraan moest houden. Je kunt dan vervolgens niet weer naar de meteen daarop volgende synode, als je nog steeds moeite houdt met het besluit. Zo bleef de zaak een aantal jaren liggen.
Maar in de jaren-10 begon de zaak opnieuw te spelen. Weer kwam van onderop (dus vanuit een plaatselijke gemeente) de zaak op de synodetafel terecht. In 2019 gaf de synode opdracht aan een commissie uit haar eigen midden om de zaak grondig te bestuderen. Dat gebeurde. In 2022 besloot de synode opnieuw dat vrouwen niet in de ambten bevestigd kunnen worden. Opnieuw gold hier het recht om van dit besluit revisie aan te vragen. Dat gebeurde. De synode van 2024/25 heeft echter in de tweede zittingsweek (januari 2025) ook deze revisieverzoeken afgewezen en blijft dus bij het besluit van 2022.
Het is dus best een lange weg die gegaan wordt. En dat is ook goed, want deze dingen moeten heel grondig en zorgvuldig behandeld worden. Alle ins en outs moeten bekeken worden. Anders kan een besluit ook niet overtuigen. Daarom kost het zoveel tijd. Op de synode zelf hebben de afgevaardigden het recht om de rapporteur van een commissie (bij de zaak-vrouw en ambt waren er in dit geval twee, omdat er twee standpunten waren) kritisch te bevragen, hun mening te geven en voorstellen tot verbetering in te dienen.
Als je weet dat er 52 (!) afgevaardigden zijn, begrijp je dat zo'n bespreking heel veel tijd kost. Daar ben je echt niet in een uur mee klaar. En het is ook goed dat er uitgebreid gesproken wordt en zorgvuldig gehandeld. Zo dienen we in de kerk van Christus met elkaar om te gaan. Het is ook onze opdracht om elkaar zolang mogelijk te zoeken. Dat is een Bijbelse opdracht.
Er kán een moment komen dat het niet meer lukt om elkaar vast te houden. Maar dat is dan wel een verdrietige zaak. Niemand mag uit zijn op een kerkscheuring, want dat is iets verschrikkelijks. Mensen die het meegemaakt hebben (bijvoorbeeld in 2004, toen naast de PKN de HHK ontstond) kunnen het vertellen.
We zullen altijd het uiterste moeten doen om scheuring te voorkomen. We hebben het namelijk niet over een menselijke club, maar over de kerk van Christus. Maar nogmaals, er kán een punt komen waarop je in geweten, voor Gods aangezicht, moet zeggen: hier kan ik niet langer in mee.
Graag vraag ik om gebed voor de synode en voor de kerken, om de weg van de Heere te kunnen zien en die gehoorzaam te gaan. Alleen als we spreken en handelen overeenkomstig dat Woord zullen we toekomst hebben, kerkelijk en persoonlijk.
Met een hartelijke groet,
Ds. P. D. J. Buijs
Dit artikel is beantwoord door
Ds. P.D.J. Buijs
- Geboortedatum:02-11-1961
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Nunspeet
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Bekijk ook: